petak, 25.10.2013.

Jesenska promotivna turneja 2013

Svijet Suma ovih se dana nalazi na turneji. Vrijeme između turnira borci krate isprva odmaranjem i obnavljanjem organizma, zatim postepenim ulaženjem u režim treninga, da bi sredinu tog pripremnog perioda uglavnom provodili u promotivnim aktivnostima. Turneja je niz otvorenih treninga na kojima se susreću vodeći borci, uz brojne dodatne aktivnosti poput davanja potpisa i rukovanja sa obožavateljima.






Jači borci biraju svoje sparing partnere ili ponekad sudjeluju u borbama po načinu da pobjednik ostaje na borilištu.







Endo-manija samo dobiva na snazi. Yokozuna Hakuho je izjavio: "Svi znamo da sam ja samo broj 2 u sumu." Sva pažnja medija i javnosti je usmjerena na mladog borca izrazitih tehničkih sposobnosti. Sav taj interes javnosti zasigurno nosi i negativno djelovanje i to baš u vremenu kada je njegov prvi zadatak sanacija ozljede.

Pogledajte prvo dvoboj sa Aki-basha protiv Tokushoryua i koliko se glasno gledateljstvo raduje, te kasniji dvoboj protiv Tochiozana i količinu povika prije borbe. Situacija bi trebala biti obratna - Tochiozan je prije tri godine bio sekiwake, zadnjih godinu dana je gotovo cijelo vrijeme među sanyaku borcima i definitivno zaslužuje već povjerenje javnosti.







Borba sa mladima i vrlo opširan TV prilog koji na žalost ne podržava izravan prozor.




Tv prilog.



Za kraj i dodatne svečanosti.





Nadodajmo još i vijest o umirovljenju još jednog europljanina. Aran je rekao - dosta više. Njegova mirovina nije uzrokovan ozljedom, već bolešću. NJegov nastup na posljednjem prvenstvu nije bio savršen, ali nije bio niti toliko loš. Neslužbeno je riječ o težem oboljenju, a koje se on odlučio liječiti izvan domene Svijeta Suma. Sretno!

Na početku 2012 Baruto je bio osvojio Hatsu-basho i europljani su proživljavali vrhunac uspješnosti, sa čak 5 boraca u samom vrhu i još po nekim na putu prema gore. Od tada su se dvojica umirovila, jedan je pod oporavkom od teške ozljede, Takanoyama je završio na dnu druge divizije, dok je glavnom uzdanicom ostao Kotooshu, čija je karijera dobrano zašla u "zlatno" doba iz koje se ne očekuje mnogo. Zapravo, ako se europljani mogu nečemu nadati, onda je to mogući uspjeh daljnjih zapadnjaka - egipćanina Osunaarashija i brazilca Kaiseija.

Samo tri tjedna nas dijele od slijedećeg prvenstva! Očekivanja rastu!

Oznake: Jungyo 2013, Endo

- 22:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 11.10.2013.

Završnica Aki-basho 2013

Posljednja tri dana rujanskog prvenstva ispunjena su mnogim pitanjima. Yokozuna Hakuho ima pobjedu prednosti pred prvim izazivačem ozekijem Kisenosatom, a za njima su yokozuna Harumafuji, ozeki Kakuryu, sekiwake Goeido, te vrlo dobri Aminishiki i iznenađujući Endo. Sve se može dogoditi u ova tri dana, ali Hakuho i dalje dominira situacijom. Morao bi u ova tri dana i moguće četiri borbe izgubiti čak tri puta ili barem dva puta od kojih je jedan protiv Kisenosata. Koliko je ovo moguće procijenite sami, s obzirom da je u zadnjih godinu dana izgubio ukupno šest puta, a trenutno ga ne mori nekakva znatnija ozljeda.

Završnice sumo prvenstava ne bave se samo pitanjem pobjednika. Polovina boraca nastoji ostvariti pozitivan omjer pobjeda i poraza, neki pokušavaju što više ublažiti negativan omjer i time izbjeći veliki pad u kategoriji, neki jednostavno nastoje uzvratiti protivniku za nedavne poraze. Kao da je ovih petnaest dana borbi jedan organizam ii svaki njegov dio se odražava na ostale, a ishodi turnira su odraz prethodnih koliko utječu na buduće. Priča je to koja se nastavlja, sazrijeva, vodi vrhuncu i zatim se gasi, proživljava baš kao i svako prvenstvo koje promatramo.


