nedjelja, 30.09.2012.

Aki - basho, završni dani

Došli smo do same završnice Aki-basho 2012! To što je ispunjavalo očekivanja se u potpunosti ostvaruje - Harumafujijev trk do naslova yokozune do sada je neokrznut. Kao jedini borac sa svim pobjedama sada već zaokuplja pozitivna nadanja svih ljubitelja suma - jer novi Yokozuna bi nam svima vrlo dobro došao.


Dan trinaesti

Ulaskom u zadnja tri dana kreće i utrka za pozitivnim omjerom. Kachi-koshi je nužan za zadržavanje trenutne kategorije, ali prije svega i vrijedan cilj čijem ostvarivanju svi borci zajednički teže. Kako do osme pobjede je pitanje koje će svaku borbu do kraja basha učiniti vrlo vrijednom.

Odmah na početku borba za osmu pobjedu dvojice boraca iz juryo divizije - Takamisakari je ovaj za njega ključan turnir prošao vrlo pozitivno. Nakon što su dugogodišnji sponzori najavili prestanak suradnje i kako su pripreme tekle vrlo loše, najteži trenutak je došao kada je vođa Takamisakarijeve škole naredio svome borcu da napusti trening. Sve se to dešavalo neposredno prije Aki-basho, stoga će pozitivan način kako se razvio turnir Takamisakariju mnogo značiti. Ovaj put doduše nije išlo - Yoshiazuma je odmah sa obje ruke zahvatio pojas, Takamisakari se borio protiv toga, ali bezuspješno.



Takanoyama je definitivno na zadnjem vagonu za stići do osme pobjede. Kao najslabije rangirani borac u cijeloj diviziji njemu je osam pobjeda obaveza, iako je teško za vjerovati da će sve tri uspjeti sakupiti na samom kraju. Prva je zapravo odmah i došla jer Chiyonokuni se izravno zaletio, što je završilo izmicanjem i izravnim krajem borbe.

Chiyotairyu zato plaća danak u neiskustvu - uvijek dobro započne basho, no kako se bliži kraju tako sve teže dolazi do pobjeda, a sa današnjim od Takarafujia već je u nizu od četiri poraza! Zato su pravu bitku imali Tenkaiho i Wakakoyu - Wakakoyu je cijelo vrijeme imao inicijativu, nekoliko puta suparnika dotjerao do ruba, barem dva puta ga imao bočno okrenutog i jedanput gotovo na pod bačenog, no Tenkaiho je svaki put nekako pronašao izlaza i konačno uhvatio protivnikov pojas i istjerao ga van. Nešto kasnije u pravom maratonu Sadanofuji je imao obje ruke na pojasu, no kada je krenuo po pobjedu Daido ga je uspio zanjihati na rubu i prebaciti.




Novajlija u Makuuchi diviziji već je došao do osme pobjede! Iako se dugo provlačio kroz niže divizije za njega se sve nekako pokrenulo točno prije godinu dana. Tada je sa svim pobjedama osvojio treću Makushita diviziju, samo pet turnira mu je trebalo da prođe kroz Juryo, a sada je već postavio vrlo dobar rezultat u Makuuchi - ovaj put je izravno, čvrsto i vrlo usmjereno nastradao Miyabiyama.



Takekaze je ozbiljno naumio doći do osme pobjede protiv Okinoumija koji ju je već uhvatio, eksplozivno je krenuo, no Okinoumi se uspijeva oduprijeti na rubu, odgurati protivnika, a ne dugo zatim ga povući na pod. Takekazeov udarac šake o pod mnogo je toga rekao. Na sličan način Takayasu nije uspio spriječiti Tochiozanov pohod do osme pobjede - Tochiozan će pamtiti Aki-basho po pobjedi nad yokozumom i po dobrom rezultatu, te je jedan od onih koji su bolje prošli u nedostatku ozekija u natjecanju.

Hamasho je također stigao do osme pobjede! Tochioshin je krenuo brže i snažnije, no Hamasho se domogao čvrstog stiska na pojasu i povukao komusubija prema sebi, ukrao mu time ravnotežu i samo ga ispratio van. Ovo je bio veliki Hamashov turnir, jer je nanizao pobjede protiv Goeida, Kotoshogikua, Kakuryua, Kisenasata, Aminishkija. Uzme li još koju pobjedu smiješi mu se minimalno Tochioshinova kategorija sa ovog turnira, što je samo nastavak već dvogodišnjeg boravka bez stanke na vrhu maegashira kategorija ili više. Odmah iza njih su se susreli i Myogiryu i Kyokutenho, te se nokautirani iz prošle borbe u sekundi riješio mongolca i potvrdio svoj status kao najizglednijeg kandidata za ozekija u skorijoj budućnosti.

Dok nas je na samom vrh u 13-om danu dočekala borba koju smo čekali cijeli turnir. Tužan je ovaj manjak vrhunskih boraca jer kasnimo barem dva dana sa okršajima najvećih, ali konačno smo dočekali okršaj turnira. Nema borca koji je motiviraniji spriječiti Harumafujijev trk prema vrhu od izravnog konkuranta Kisenosata. Međutim, ta zapreka je u posljednjih godinu dana tek jednom uspjela u ovome sličnoj nakani, uz ukupni omjer od 25-14 na strani Harumafujia.

Kisenasato je krenuo brže i jače i odgurao kandidata prema rubu. Međutim, Harumafuji se uspijeva oduprijeti i odgurnuti, te on kreće u napad. Kisenasato potpomognut nogom na rubu se i dalje drži , no kandidat ponovno kreće svom silom, te se čini kako je sa obje ruke dohvatio pojas. Dizanjem i micanjem centra ravnoteže miče Kisenasata iz najbolje obrambene pozicije, Kisenasato je na rubu bez mogućnosti uzmaka i Kisenasato je vani! Harumafuji uzima 13 pobjedu na prvenstvu, a time gotovo sigurno i naslov yokozune. Ne samo da mu slijede dvije borbe protiv dva mongolska borca, već je vrlo teško da će Kakuryu uspjeti zaustaviti kandidata u njegovom pohodu. Harumafujijevi ljubitelji, otvarajte šampanjce!



Na kraju nadodajmo kako je Kakuryu pružio dobar otpor još uvijek jedinom yokozuni, ali nikada nije stekao inicijativu i u nakon niza djelomičnih gubitaka ravnoteže u borbi izgurivanjem i na daljinu, na kraju bio prisiljen posustati.




Dan četrnaesti


Pretposljednji dan svakako treba započeti borbom između dva veterana koji su istovremeno u proljeće 1992 ušli u borilišta profesionalnog sumo svijeta i čije se karijere sukladno razvijaju još iz tih davnih vremena. Obojica su imali prilike okusiti vrhunske borce sa kraja devedesetih, njihova borba iz 2002 kada su obojica imali komusubi kategoriju, te ponajviše prebogat omjer 13-22 na stranu Wakanosata, sve to daje posebno značenje ovoj borbi. I ovaj put je Kyokutenho krenuo sa inicijativom, u nekoliko navrata pokušao zbaciti protivnika, no sve je završilo kada se s obje ruke Wakanosato domogao pojasa i uskoro odnio pobjedu.



