Sviranje gitare | Blog

nedjelja, 19.11.2006.

Sviranje i vježbanje

S obzirom na temu prethodnog posta . . .

Sviranje nije isto što i vježbanje, mada većina gitarista misli da je to jedno te isto. Uglavnom vlada mišljenje da se usput kroz svirku bude štošta poboljšalo. To je donekle istina, ali iz vlastitog iskustva i primjera drugih znam da ne možete u potpunosti ovladati određenim tehnikama sviranja ukoliko ih zasebno ne vježbate barem u početku.

Mnogi gitaristi niti ne znaju što se podrazumijeva pod tehnikama sviranja - točnije, ne znaju nabrojati ni nekoliko osnovnih, a koriste ih svaki dan. Zbog toga su prilikom sviranja površni i ne razlikuju se puno od prosječnog nedojmljivog gitariste.

Najbolje je svaku tehniku izolirati - izdvojiti za njeno vježbanje barem 15 min. dnevno. Treba vježbati polako i tek kad vam krene onda postepeno ubrzati. To se posebno odnosi na vibrato, hammer-on i pull-off, bending, te slide. Tih pet tehnika ubrajaju se u osnovne tehnike sviranja.

Svakako bi ih trebalo vježbati uz metronom, točno u nekom zadanom tempu, sve dok ih ne budete mogli svirati ravnomjerno i bez suvišnog naprezanja.

Znat ćete da ste u potpunosti savladali neku tehniku sviranja tek kada je budete mogli svirati u istom tempu bez prestanka nekoliko minuta, a da vam se ruka ne ukoči. Za to će vam trebati puno vježbe, tj. duži period (npr. 6 mjeseci) svakodnevnog vježbanja od po sat vremena. U početku nemojte očekivati značajne rezultate, ali bez obzira na eventualni nedostatak rezultata samo nastavite redovito vježbati i sigurno ćete uspjeti.

Kad jednom prijeđete taj donji prag i ozbiljnije izgradite svoju svirku, bit ćete vrlo zadovoljni time što ste postigli, te ćete uz manje muke moći napredovati još i više. Oni koji ne žele više, moći će vrlo lako održavati, tu, već sasvim pristojnu razinu svirke.

Branimir

19.11.2006. u 18:16 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



Studeni 2007 (1)
Rujan 2007 (1)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (1)
Svibanj 2007 (1)
Travanj 2007 (2)
Ožujak 2007 (1)
Veljača 2007 (4)
Siječanj 2007 (3)
Prosinac 2006 (2)
Studeni 2006 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

U ovom blogu tematika će biti usko vezana za sviranje gitare. Ovdje ćete moći pročitati moja gitaristička zapažanja i mišljenja.

Linkovi

Blog.hr
SviranjeGitare.com
SviranjeGitare.com Forum

Besplatne video lekcije na SviranjeGitare.com
Lekcija 1: Prirodni harmonici
Lekcija 2: C dur arpeggio
Lekcija 3: Sweep u A duru
Lekcija 4: Fraze u D mol pentatonskoj ljestvici
Lekcija 5: Rastavljeno sviranje akorada s ukrasima
Lekcija 6: Fraze u A blues ljestvici
Lekcija 7: Riff iz E uz primjenu PALM MUTING tehnike
Lekcija 8: Solo u E molu
Lekcija 9: Galop
Lekcija 10: Riff/Vježba u harmonijskom A molu
Lekcija 11: Primjer sviranja prstima desne ruke
Lekcija 12: Solo u A molu
Lekcija 13: C dur ljestvica
Lekcija 14: Triole u C dur ljestvici
Lekcija 15: A mol ljestvica
Lekcija 16: Šesnaestinke u A mol ljestvici

Counters
Counters