Tochiozan protiv Enda

Endo je učinio više od očekivanog. U prvoj polovici prvenstva se odmjerio sa donjim dijelom maegashira kategorija i odnio pet pobjeda uz tri poraza. Zatim su naišli pripadnici "sredine" maegashira kategorija Yoshikaze, Tenkaiho, Kyokutenho, a na kraju je tu bio i nezgodan Tokushoryu sa kojim je ušao u ponovnu borbu. Sa omjerom 9 naprema 3 Endo se našao čak i u situaciji da utječe na ishod ukupnog pobjednika, stoga je došla borba sa komusubi Tochiozanom i planirana protiv maegahira 1 Shohozanom!

Protiv Tochiozana jednostavno nije išlo. Problem koji muči Enda za sada su brze borbe - kada je Masunoyama nasrnuo na njega jedva se izvukao, Hamasho se drugo branio, pa zatim jurnuo na njega, Jokoryu i Gagamaru su jednostavno prošli kroz obranu. U ravnomjernijim borbama i kada Endo stigne do pojasa, tada njegovo superiorno umijeće dolazi do izražaja i vješto izbacuje protivnike iz ravnoteže. Međutim, Tochiozan je ovaj put jednostavno bio previše intenzivan: blokirao je Endove ruke, uhvatio pojas i odmah napao, a kada su stigli do ruba povukao protivnika na stranu. Sigurna Tochiozanova pobjeda!



Već sutradan je uslijedio šok! Endo se povlači iz prvenstva. Iako to nije vidljivo na snimci, istegnuo je lijevi zglob - 2 tjedna mirovanja. Već deset dana nakon prvenstva stigla je vijest - Endo je počeo sa vježbanjem!

Tochiozan je ostvario pozitivan omjer u posljednjoj borbi protiv Kyokutenha. S ovim će zaokružiti godinu dana među sanyaku borcima sa samo jednim posrtanjem, ali vrlo vjerojatni dolazak do sekiwake kategorije nakon godine i pol biti će lijep uspjeh.



Gagamaru protiv Homasha


Homasho je ovom borbom stigao do desete pobjede! Time je završen njegov povratak nakon ozljede. Prošle godine nakon Kyushu-basho je sa komusubi kategorije sa dva prvenstva izbivanja zbog ozlijede završio pri dnu juryo divizije. Ove godine će na Kyushu-basho zasigurno zaigrati oko maegashire 4 ili 5, ako ne i više. On je još 2006 ostvario prvi Jun-Yushio, drugo mjesto na prvenstvu, te je od onda stalan stanovnik sredine ili vrha maegashira, gdje ga ponovno toplo dočekujemo.

Gagamaru je ovaj put uzeo šest pobjeda. Vrh maegashire se puni novim i sposobnim imenima, nečemu biti lagano među njima. Prošle godine je u ožujku ostvario komusubi kategoriju i njeno ponavljanje bi bio vrlo dobar cilj. On pripada borcima koji računaju na svoju težinu, koja je sada blizu 200 kilograma, što ujedno predstavlja problem stoga što smanjuje pokretljivost i fleksibilnost u borbi.

Ovaj put sa Homashom nije išlo. Japanac se prvi put na rubu obranio, a drugi put krenuo u protunapad.






Kagamio protiv Terunofujia

Pobjednika Juryo divizije odlučio je trostruki ogled Terunofujia i Kagamia. Dva mongolska borca prvo su istovremeno iskoračila, zatim je u ponovljenoj borbi Terunofuji istovario van i stekao isti broj pobjeda na turniru kao i Kagamio - 12! Stoga su morali odraditi još jednu borbi, a Terunofuji je ostvario pobjedu! Terunofuji ima 22 godine i zasigurno će se uplesti u zbivanja na sredini prve divizije, dok je Kagamio sa 25 ulazi u period kada je tijelo sumo borca najzrelije za vrhunce! Kako će se oni snaći u makuuciju i koliko, ostaje za vidjeti.

Nadodajmo da je još jedan mongolac Kyokushuho bio treći sa 11 pobjeda, a da su Osunaarashi i Chiyootoriostvarili dobrih 10.