Okinoumi je došao i do desete pobjede! Ovaj put je to bio ponešto neraspoloženi Chiyotairyu koji je i dalje na pet pobjeda. Okinoumi je tek nešto više od godine dana na stalnom boravištu u makuuchi diviziji, da bi zadnjih nekoliko turnira imao i vrlo zapaženih rezultata. Valja spomenuti kako su snage odmjerili Aminishiki i Takayasu, a kada je nakon dugačke Aminishikijeve inicijative Takayasu ipak odlučio krenuti u protunapad njegov protivnik je isto iskoristio za dolazak do pobjede.



Tu je i čvrsta pobjeda Arana nad Shinterom, njemu tek treća, pa i Shohozanovu nad moćnim Gagamaruom. Zapuhani Masunoyama je pokušao doći do osme protiv Kaiseija, no sada će obojica imati priliku to ostvariti u posljednjoj borbi. Aoyiama je uspio dobiti Homasha i to nakon jednog dobro plasiranog forhenda, no njemu je to tek četvrta pobjeda, dok je Tochinoshin šokirao publiku i protivnika smjelim izmicanjem.



Tako smo polako stigli i do glavnog pitanja predzadnjeg dana - može li Kakuryu zaustaviti Harumafujia u posljednjim metrima njegova uspona? 16-8 je njihov međusobni omjer, a Kakuryu je imao veliki niz od četiri pobjede koji je stao u Natsu-bashu ove godine. Ovo je Hurmafujieva prva meč lopta. Međutim, stvar uopće nije potrajala - Harumafuji je došao do protivnikova pojasa i jednostavno ga odnesao iz ravnoteže van borilišta. Imamo 70. yokozunu!

Na kraju su nam ostali Hakuho i Kisenasato. Japanac je dobio tek jednom u zadnjih godinu dana, ali ni ovaj put se nije proslavio: yokozuna je ponovno iskoristio rame koje je nokautiralo Myogiryua, što je vidno usporilo ozekija koji se nakon toga više nije ozbiljnije vratio u borbu.





Dan petnaesti

Došli smo do kraja Aki-basho 2012! Mnogi će se prisjećati ovog vremena i turnira po priči koju je ostvario Harumafuji, neki će ga se sjećati po mladim zvijezdama koje su se na njemu ukazale, na nekima će ostati u sjećanju po odustajanju niza boraca sa samog vrha.

Takamisakari na kraju nije dosegao kachi-koshi, no i sedam pobjeda je čisto dovoljno. Takanoyama je u posljednjem kolu pretrpio poraz od Jokoryua i slijedeći turnir se seli u Juryo diviziju. Ovo je bio njegov drugi ostanak u Makuuchiju, što je zapravo vrlo dobar rezultat za bestežinsku vrstu suma koju prakticira. Njemu će se pridružiti i Sadanofuji koji je upravo stigao do pete pobjede. Takarafuji je ostao na pet pobjeda i možda bi mogao ostati u najjačoj diviziji, baš kao i Chiyotairyu koji je bar donekle spasio dojam u posljednjoj borbi, dok bi Kimurayama vjerojatno trebao kliznuti natrag u Juryo.




Asasekiryu je osmu pobjedu zaradio protiv Asahisha, koji je istu zaslužio još prije dvije borbe. Fujiazuma i Wakanosato su poveli borbu za osmu pobjedu koja je puno više trebala Fujiazumi, što je i povelo tijek borbe u danom smjeru. Yoshikaze je pokušao uhvatiti osmu, no Tenkaiho je nužno trebao šestu kako bi ostao u igri za ostanak. Čovjek se jednostavno mora diviti Masunaoyaminoj odlučnosti protiv Takayasua - količina nastojanja i energije je astronomska, baš kolika je i količina zadihanosti nakon njegovih borbi. Vrlo "živu“ borbu su poveli i Wakakoyu i Takekaze, a izdržljiviji je odnio sve.






U borbi za prestiž Okinoumi je nadjačao Tochiozana i došao do 11 pobjeda koje će ga ponovno vinuti na vrh maegashira. Daido je pokušao doći do osme pobjede protiv Toyohibikia, no ovaj put to nije bilo moguće. Shotenro je zabio i posljednji čavao u Gagamaruov lijes ovog turnira, a sebi pribavio šestu pobjedu. Kitataiki je pobijedio Arana i došao do šest, dok je rus ostao na tri i neće po dobrom pamtiti ovaj turnir. Hamasho je u velikoj borbi uspio nadmudriti Kaiseija i doći do devete pobjede, dok je sedam brazilčevih čisto zadovoljavajuće.



U bitci za sedmu pobjedu našli su se Shohozan i Toyonoshima, te je Shohozan pobjedom uspio zaokružiti izniman sportski doseg ovog turnira. Tochinoshin je također spasio dojam uz šestu pobjedu, dok je majstor Tokitenku ostavio Aoyiamu na četiri. Kyokutenho mije uspio dosegnuti 11 pobjedu, ali je zato sekiwake Goeido uspio dosegnuti osmu, što će ga uz Myogiryua sigurno ostaviti na njegovoj kategoriji. Oba su sekiwakea iskoristila nestanak ozekija sa turnira, dok je Myogiryua pobjeda nad Aminishikijem mogla istaknuti kandidaturu i za više, ovaj put to nije moglo ići. Bila je to značajna deveta Aminishikijeva pobjeda i moguća komusubi kategorija na slijedećem prvenstvu!

Dva su se ozekija potukla za 11 pobjedu i nakon godine i pol dana Kakuryu je ugrabio pobjedu! Utrenucima izjednačenog starta ostvario je bolje izgurivanje u smjeru vrata i izbacio Kisenasata iz ravnoteže! Tako su tri mongolca ostala na vrhu! Ali u kojem redoslijedu?





Dugogodišnji yokozuna i borac koji to upravo postaje. Može li Harumafuji drugi put za redom ostvariti 15-0, zensho-yusho? Hoće li na ovaj neosporivi način postati 70-tim yokozunom?

Kakva je to borba bila! Ovaj put se Hakuho nije poigravao. Harumafuji je poput rakete izletio, ali ga je yokozuna spremno dočekao i bolje zahvatio pojas. Ozeki se potrudio barem jednom rukom zahvatiti pojas, no Hakuho je bio u boljem položaju i krenuo je u napad! No Harumafujiova obrana uspijeva i promjenom položaja tijela nastoji kompenzirati Hakuhoov doseg. U trenucima odmora yokozuna pokušava udarcem u nogu narušiti ravnotežu, no opet ulaze u fazu odmora.

Prva minuta borbe je prošla!

Harumafuji prelazi u napad. U nižem je položaju i pokušava prodrmati Hakuhoov ravnotežu - i uspijeva! Yokozuna je podignut i bliži se rubu, no uspijeva se zadržati. Tada Harumafuji pokušava baciti Hakuha na drugu stranu i prema središtu borilišta, te s obje ruke na pojasu dominira borbom, no Hakuho dolazi do drugog ruba i uspijeva se zadržati! Sada ga Harumafuji okreće ponovno okreće prema sredini, a yokozuna poput baletana na jednoj nozi skakuće i nada se prilici za povratkom u borbu koju nikada nije dobio.



