Sviranje gitare | Blog

petak, 19.01.2007.

Važnost poznavanja tonova na vratu gitare

Snalaženje na gitari prilikom sviranja jedan je od preduvjeta za dobru svirku. Gitaristi uglavnom izbjegavaju učenje tonova napamet. No, prije ili kasnije morat će ih naučiti. Zato – bolje prije nego kasnije.

Nije dovoljno znati redoslijed pojavljivanja tonova i brojati polje po polje da bi došli do tona koji tražite ili kojeg morate prepoznati. U stvarnoj situaciji prilikom sviranja s drugim ljudima ili pred publikom, jednostavno nemate vremena za to – odmah morate reagirati. Ima onih koji se oslanjaju na svoje iskustvo i dobar sluh pa odmah nađu tonove koje trebaju. Ne bih vam to preporučio, pogotovo ako ste početnici. Ne prepuštajte to slučaju.

Jedino rješenje za vas je NAŠTREBATI TONOVE NAPAMET. Na žalost neophodno je, pa nemojte kukati nego krenite na posao.

Kako krenuti?

Prvo treba naučiti gdje se nalaze osnovni tonovi ili tonovi glazbene abecede: C, D, E, F, G, A, H.

Dat ću vam primjer tona C. Ton C na gitari se nalazi na drugoj žici prvom polju, na trećoj žici petom polju, na petoj žici trećem polju, na šestoj žici osmom polju, na četvrtoj žici desetom polju, na prvoj žici osmom polju, na drugoj žici trinaestom polju, na trećoj žici sedamnaestom polju, na petoj žici petnaestom polju, na šestoj i prvoj žici na dvadesetom polju, te na četvrtoj žici na dvadeset drugom polju.

Nabavite ili sami nacrtajte shemu vrata gitare i ucrtajte ton C u spomenuta polja na dotičnim žicama. To je to, nakon što to učinite imat ćete kartu tona C na vratu gitare. Preostaje vam još jedino naučiti napamet... Treba doslovno stvoriti mentalnu sliku tog istog vrata kojeg ste nacrtali – samo preslikajte u pamćenje i svakog puta kada pogledate vrat vaše gitare vidjet ćete gdje je ton C.

Sklonite crtež vrata s tonom C i ispitujte sami sebe na kojim se poljima nalazi. Služite se bilo kojim sistemom, možete ići žicu po žicu ili što god vam već padne na pamet. Samo ako zapnete smijete pogledati crtež.

Za tjedan dana morali bi znati napamet, bez gledanja u crtež, gdje se taj ton nalazi.

Dobar tempo za učenje tonova je – jedan ton tjedno (može biti i jedan kroz dva tjedna). Za sedam tjedana znat ćete napamet gdje se nalaze svi tonovi glazbene abecede. To će biti velika stvar i preostat će vam samo naučiti još pet tonova (kroz još pet tjedana), što će vam biti znatno lakše učiniti nakon što već znate osnovnih sedam. Znači - za dvanaest tjedana znat ćete sve tonove na vratu gitare.

Kada to riješite znatno će se povećati vaše snalaženje prilikom sviranja i imat ćete više samopouzdanja, a i lakše ćete učiti ljestvice i sve drugo što bi kao gitaristi trebali znati.



Branimir

19.01.2007. u 23:27 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



Studeni 2007 (1)
Rujan 2007 (1)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (1)
Svibanj 2007 (1)
Travanj 2007 (2)
Ožujak 2007 (1)
Veljača 2007 (4)
Siječanj 2007 (3)
Prosinac 2006 (2)
Studeni 2006 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

U ovom blogu tematika će biti usko vezana za sviranje gitare. Ovdje ćete moći pročitati moja gitaristička zapažanja i mišljenja.

Linkovi

Blog.hr
SviranjeGitare.com
SviranjeGitare.com Forum

Besplatne video lekcije na SviranjeGitare.com
Lekcija 1: Prirodni harmonici
Lekcija 2: C dur arpeggio
Lekcija 3: Sweep u A duru
Lekcija 4: Fraze u D mol pentatonskoj ljestvici
Lekcija 5: Rastavljeno sviranje akorada s ukrasima
Lekcija 6: Fraze u A blues ljestvici
Lekcija 7: Riff iz E uz primjenu PALM MUTING tehnike
Lekcija 8: Solo u E molu
Lekcija 9: Galop
Lekcija 10: Riff/Vježba u harmonijskom A molu
Lekcija 11: Primjer sviranja prstima desne ruke
Lekcija 12: Solo u A molu
Lekcija 13: C dur ljestvica
Lekcija 14: Triole u C dur ljestvici
Lekcija 15: A mol ljestvica
Lekcija 16: Šesnaestinke u A mol ljestvici

Counters
Counters