NA KAVI BEZ PREDSJEDNIKA

ponedjeljak, 12.04.2010.

GLUPOŠĆU NA GLUPOST (Kerum vs Krizmanić)


Postalo je nemoguće pratiti sve budalaštine koje nam se svakodnevno, neumorno pojavljuju u raznoraznim uprizorenjima. Štoviše, nije niti preporučljivo. To nije samo pitanje mentalne higijene, već činjenice da bismo sate i sate protratili pokušavajući razumjeti neke od tih „briljantnih“ umnih sklopova. Uzalud.

Danas već postoje ljudi koji (manje ili više neposredno) pristojno zarađuju za kruh praćenjem takvih anomalija i to sve izvan, za to specijaliziranih, ustanova. Prvi mi na pamet padaju novinari. Bez obzira na sveprisutnu glupost, stava sam da je itekako poželjno javno ukazivati na riječi i dijela pojedinaca na pozicijama od društvenog značenja, posebice na one ideje koje su sve samo ne u korist istog tog društva. Naravno, uz novinare, u priču se uključuju i psiholozi, sociolozi, komunikolozi, pedagozi, demagozi, stomatolozi, ornitolozi, ... I Ante Tomić, ne zaboravimo. Glupost je neograničena – ima posla za sve!

Jedan od „zahvalnijih“ modela za proučavanje svakako jest gospodin Kerum, sudeći prema količini materijala za analizu. Svaki dodatni epitet poput „gradonačelnik“, „poduzetnik“ ,„političar“ suvišan je. Ipak je Kerum, zahvaljujući svojim istupima, postao institucija koja nadilazi bilo koje opisno ocjenjivanje. No, čini se kako strastveno komentirajući njegove doskočice, možete se auto-nokautirati. Toj tvrdnji na ruku ide i popratna reakcija poznate psihologinje Mirjane Krizmanić na Kerumov performans za trajanja splitskog Boat showa zabilježena u „Slobodnoj Dalmaciji“.

- Kerumu ne treba psiholog ili psihijatar, nego učitelj. On je izuzetno neobrazovan, bezobrazan i krajnje bahat. Tako se ponaša jer mu “može bit”, što kažemo mi Zagrepčani - smatra psihologinja Mirjana Krizmanić.

Amen, pa nastavlja u revijalnom tonu.

- Naš gradonačelnik Milan Bandić nije ništa bolji, on je mrvicu pristojniji, ali također je izuzetno bahat. To se ne liječi, nego se odgaja, ali sad je već kasno. Vi u Splitu, kao i mi u Zagrebu, moramo smijeniti gradonačelnike ili ih trpjeti. Problem je u malom odazivu na izbore. Krivci su oni koji ne izlaze na birališta. Ne treba Kerumu liječenje, nego onima koji su ga izabrali - napominje Krizmanić.

Prije nego što se osvrnem na spornu izjavu gospođe Krizmanić, želja mi je naglasiti da ju, poznavajući neke njene zdravorazumske stavove i osnove o onome što i kako radi, cijenim kao intelektualku, bez obzira što osobno smatram da je priručnik „Tkanje života“ jedan od većih blefova u novijoj hrvatskoj publicistici.

Budući da nisam sklona podcjenjivati čitatelje, preskočit ću objašnjavanje pojma „demokracija“, njeno uspostavljanje, provođenje i posljedice. Međutim, govoriti o bahatosti na način na koji to gospođa Krizmanić čini, nije li prvoklasna bahatost? Bahatost na kvadrat?

Naime, sigurna sam da od 60% građana koji su taj dan izašli na izbore za novog gradonačelnika grada na Marjanu i glasali za Željka (izuzmemo li sve Kerumove rođake, susjede i ljubavnice), barem 90% njih je prema medicinskim kriterijima sasvim ubrojivo i glasali su za njega iz nekog svog vlastitog interesa, kao i oni drugi, koji su glasali za njegovog oponenta. Istinabog, vlastiti interesi počesto su vrlo čudne „biljke“, no ipak su osnovni kriterij u nekom odabiru, ne budimo licemjerni. Građani su ionako izašli na izbore gdje se biralo žele li da ih, na njihov račun, mulja netko sa diplomom ili bez nje. Kod nas se svatko tko je iole „čist“ ušao u politiku s vremenom uhvatio one „Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin“.
Sudeći prema reakciji Mirjane Krizmanić, nadam se da „kerumovština“ nije zarazna ili barem neizlječiva.

12.04.2010. u 16:50 • 11 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>


Komentari da/ne?

Free Web Counter

hit Counter

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se