Posljednji puta su jastuci letjeli za pobjedom sedamdesetog yokozune! Yokozuna Harumafuji Kohei!

- 00:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.09.2012.

Aki - basho, dani deseti i dvanaesti


U drugom tjednu Aki-basho zanimanje gledateljstva usmjereno je samo na jednu stvar - može li Harumafuji uspjeti? Šest borbi je još preostalo i to onih najtežih. Uz njega sa svim pobjedama su još yokozuna Hakuho, kao i Kyokutenho, a najveći konkurent Kisenasato ima samo pobjedu manje. No, u ovom trenutku se Harumafuji više bori sa rezultatom - mnogi govore kako bi 14 pobjeda trebalo biti dovoljno da dosegne status yokozune, a takvo što čekamo već pet godina!


Dan deseti

Daido i Takanoyama poveli su pravu bitku za četvrtu pobjedu. Obojici je ovo zadnja slamka za stizanje do osme pobjede na kraju i pozitivnog omjera na turniru. Takanoyama je pokušao izmicanjem, postavljanjem noge, a kada mu ništa nije uspjelo Daido ga je poveo do ruba i nije uspio. Čeh je imao obje ruke na pojasu, no njemu to mnogo ne znači, jer 73 kilograma razlike mu ne pomaže. Daido uspijeva u jednom trenutku smiriti borbu, odmoriti se, pa postigavši mirne uvijete za kraj isti i uspješno ostvariti. Ovime je Takanoyamin odlazak iz Makuuchija gotovo riješen, dok se Daido još može boriti.



Chiyotairyu je iz sve snage jurnuo na Takekazea u obostranoj borbi za šestom pobjedom, no učinio je to ponešto previše silovito, pa kada je uslijedilo uzmicanje tada je Takekaze sve preuzeo u svoje ruke. Aminishki je brzo i lako sredio Okinoumija, dok je Aran krenuo na Tokitenka jednom kada su oboje imali pojas, ali to ga je povelo porazu. Toyonoshima je sredio Gagamarua i dosegao treću pobjedu, a gruzijca ostavio na isto toliko.

Kaisei je došao do pete pobjede istjeravši Toyohibikija, dok je Aoiyama uspio natjerati Shohozana na pod i doći do druge. Vrlo dobar zapadnjački niz nastavlja Tochinoshin pobijedivši Myogiryua: nakon podjednakog starta bolje je dohvatio pojas i natjerao protivnika na povlačenje i pad.





Kyokutenho je ozbiljno priprijetio Kakuryu! U podjednakoj borbi je ozeki igrao na sigurno, bez izlaganja rizicima, a kada ga je zemljak pritisnuo na kraju mladi ozeki je jednostavno preuzeo energiju njegova kretanja, podigao ga u zrak i iznio van. Goeido je vlastitom nogom pokušao podići i prebaciti Kisenasata, no ozeki nije dopustio iznenađenje.



Pred Harumafujia se postavio mladi Takayasu, ali i stigao do drugog poraza. Ozeki je bio brži, bolje došao do pojasa, bolje se izmicao, zgrabio protivnika i bacio ga o tlo. Takayasu se sporije digao sa tla, nadajmo se da nije riječ o još jednoj ozljedi. Pred Hakuha je pak došao Tochiozan koji ima dobar turnir sa šest pobjeda, pa kako je yokozuna krenuo u borbu za pojas, maegashira 5 ga je povukao prema tlu i uspio! Jastuci su letjeli, publika vrištala i Tochiozan došao do prve pobjede u 15 susreta! Harumafuji sam ostaje u vodstvu!





Dan jedanaesti

Stigao je Takamisakari i do sedme pobjede! Ovaj put je na red došao juryo 2 Tamawashi, uz kratke pauze već četverogodišnji stanovnik makuuchija, kojem nije pomoglo ni bolje otvaranje, ni sva inicijativa, jer bilo je dovoljno jedno pogurivanje prema tlu.



Svaka Takanoyamina pobjeda je zanimljiva za vidjeti, a pogotovo one koje ne zaradi slučajno ili u paničnoj obrani. Ovaj put se Takarafuji našao u neprilici - jednom kada se čeh "zakačio" za njega nije mu bilo spasa. Wakanosato je protiv Sadanofujia došao do pete pobjede i šanse da spasi turnir uz još barem dvije do kraja turnira. Yoshikaze je dva puta morao pobijediti Miyabiyamu jer se suci ponovno nisu mogli dogovoriti, te dodatno potvrđuju svoje nepovjerenje u kolege za tv monitorima.



Daido nije mogao protiv Tokitenkua, dok je u borbi za sedmu pobjedu Takekaze ostao nepopustljiv. Takayasu je došao i do devete pobjede! Ovaj put je Toyohibiki bio previše dominatan i naletio na obrambenu zamku prebacivanja. Takayasu je već tri šuta imao devet i deset i devet pobjeda u makuuchiju, s tim da mu se ovaj put vrata otvaraju za čak i više! Prepolovljeni broj ozekija u natjecanju dovesti će do tih povećanih omjera pobjeda i poraza kod nekih igrača. Ujedno je Kyokutenho došao i do desete pobjede, pa mu zasigurno slijedi sudar sa barem još nekim od vrhunskih igrača.



U susretu divova Aoyiama je brže i bolje krenuo, no Gagamaru ga je zaustavio, iako uz stalan niži položaj bugara. Pri drugom pokušaju otpora nije bilo i Aoyiama je došao do treće pobjede. U dvoboju Myogiryua i Tochiozana i izravnoj borbi za osmu pobjedu sekiwake je bio brži i odlučniji i jasniji i brzo je izgurao protivnika van.

Okinoumi se ovaj put ispriječio Harumafujiju na putu i pratio svaki njegov korak - ozeki ga nije uspio izgurati, prebaciti niti izbaciti van sve dok Okinoumi nije preuzeo inicijativu i dok zajedno nisu izletjeli van. Na ozekijevu sreću Okinoumi je rukom prvi dodirnuo tlo i pobjeda je pravedno dodijeljena jedinom vodećem borcu.



Gotovo je! Kisenasato je dobro startao, bio u prednosti, no Aminishiki nije popuštao. Štoviše, u jednom trenutku je uspio izmaknuti ozekijevu ruku i ovaj je izgubio inicijativu. No Kisenasato nastavlja s napadima, sve do jednog izmicanja i trenutka kada Aminishiki dolazi u položaju da gurne, a tada je ozeki jednostavno izletio van. Ništa više ne stoji Harumafujiu na putu do drugo ili čak prvog mjesta! Prema svemu sudeći drugi yokozuna je na pomolu!




Napomenimo još kako Kaisei nije mogao protiv Kakuryua, te da je yokozuna Hakuho mirno ispratio Goeida van.



Dan dvanaesti

Chiyotairyu i Takanoyama izjednačili su se sa po pet pobjeda i to čeh pobjedom nad Yoshikazeom, dok Chiyotairyu i sa trećim uzastopnim porazom. Zatim su se sukobilo dvojac koji je još uvijek u igri za prvo mjesto na turniru - Kyokutenho sa 10 i Takayasu sa 9 pobjeda, nakon zajednički lošeg posljednjeg turnira sa 3 i 6 pobjeda. No kako su kliznuli prema sredini makuuchija tako su obojica ponovno zasjala. Ovaj put je Kyokutenho krenuo jače, imao inicijativu, ali kada se Takayasu uspješno odgurnuo od ruba bolje je zahvatio mongolčev pojas i uskoro ga izgurao van i zadržao sve pobjede u sada već tri borbe.



