Sviranje gitare | Blog

ponedjeljak, 26.02.2007.

Zašto je bitno znati intervale?

Sve što sviramo sastoji se od intervala i svaki interval (razmak od tona do tona) specifično zvuči. Na primjer, slijed i raspored intervala od kojih se sastoji neki akord određuje kako će taj akord zvučati. Također i u nekoj melodiji ili solu intervali između tonova određuju kako će taj solo, odnosno melodija zvučati.

Intervali koje bi svakako trebali znati su: prima, sekunda, terca, kvarta, kvinta, seksta, septima i oktava. Postoje još: nona, decima, undecima, tercdecima itd., ali oni će vam trebati prvenstveno ako ćete svirati jazz, izuzev none koja je česta u bluesu, ali i u drugoj popularnoj glazbi.

A sada konačno dolazi konkretan odgovor na pitanje: „Zašto ih je dobro znati?“

Ako ih naučite teoretski raspoznavati, naučit ćete ih i međusobno razlikovati po sluhu. Tada će vam učenje pjesama po sluhu postati dječja igra. Raspoznavati ćete akorde bez ikakvih problema jer će ih vaše uho moći razložiti na pojedine intervale od kojih su sastavljeni. Isto će biti i s melodijama i solažama.

Također se i mnoge vježbe za razvijanje sluha rade pomoću pjevanja intervala na određeni način. Zatim, i soliranje pomoću intervala (u ovom slučaju harmonijskih - kad istovremeno zvuče oba tona koja čine interval) u određenoj ljestvici znatno doprinosi zanimljivosti sola.Branimir

26.02.2007. u 23:36 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 07.02.2007.

Najčešće korištene ljestvice


Evo šest ljestvica koje gitaristi najčešće koriste:

1. dur ljestvica
2. prirodna mol ljestvica
3. harmonijska mol ljestvica
4. pentatonska dur ljestvica
5. pentatonska mol ljestvica (možemo je zvati rock ljestvicom jer se najviše koristi u rock glazbi)
6. blues ljestvica

Od ostalih ljestvica koje se koriste dobro je znati starocrkvene moduse (modes). Nije ih teško naučiti, no da bi se razumjela njihova primjena potrebno je znati puno o gradnji akorada i njihovoj funkciji u pjesmama.

Postoji doslovno na tisuće ljestvica. Najbitnije je da one koje naučite znate i upotrijebiti. Čim to budete znali sami ćete smišljati vlastite ljestvice i davati im imena, a osim za sviranje solaža koristit ćete ih i za smišljanje pjesama (što je već neka druga priča).

Da bi se uspješno služili ljestvicama potrebno ih je naučiti svirati u svim pozicijama na vratu gitare.Branimir

07.02.2007. u 22:14 • 4 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 05.02.2007.

SviranjeGitare.com Forum

Registrirajte se na forum i raspravljajte o sviranju gitare, gitarama, opremi. Razmjenjujte iskustva iz studija i s koncerata koje ste vi odsvirali, preporučujte gitarističke koncerte i pišite o koncertima koje ste posjetili.


Branimir

05.02.2007. u 00:47 • 1 KomentaraPrint#

subota, 03.02.2007.

Zagrijavanje prije sviranja

Zagrijavanje prije sviranja je nešto što gitaristi često zanemaruju. Nije dobro krenuti svirati, a da prethodno niste zagrijali ruke. Ako dobro zagrijete ruke prije sviranja, za vrijeme sviranja ćete se puno manje mučiti i u pola manje griješiti.

Za zagrijavanje nam služe vježbe za prste (npr. vježba 1 2 3 4). Isto tako, prije nego uopće dodirnete gitaru dobro je obje ruke izmasirati.

Bez obzira na to koliko ozbiljno ili koliko dugo već svirate, minimum za zagrijavanje je pet minuta. Preporučujem vam da bude deset.

Oni koji sviraju zahtjevnije pjesme ili naporno vježbaju trebali bi ruke zagrijavati barem petnaest minuta.

Gitaristi koji sviraju tehnički vrlo zahtjevne pjesme, neposredno prije koncerata zagrijavaju ruke raznim vježbama i za lijevu i za desnu ruku - čak i u trajanju od pola sata. U protivnom, da to ne rade, sigurno bi ozlijedili ruke (što se često zna desiti).

U svakom slučaju - zagrijavanje prije sviranja bi vam što prije trebalo postati skroz normalna svakodnevna stvar.Branimir

03.02.2007. u 02:50 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>Studeni 2007 (1)
Rujan 2007 (1)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (1)
Svibanj 2007 (1)
Travanj 2007 (2)
Ožujak 2007 (1)
Veljača 2007 (4)
Siječanj 2007 (3)
Prosinac 2006 (2)
Studeni 2006 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

U ovom blogu tematika će biti usko vezana za sviranje gitare. Ovdje ćete moći pročitati moja gitaristička zapažanja i mišljenja.

Linkovi

Blog.hr
SviranjeGitare.com
SviranjeGitare.com Forum

Besplatne video lekcije na SviranjeGitare.com
Lekcija 1: Prirodni harmonici
Lekcija 2: C dur arpeggio
Lekcija 3: Sweep u A duru
Lekcija 4: Fraze u D mol pentatonskoj ljestvici
Lekcija 5: Rastavljeno sviranje akorada s ukrasima
Lekcija 6: Fraze u A blues ljestvici
Lekcija 7: Riff iz E uz primjenu PALM MUTING tehnike
Lekcija 8: Solo u E molu
Lekcija 9: Galop
Lekcija 10: Riff/Vježba u harmonijskom A molu
Lekcija 11: Primjer sviranja prstima desne ruke
Lekcija 12: Solo u A molu
Lekcija 13: C dur ljestvica
Lekcija 14: Triole u C dur ljestvici
Lekcija 15: A mol ljestvica
Lekcija 16: Šesnaestinke u A mol ljestvici

Counters
Counters

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se