Kisenosato protiv Goeida

Priču o raspletu početi ćemo ovom borbom. Goeido je ostvario sjajan rezultat i definitivno postao prvi kandidat za dostizanje naslova ozekija. U borbi sa još jednim kandidatom, ovaj put za yokozunu - Kisenasatom - ostao je stabilan, uspio se izmaknuti i tako Kisensatu oteti inicijativu, te preći u napad. Ovime je turnir vrlo vjerojatno odlučen, a Goeido uz pobjede nad još dvojicom ozekija i yokozunom ostvaruje sjajan rezultat. Ostaje nam za vidjeti hoće li takvo što moći ponoviti u nadolazećem Kyushu-basho.





Hakuho protiv Kisenosata

Trenutak istine za Kisenosata. Pobjeda nad Yokozunom sve ostalo opravdava. Može li ozeki ponoviti uspjeh sa prošlog turnira. Može li ostati u turniru? Ovo je ogled dva najbolja borca u posljednja dva turnira? Može li Kisenosatov pokušaj za osvajanje naslova yokozune ovdje dobiti potvrdu?

Uvod u borbu započinje ratom pogledima. U dva pokušaja yokozuna čeka da se izazivač postavi. Nakon starta - izjednačeno. Kisenosato je krenuo jače, no nije prošlo. Zatim se Hakuho ugnijezdio za pojas i kako je Kisenosato nastavio navaljivati, Hakuho ga je pokušao prebaciti na stranu. Kisenosato gubi ravnotežu, a njome i inicijativu i kreće borba iz daljine. Odjednom Kisenosato biva povučen prema naprijed i borba je završena! Dok suci potvrđuju viđeno, na Hakuhovom licu je vidljiva posjekotina iznad oka - taj udarac je morao biti snažan!




Kakuryu protiv Harumafujia

Ovo je ogled drugog i trećeg mongolca, u kojem Harumafuji drži primat u omjeru 2:1. Obojica su niži i brži tip borca, stoga se koriste sličnim tehnikama borbe. Kakuryu je u ovih godinu dana postao standardni Ozeki - uglavnom sa dvoznamenkastim brojem pobjeda, ponajviše zato što je izbjegao ozljede koje su poharale sve ostale ozekije.

Ovaj put je sve bilo brzo gotovo. Oba borca su krenula, jedan se izmaknuo, drugi se stigao okrenuti ali ne i obraniti. Brzi ishod brzih boraca!





Hakuho protiv Harumafujia

Za kraj nam ostaje ogled yokozuna! Na prošlom Nagoya-basho Hakuho se nije pretjerano borio, no ovaj put nije bilo sumnje tko je ovdje glavni. Izdržao je početni napad, došao u stabilniji položaj, zaključao protivnikovu ruku i bacio ga na pod!



Yokozuna Harumafuji prolazi kroz teške dane. Nakon sjajnih uspjeha sa kraja prošle godine jednostavno ne uspijeva ostvariti dovoljno pobjeda. Rezultati, ali i kvaliteta u nastupima više liče na rezultate kvalitetnog ozekija. Hoće li i kako će se Harumafuji trgnuti ostaje nam za vidjeti, budući da je glavni kandidat za usporavanje Hakuhovog obaranja rekorda.

Ovo je Hakuhovo 27. osvojeno prvenstvo, a Taihov rekord od 32 iz šezdesetih godina prošlog stoljeća sve je bliži. Hoće li ga Hakuho dostići ili ne posve je svejedno - već sada ga smatraju najjačim yokozunom u povijesti. Na ovom prvenstvu je u 14 pobjeda koristio 11 različitih načina za pobijediti protivnika, a neki smatraju da je jedini poraz pretrpio samo zato jer je pokušavao dosegnuti dvanaesti način. Posebno je zabljesnuo kada je u pobjedi nad Taihom iskoristio rijetko korištenu tehniku yobimodoshi koju je usavršio Wakanohana još u pedesetim godinama prošlog stoljeća, a koja je zadnji put korištena 1997 godine!



Aki-basho 2013 je odisao nekom novom atmosferom. Taj "novi val" boraca sve je bliži vrhu, sve više budi zanimanje i pažnju. Koliko će im trebati da dođu - Chiyotairyu, Endo, Jokoryu, Terunofuji - i hoće li oni koji su sada u vrhuncu snage i zrelosti, poput Goeida, uspjeti stati na put Hakuhu, ostaje nam za vidjeti. Sve je nekako postalo življe i drugačije, a slijedeći Kyushu-basho već bi mogao mnogo toga razotkriti!


Oznake: Hakuho, Aki basho 2013, Endo

- 21:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.