Asahisho poznat po tome da voli stavljati mnogo soli na protivnički rep suprotstavio se Okinoumiju. Okinoumi je najviši doseg ostvario na siječanjskom turniru još iz 2011 sa 11 pobjeda i osvojenim drugim mjestom, dok je ovogodišnjih 10 pobjeda u svibnju to samo potvrdilo. Borba je krenula u tom smislu, Okinoumi je dominirao, no u trenutku kada je svom silom krenuo po pobjedu Asahisho se izmaknuo i naglavačke izletio iz borilišta dovoljno kasno da otme pobjedu.



Kitataiki i Shotenro su zato obavili čak tri borbe, ponajviše zbog Kitataikijevih startova, a što ga je na kraju i koštalo. Pravu bitku su zato poveli Tokitenku i Wakanosato u kojoj je Tokitenku većinu borbe proveo sa blokiranom desnom rukom, a protiv čega se cijelo vrijeme i na kraju i bezuspješno borio, dok je Hamasho protiv Aminishkija došao do sedme pobjede.

Nakon duge i naporne bitke ozeki Kisenasato je ipak uspio, iako je dobar dio borbe stajao u podređenom položaju. Harumafuji se bez i najmanje muke riješio Goeida, te se njegova trka za osvajanjem turnira sada svodi samo na dva pitanja - Kisenasato i Hakuho? Tu je i Kakuryu, koji samo ispratio Tochiozama van.



Na kraju ćemo spomenuti kako se Myogiryu suprotstavio yokozuni. Igraču koji je zadnje vrijeme ozbiljno prodrmao igrače sa vrha desna noga nije izdržala - uhvaćena u kretanju točno u trenutku kada se masivni zid zvan Hakuho zario u sekiwakeovu ravnotežu i svu silinu udara prebacilo na izvrnuto desno stopalo. Mala vjerojatnost da ovo neće imati daljnje posljedice, čemu u prilog govori i sporo i ošamućeno ustajanje - naime sekiwake je prvo primio blaži šamar koji je njegovu glavu usmjerio ravno u Hakuhovo rame u najjačem naletu. Još jedno odustajanje na samom vrhu bilo bi previše za ovaj turnir, stoga se nadamo brzom oporavku, uz sve kontraverze koje će ova borba vući sa sobom.



Pred nama su tri završna dana! Sada je sve jasno - Harumafujijev niz se nastavlja, pa kako ga čekaju najgore borbe u posljednja tri dana možemo samo reći kako će uzbuđenje biti neizmjerivo. Dolazi li nam novi Yokozuna nakon 5 godina, treći nakon 10 godina? Može li se Kakuryu umiješati? Može li Kisenasato što učiniti? Može li si Hakuho još jedan poraz dozvoliti? Tri posljednja dana će na sve ovo odgovoriti!


- 21:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.09.2012.

Aki-basho, dan sedmi i deveti

Došli smo do sredine rujanskog turnira. Njegova glavna značajka, pogotovo na vrhu, ozljede su koje su iz natjecanja izbacile već tri borca. Ujedno utrka za prvo mjesto već dugo vremena nije bila ovoliko izražena - Kisenasato, Herumafuji i Hakuho - sva trojica vrlo suvereno krstare turnirom, svaki sa vrlo posebnom zadaćom.


Dan sedmi


Odmah na početku makuuchi ogleda Tenkaiho je poveo veliku borbu protiv Yoshiazume - lagan start, pa dugo odmaranje, pa stalna inicijativa donijeli su odluku ogleda. Takanoyama je došao do sjajne i uzastopne pobjede. Njegova igra zasniva se na diverziji i do svake pobjede mora pokušavati doći drugačije. Sama činjenica da se nalazi u najvišoj diviziji sa svojih 96 kilograma izniman je rezultat.





Takayasu je stigao i do sedme pobjede, ovaj put nad Asahishom. Kyokutenho je također ostao neporažen, ovaj put od Daida. Aminishiki je njima blizu jer danas je ostvario i šestu, ovaj put protiv Miyabiyame. Ovogodišnji Aki-basho će mnogima pružiti velik broj pobjeda uzrokovan prije svega nedostatkom ozekija.

Myogiryu je poveo vrlo zanimljivu borbu protiv Kaiseija. Sekiwake Myogiryu do tog trenutka je imao vrlo visokih pet pobjeda i vrlo impresivne nastupe za sobom. Brazilac je krenuo vrlo kvalitetno i u nekoliko trenutaka se činilo kako će sekiwake izgubiti susret, no on se zatim vratio pronašao traženu formulu pobjede i izgurao brazilca van. Myogiryu je i dalje u ozbiljnoj igri za osvajanje Akija i ne bi ga se smjelo zanemarivati.



Kakuryu nije dozvolio iznenađenje Shohozanu, Aoyiama nije imao baš nikakve šanse protiv Kisenasata, dok je Harunafuji promjenom položaja ruku na pojasu stekao prednost i pobjedu protiv Gagamarua, iako ni po čemu brzu i laganu. Na kraju je yokozuna Hakuho, koji je doista na nekoj višoj razini igre, odgurivanjima i dogurivanjima sredio Homasha.






Dan osmi

Na središnju nedjelju Kyokutenho je došao i do osme pobjede! Zemljak Asasekiryu mu se suprotstavio, iako ne previše uspješno: oba borca su s obje ruke uhvatila pojas, no to i jest jedna od snaga Kyokutenha koji je u nekoliko poteza iz ravnoteže uspio izbaciti protivnika. Wakanosato se također dobro drži - bivši sekiwake sa dva osvojena druga mjesta iz 2003 godine je ovaj put nadjačao Kimurayamu i došao do četvrte pobjede. Strpljenje je bilo odlučujuće i ogromno iskustvo - čekao je, smanjivao je protivnikove mogućnosti i iscrpivši ih pobijedio.



Kitataiki i Takarafuji su odigrali vrlo zanimljivu borbu: nakon početne izjednačenosti Kitataiki je s obje ruke na pojasu krenuo prema pobjedi. Zadnjim truncima snage se Takarafuji odupirao, a zatim i iskoritio gotovo nesmotreno jurišanje protivnika - uzdigao ga je u zrak i u tom zadnjem trenu iznio van. Ujedno je Chiyotairyu naišao na Takayasua i ne previše dugo izdržao - pokušao je bivšeg maegashiru 1 povući prema sebi i tlu, što nije upalilo, ali je Takayasu donijelo i osmu pobjedu! Tako je u borbi novih nada mlađi odnio pobjedu.



U bitci divova sa zapada Aoyiama je bolje krenuo i bio u blagoj i stalnoj prednosti. Borba se vodila izgurivanjem rukama i Kaisei se uspio nametnuti i izjednačiti omjere. Tada Aoyiama pokušava povuči protivnika prema dolje, no brazilac se vraća u igru i ovime preotima inicijativu. Baš kako je Aoyiama stigao do ruba uspio je isti i iskoristiti i ponovnim pokušajem povlačenja - izmicanja ispratio je Kaiseija van. U slijedećem europskom dvoboju odmjerili su snage Aran i Tochioshin, te je presudio bolje hvatanje pojasa gruzijskog borca. Gagamaru nije moga protiv stalno izmičućeg Goeida.



Borbe na vrhu su započeli Harumafuji i Myogiryu. Sekiwake je već nekoliko turnira među bitnijim čimbenicima zbivanja sa vrha tablica, te je izjurio odlučno, međutim upao je u zamku, izazivač ga je prebacio preko noge i obojica su se našla u zraku, pa na Myogiryuovim leđima. Zanimljivost je ta što sve toliko brzo i silovito desilo da je Harumafuji završio u gledalištu i sa pobjedom u ruci.



U srazu boraca sa jednim porazom maegashira 4 Aminishki bolje i brže je jurnuo na Kakuryua koji se izvukao za mrvicu i plešući po rubu se vratio u borilište, pa protivnika samo iskrenuo van. Kisenasato niti trenutka nije ispuštao inicijativu i tijek borbe iz ruku, te je samo bacio protivnika kada se ovaj spremao sa ruba vratiti prema sredini borilišta. U konačno malo zahtjevnijoj borbi, Yokozuna se odmah izborio za bolji stisak na pojasu potvrđen stalnim držanjem protivnika van ravnoteže. Uslijedila je pauza ispunjena gromoglasnim gledalištem, no kada je Hakuho konačno krenuo uzeti pobjedu Toyonoshima je ostao bespomoćan. Jedan je Yokozuna.





Dan deveti


Zbivanja devetog dana započinjemo borbom Chiyotairya i Takanoyame. Za čeha je ovaj susret bio od velike važnosti jer na ovom turniru on mora doći barem do sedme pobjede želi li izbjeći povratak u juryo diviziju. Chiyotairyu je za sada komotan sa četiri pobjede i poraza, a sve ovo se vidjelo i u borbi - japanac je krenuo i u trenu je sve bilo gotovo jer nije ga se moglo zaustaviti.



Takayasu je ispao iz kluba vodećih! Jednako opasan Okinoumi sa samo jednim porazom izjednačeno je krenuo iz početnog položaja, pa bolje uhvatio pojas, te unatoč Takayasovim pokušajima da i on dođe do pojasa jednostavno u jednom trenutku krenuo i izbacio 22-godišnjaka van. Daido i Asasekiryu su se dva puta morali ogledati, jer su prvi put obojica protivnika potjerali na pod, no iako bi usporena snimka možda dala prednost Daidu, on ju je iu ponovljenom dvoboju i ostvario. Zanimljivo je bilo i kada je Kitataiki stiskom "zaključao" Takekazeovu ruku i jednostavno "poveo" protivnika van.

Kyokutenho i dalje vodi! Jednostavno cvijeta u ovoj konkurenciji sa sredine makuuchija, a ovaj put uvjerljivi Tochiozan nije imao sreće. Izašli su podjednako, no kada je Tochiozan pokušao doći do pojasa izgubio je kretanje i unatoč dobrom izmicanju nije mu bilo spasa. Shintero nije pružio otpor protiv Toyohibikia, dok je Gagamaru trenutno jednostavno previše jak za konkurenciju sa sredine makuuchija.

Kaisei i Toschioshin su obojica naglavačke izletjeli van. Brazilac je bolje krenuo, otjerao gruzijca na rub, no ovaj je nekako uspio izmigoljiti i vratiti se do sredine. Veliku formu Kaisei potvrđuje u borbi svih ruku na pojasu, u kojoj je Toschioshin doduše bio aktivniji, no ništa mu nije pošlo od ruke i time je izgubio inicijativu i uskoro se našao vani. Četvrta pobjeda za Kaiseija, kome se smiješi kachi-koshi i ostanak na vrhu maegashira. Aoyiama je otišao predaleko protiv Arana i bio propušten na pod. Obojica sada imaju tek pobjedu. Sekiwake Goeido je došao i do šeste pobjede, a ovaj put je stradao Shohozan.



Pogled prema vrhu počinjemo velikim iznenađenjem: Hamasho je tukao Kisenasata! Ozeki je suvereno krenuo, podijelio i poneku vrlo glasnu flisku protivniku, kontrolirano držao inicijativu, no Hisenasato se i dalje držao. U jednom od takvih juriša izgurivanjem Hamasho je bio na rubu i uspio se bolje pripremiti, te se jednostavno izmakao i pustio ozekija da padne na tlo. Stvar nije gotova, ovo je prvi Kisenasatov poraz, no isti mu bitno umanjuje šanse s obzirom na trenutne forme vodećih.



I Harumafuji je zamalo pao! Pokušao je izgurivanjem vrata izbaciti Toyonoshimu iz ravnoteže, no nije uspio. Iako je imao bolji stisak na pojasu Toyonoshima ga je pokušao prebaciti preko noge i došao do samog trenutka uspjeha kada se ozeki uspio vratiti. Tada je nastalo nešto što se rijetko viđa u sumu - oba borca su stajala na svojoj polovini borilišta i bez namjere za brzim napadom. Kada je isti uslijedio ozeki je uz brz nalet uspio i izmaknuti protivnikovu nogu i sve je bilo riješeno.

Myogiryu je tukao Kakuryua! Sekiwake je u velikoj formi i iz turnira u turnir predstavlja sve veći problem vodećima. Dok se ozeki bavio protivnikovom glavom, jednom kada je sekiwake izdržao i krenuo gurati brzo je došao do Kakuryuva pojasa, a zatim i do pobjede!



Yokozuna Hakuho zato nije imao problema protiv drugima opasnog Aminishkija. U borbi za pojas bio je brz i jasan i došao do 25 pobjede iz 30 ogleda. Time su u vodstvu ostala tri mongolca - Hakuho, Harumafuji i Kyokutenho. Harumafujiev lov za novim naslovom i dobivanjem statusa Yokozune se nastavlja! Završni dani Aki-basha 2012 biti će i više nego uzbudljivi!


- 22:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 21.09.2012.

Aki-basho, dan četvrti i šesti

Dan četvrti


Došli smo do četvrtog dana! Prve karte su podijeljene, prve ozljede ostvarene, sedam je igrača u vodstvu sa svim pobjedama, a među kojima je, pogađate - Kyokutenho! Nema baš nikakvih šansi da ponovi iznenađenje iz svibnja, baš kao i u svibnju...

Pravu je bitku Takanoyama poveo protiv Asahisha. Njegov najveći problem - nedostatak mase - i ovaj se vrlo dobro očitovao: čak i kada iznenadi protivnika nije u sposobnosti izgurati ga van, a ni brojni naknadni pokušaji da izbaci protivnika iz ravnoteže nisu mu pošli za rukom. Donijelo mu je to i treći poraz i neprilike već od samog starta. Kyokutenho je brzo, lako i tečno došao i do četvrte pobjede! Kimurayama je pokušavao odugovlačiti sa ulaskom u borbu, no pobjednika svibanjskog turnira i čovjeka sa svim pobjedama na ovom to nije impresioniralo. A uz Kyokutenha, svibanjskog pobjednika, stoji sa četiri pobjede i Okinoumi, koji je tada kao maegashira 5 došao do deset pobjeda. Tada je zaradio maegashira 2 kategoriju, ušao u igru sa onima iz samog vrha i završio sa loše četiri pobjede, no to je i za očekivati. Ovaj put je Yoshikaze stalno nešto izvodio, umjesto da je obranio svoj pojas. Takayasu je također ostao u klubu vodećih, te nakon dva lošija turnira opet dobro krenuo!






Zato su Wakakoyu i Shotenro poveli pravu bitku u borbi za prvu pobjedu na turniru. Wakakoyu je dugo i dugo vremena imao inicijativu, no nije uspio istjerati protivnika i nakon preokreta je sve brzo bilo gotovo. Zato je Aminishiki doslovce naglavačke katapultirao Masunoyamu u gledalište.

Pregled najboljih počinjemo iznenađenjem - Gagamaru je pobijedio Kotoshogikua bez borbe. Stradao je srednji ligament lijevog koljena. Kisenasato je brzo i moćno riješio Tochinoshina i uz yokozunu zacijelo će biti najveća zapreka na Harumafujijevom putu. Kaisei se u ovom kolu nije prikazao istom, sve je bilo gotovo prije nego što je i počelo. Zato je Hamasho sredio i drugog ozekija - Kakuryu je dobro startao, dotjerao protivnika do ruba, no kada se Hamasho od ruba odgurao preuzeo je inicijativu i Kakuryu se uskoro leđima našao u publici, pa čak i dijelom i na yokozuni.

Kotooshu je također izletio. Shohozan je ovaj put bio krivac ili možda spor početak borbe ili možda čak manjak motivacije. Neakako s vremenom Kotooshu nam izgleda sve manje opasno, pa čak i prisutno. Davno su bile 2006 ili 2008 kada je snažno pritiskao one na vrhu i bio samo korak od istog. Dan za ozekije nastavio je Baruto odustavši od turnira. Vidljivo je bilo kako nije bio u mogućnosti nastupati, unatoč tome kako će mu se sve neodigrane borbe smatrati porazima. Izviješća govore o napuknutom palcu desne noge. Tužno je vidjeti dvije prepuštene borbe u istom danu među onima koji nas najviše zaokupljaju. Ovo će značiti i mnoštvo zanimljivih rezultata na vrhu, priliku da netko od maegashira iskoči.

Na kraju nam je ostalo da Hakuho iznese Arana van, što se desilo kao i u svih deset dosadašnjih prilika. Jedan je yokozuna.





Peti dan


Takamisakari nije uspio izbiječi Tokushinhoih 76 kilograma prednosti. Jednostavno mu se našao na putu i nikako se nije uspijevao izmaknuti, postaviti, prebaciti. Takamisakari je sada na dvije pobjede i tri poraza i nekako se oni ranije opisani oblaci čine sve crnjima. Zapravo, pred nama i još deset borbi i mnogo prilika da se stvari promijene na bolje i ponadajmo se samo da će jedan od najomiljenijih boraca današnjice pronaći načina kako ostvariti novi sportski motiv i uzlet.

Pravu zanimljivost su ostvarili Fujiazuma i Tenkaiho: Fujiazumina noga je proklizala i on se popružio po tlu, ali je Tenkaiho već bio u kretanju i jednostavno bio prisiljen leći na Fujiazumu. Sumo se u trenutku može iz krvoločne borbe na život i smrt pretvoriti u romantičnu komediju, stoga uvijek morate biti na oprezu. Došao je red i da se susretnu Kyokutenho i Takanoyama. Takanoyama se poput mušice zaletio na ljepljivu traku, pokušavao se iz iste nekako iskopati, no Kyokutenho je obje ruke imao na pojasu i lako je suparnika iznio van.



Bitku je Wakakoyu odlučio povesti iz daljine ali nije uspijevao istjerati ravnotežu iz protivnika. U jednom trenutku Takarafuji ćak uspjeva okrenuti Wakakoyua, no ovaj se vraća u borbu, što je Takarafujieva prilika da dođe do pojasa. Wakakoyu se uspijeva izmaknuti, dobiva inicijativu i tjera protivnika do ruba, ali se Takarafuji izmiće na samom rubu, dok njegov suparnik završava na podu. Međutim, tada suci ulaze u borilište jer Takarafuji je tijekom izmicanja na rubu iskoračio - pobjeda za Wakakoyua!



Aminishiki i Toyohibiki su istovremeno sletjeli van, barem su se tako suci odlučili nesložiti. Iako bi se očekivalo da će Aminishiki to jednostavno riješiti, kako je i bilo na startu, te lako dostaviti protivnika do ruba i van, Toyohibiki se ipak na rubu dovoljno dugo uspio zadržati i prevrnuti protivnika da približno istovremeno izlete van. Čak i istini za volju, nije baš jasno zašto ta dva suca koji promatraju snimke i javljaju glavnom sucu na upit se nisu usudili ustvrditi kako je Aminishkijeva noga prva dodirnula tlo. U drugom naletu sve je brzo bilo gotovo, malo naprijed, malo nazad i Toyohibikevo drugo sretno slijetanje za iste novce.





Gagamaru jednostavno nije imao sreće protiv Kisenasata - sa ozekijem je početak borbe uvijek ključan dio, a Kisenasato se uvijek trudi kontrolirati isti, pa kada je došao do Gagamaruova pojasa odmah u prvom dodiru sva Gagagmaruova kinetička energija je isparila. Tochinoshin se s puno volje zaletio na izazivača, no ozeki Harumafuji mu se samo izmaknuo i pustio ga van. Aran je pokušao uzeti zalet i doći sa boka Kakuryu, no ozeku mu je samo pomogao izaći pri tom van. U predzadnjoj borbi dana Toyonoshima je uspio s obje ruke primiti Kotooshua i pokušao ga prebaciti, no bugarin je na sličan način dohvatio japanca i tako su oni oboje stajali nekoliko centimetara nad tlom u trenucima što trajali su kao vječnost. Ozeki je i pak prvi popustio, te se prilično teško ustao kasnije, nadajmo se bez daljnjih posljedica jer još jedan ozeki manje? Bilo bi to previše.



Napomenimo i da se Yokozuna brzo riješio Aoyiame. Držao ga je po daljini i skrenuo u prazno, iskoristio njegovu nesigurnost i manjak ravnoteže prema naprijed.


Šesti dan

Chiyotairyu je po prvi put na ovom turniru koja nije završila izmicanjem i guranjem na tlo. Ovaj put se namjerio na dvadesetak kilograma težeg Tenkaiha i izmaknuo na stranu, te dohvatio pojas. U klasičnoj borbi pri kojoj oba borca imaju ruke na pojasu Tenkaiho se činio jačim, no Chiyotairyu ga je uspio izokrenuti na drugu stranu i pustiti na tlo, sa trećom pobjedom do sada.

Takayasu je i dalje u vodstvu! Posto je profesionalac još 2005 godine sa 15 godina, no 2010 je bila ta kada je naglo uzletio naprijed. Protutnjao je kroz juryo diviziju u tri turnira i do sada već imao dva zapaženija turnira u makuuchiju. Na prošlogodišnjem Kyushu-basho kao maegashira 8 je imao 9 pobjeda, na Hatsu-basho kao maegashira 7 čak 10 pobjeda, a do sada već ima svih šest. Sve više se "novih nada" okuplja u vrhu makuuchija, je li vrijeme da neki novi vjetrovi zapušu?

No pravi sraz za ostanak u vodstvu su imali Kyokutenho i Okinoumi. Obojica su pali sa vrha megashire na prošlom turniru i obojica su odlučna vratiti se ondje. Jednako podjednako je i krenulo, s tim da je Okinoumi s obje ruke dohvatio pojas, na kratko predahnuo i jurnuo. Kyokutenho dolazi do ruba i uspijeva prebaciti suparnikov nalet na stranu i Okinoumi iskoračuje van. Kyokutenho ostaje u vodstvu!



Zbog velikog broja europskih igrača na vrhu makuuchi divizije najavili smo Aki-basho 2012 vrlo značajnim. Međutim ovaj šesti dan je dovršio tu ideju daleko prije kraja samog natjecanja. Ozeki Kootoshu prisiljen je odustati od turnira, te uz već odustalog Baruta, te poraze Arana, Tochinoshina, Aoiyame i Gagamarua, 6-ti dan Akija pokazao se crnom jamom europskog suma, čija je jedina svijetla točka druga Takanoyamina pobjeda na turniru.

Kisenasato cijeli turnir izuzetno autoritativno prolazi kroz ovaj turnir, kao i cijelu godinu punu dvoznamenkastih brojeva pobjeda. Ovaj put Toyonoshima nije imao šanse, ozeki ni trena nije ispuštao inicijativu neprestano tržeći kada će njegov suparnik posustati. Baš kao i Harumafuji, koji je Hamasha prvo tjerao prema rubu i zatim ga iznenadno povukao prema sredini i tlu. Još je i Kakuryu lijepo pokazao svoju snagu protiv 40 kilograma većeg Aoyiame - prvo je zaustavio njegov napad, zatim se izborio za bolji položaj na pojasu i odnio pobjedu.

Yokozuna Hakuho ovaj put turnirom prolazi bez i najmanje opasnosti. Ovaj put je nezgodni Gagamaru bio žrtva: nešto je sporije krenuo, što je yokozuni bilo dovoljno da zaustavi nalet mase, blokira lijevu gagamaruovu ruku i nakrivi ga van ravnoteže i borilišta. Tri borca dominiraju Akijem ove godine svojom čvrstinom, konkretnošću, snagom. Kako je uz njih sada ostao još samo ozeki Kakuryu Aki-basho će ove godine vrvjeti neočekivanim rezultatima. No važnije od istih, vrvjeti će sve do kraja Harumafujijevim jurišem do vrha!



- 21:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 14.09.2012.

Aki-basho 2012, prva tri dana

Prvi dan


Počinje nam Aki-basho 2012! Na početku predzadnjeg velikog turnira ove godine značajna je priča o Takamisakariu. Iako već godinu dana debelo u Juryo diviziji ovaj japanski borac jedan je od najpopularnijih. Njegove izražajne reakcije i kretnje oduvijek su zaokupljale silno zanimanje i široku bazu obožavatelja. Iako je tek dva puta stigao do komusubi kategorije, neprekinutih devet i pol godina je proveo u najjačoj diviziji i ostavio znatan trag. Međutim samo 5 pobjeda na Nagoya-basho dovelo je do povlačenja njegovih dugogodišnjih sponzora i cijela japanska javnost je nekako u strahu da ga loš rezultat na ovom turniru ne izgura iz Juryo divizije u mirovinu. Ipak, ovaj prvi ogled je otišao u njegovu korist - nakon izjednačenog početka odgurao je Kitaharimu do ruba, pa kada je krenuo protuudar Takamisakari se izborio za bolju poziciju sa rukom na pojasu i drugom na prsima uskoro izgurao protivnika van.



Zato se Kyokutenhu još uvijek ne prikrada umirovljenje, što bi se barem iz ove prve borbe moglo zaključiti - bolje je izašao na početku, zatim se izborio za jači stisak na pojasu i zatim istjerao protivnika van. Njegova pobjeda na Natsu-basho, pa stravičnih prvih 13 poraza na Nagoya-basho, ovaj put sa kategorijom maegashira 11 će vjerojatno povesti do nužnih osam pobjeda, dok ga i dalje prati snažniji pljesak i simpatije gledateljstva.



Vrlo zanimljiva borba se dogodla između Miyabiyama i Masunoyama - tako to izgleda kada se veliki dečki potuku i to još iz daljine Masunoyama je izguravanjem gonio protivnika po samom rubu, da bi ga u jednom trenutku pogurao prema tlu i došao do pobjede. Jednako je zanimljiva bila borba između onih koji nastoje što prije protrčati ciljem - nakon usuglašavanja sudaca drugi sa Natsu-basho Tochiozan ipak je na samim prstima uspio ostati u borilištu i propustiti Toyohibikia van. Nakon velike borbe je i Homasho uspio Goeida istjerati van, što za sekiwakea nije nikako dobro jer će mu svaka pobjeda silno trebati.





Među vodećim je gotovo sve prošlo bez iznenađenja. Kakuryu se elegantno riješio Gagamarua i najavio svoj možebitni značajan turnir. U europskom derbiju je bugarin ozeki Kotooshu je bolje dohvatio pojas i istjerao rusa Arana van. Ozeki Kotoshogiku je u svom stilu, poput lokomotive prošao kroz Shohozana.

I tada je krenulo. Možda i u najzanimljivijem ogledu dana Myogiryu je krenuo čvršće i bolje, ali se stari lisac Kisenosato nekako izmigoljio i prebacio plimu nadiranja u svoju korist. Nakon 11 pobjeda na Nagoya-basho brazilac Kaisei je uspio izgurati ozekija Baruta van, iako ponovljene snimke postavljaju vrlo mnogo pitanja. Komusubi Aoyiama je bolje izjurio na Harumafujia, dotjerao ga do ruba, no glavni kandidat za naslov yokozune se učvrstio, s obje ruke dohvatio pojas i sve je bilo riješeno. Na kraju je gruzijac Tochinoshin dobro krenuo u borbu, no trenutno jedini Yokozuna ga je jednostavno nadmudrio u borbi za pojas i mirno priveo prvi dan kraju.


Drugi dan

Takanoyama je na prošlom Nagoya-basho uspio dosegnuti tek pet pobjeda, ali se i po drugi put zadržati u Makuuchi diviziji. Zato će mu današnja pobjeda mnogo značiti - izmaknuo se i gotovo odmah Fujiazumu poslao van. No 79 kilograma je velika razlika i Fujiazuma se zadržao unutar borilišta, da bi Takanoyama tek iz dva dodatna pokušaja uspio oboriti protivnika. Glavna zamjerka Takanoyami je odbijanje dobivanja na masi, jer je čak i Harumafujievih 130 problem koji ga po mnogima koči u uzlasku na sam vrh. Ovaj put je Takanoyama izgubio tri kilograma i sada je na 96!



Pravu poslasticu su odigrali Wakakoyu i Takayasu. Wakakoyu je već gotovo dvije godine stalan član najviše divizije, dok je Takayasu od Haru-basho u stalnom padu forme i silasku niz maegashire. Ovaj put je Wakakoyu krenuo izgurivanjem iz daljine i zamalo bacio protivnika na tlo, no Takayasu se vraća i sada i sam počinje sa izgurivanjima. Wakakoyu zatim preuzima inicijativu i Takayasu biva izguran do ruba, ali se ipak vraća. Nakon još nekoliko izmjena inicijativa Takayasu na kraju mijenja svoju taktiku, hvata protivnikov pojas te ga uskoro baca i na pod. Ujedno, stvarno značenje ravnoteže su demonstrirali Daido i Kitataiki u borbi koja je potrajala i duže od minute i obojici pružila priliku pronaći je.



Pravu su poslasticu odigrali Aminishiki i Tochiozan. Obojica materijal za najjače maegashira kategorije ili čak više, pogotovo Aminishiki koji na posljednjim turnirima štošta ima za reći ozekijima. Njegov stalan uspon pokazao se i u ovoj borbi jer je bio u inicijativi od samog početka, pa čak i kada mu se protivnik izmakao a on se našao na rubu - samo je povukao Tochiozana prema tlu.

Harumafuji za sada izgleda vrlo dobro. Prvo je izdržao i preusmjerio Aoyiamovu dobri inicijativu i pretvorio je u blisku borbu, a zatim se u drugom kolu izborio za bolju ravnotežu, došao do pojasa i iznio Arana van. Kakuryu je dobro morao ispljuskati Goeida da ovaj konačno krene previše prema naprijed. Kotooshu se ponešto namučio dok je Gagamaruovu usmjerenu energiju izbacio iz njenih tračnica. U sudaru velikih bijelih Baruto je izvadio Aoyiamu van, iako i sam izašao sa borilišta uz neznatno šepanje, nadajmo se ne ozbiljnije.

Tochioshin ništa nije mogao protiv Kotoshogikuove lokomotive. Kaisei se isprva dobro držao protiv Kisenasata, no kada je pokušao dohvatiti pojas, a već se nalazeći sa nešto nestabilnijom pozicijom, ozeki ga je povukao i znalački došao do pobjedničke pozicije. Na kraju je maegashira 1 Shohozan sve učinio iznenađenje na kraju, no kada je nasrnuo svom silom i možda nam se činilo kako se yokozuna nalazi u neprilici - izazivač je bio na tlu. Točno kako i zašto nije na prvi pogled vidljivo, no Hakuhova ravnoteža nije ostala narušena i u tom trenutku je suparnik postao igračka u njegovim rukama. Zato je jedan Yokozuna.



Drugi dan je vrvio vrsnim borbama i najvišom kvalitetom suma. čini se da su se svi dobro zagrijali i da će i ovaj turni biti prava poslastica.





Treći dan

Chiyotairyu odigrava vrlo zanimljiv turnir. Njegova snaga i eksplozivnost su neosporive, baš kao i nedostatak iskustva: ovo je tek osmo veliko prvenstvo na kojem sudjeluje. Stoga prije svega ishod odlučuje njegov suparnik - hoće li uspjeti neutralizirati početni juriš. Još je jedna zanimljivost tri prvotna ogleda - bili su kratki: veteran Wakanosato ga je dočekao izmaknuvši se i poguravši ga ka tlu. Protiv Asaskaryua je Chiyotairyu izveo trik - krenuo, pa se naglo povukao. U trećem je danu ishod bio sličan onom iz prvog - po prvi puta Asahisho iz Jurya ga je čvrsto dočekao i zatim potapšao prema tlu nakon što mu je oslobodio dovoljno prostora za pad. Chiyotairyu je unatoč lošem nizu od 5 poraza na prošlom turniru došao do osam pobjeda, a mnogi se nadaju da će ovaj put ostvariti više.



Zanimljiva je bila borba Tenkaiha i Wakanosata u kojoj je Tenkaiho mirno i stabilno zadržao prednost svoje mase - ništa Wakanosatovi pokušaji nisu ostvarili. Lijepo je vidjeti Kyokutenha kako niza pobjede, pa makar i među nižim maegashirama. Današnji kraljevi početnog odmjeravanja na početku zasigurno su ostali Daido i Yoshikaze - toliko su se intenzivno odmjeravali da su obojica shvatila kako sve to nema smisla i da bi trebali početi ponovno, dok se Aminishiki izmakao Tokitenku i stalno ga držao bokom okrenutog.



Osvrt na borbe pri vrhu ćemo započeti sudarom sekiwake Myogiryua i komisubi Aoiyame. Japanac je do druge pobjede došao autoraitativno, stalno se suprotstavljajući prednosti protivnika u masi, sve dok mu nije poljuljao ravnotežu i ne dozvolio mu više da je povrati. Sekiwake čvrsto stoji na borilištu i možda se bliži vrijeme njegovog uspona do samog vrha. Aran je ušao u snažan sukob sa Kisenasatom, ali nakon pljuske jednostavno iskoračio. Harumafuji je dobro išamarao Shohozana, koji se dobro držao i suprotstavljao. Kakuryuova treća pobjeda uvijek veseli, dok se Goeido zabio Kotooshu u niži položaj u kojem ozeki nije mogao niti dohvatiti remen niti se ozbiljnije suprotstaviti.

Baruta je pad na prvom danu koštao ozbiljnije ozljede. Desno stopalo je zavijeno i teško se na njega oslanja, te nije uspijevao pružiti nikakav otpor Gagamaruovom naletu. U prvoj borbi je uspio izokrenuti Gagamarua kako bi zajedno pali, što je možda i druga pobjeda koju su na ovom turniru oduzeli Barutu. U drugoj borbi nije bilo otpora, samo mnoštvo boli na ozekijevom licu. Da bi dan iznenađenja bio potpun potrudio se maegashira 3 Hamasho. Kako bi izbjegao protivnikove snage odmah se izvukao na bok ozekija Kotoshogikua, ne dao mu da ga jasnije primi za pojas i da usmjeri svoje napade ravno na njega, te je i pomalo sretno dočekao priliku da se ozeki nađe na podu. Kotoshogikua je do sada izgledao vrlo snažno, s očito zaliječenom ozljedom koja ga je kočila u prvoj polovini godine. Ne bude li i daljnjih iznenađenja, Kotoshogiku je i dalje među favoritima!

Na kraju je Yokozuna pošteno sredio Kaiseija u njihovom prvom ogledu. Sa Hakuhom su sve borbe jedinstvene, jer ma kako dobro ih otvorili odjednom se nađete u nekom sasvim novom i začaranom prostranstvu - Kaisei je sjajno izletio, no ostatak borbe proveo izgledajući više poput balerine - jedreći zrakom i skačući na jednoj nozi.



Ukupni pregled prva tri dana nije bio blagonaklon Barutu čija za čiju se ozljedu nadamo da se neće produbiti u narednim borbama. Među vodećima su uz Kisenasata ostala još i tri mongolca bez poraza, ali rani su dani i Harumafujijeva utrka do naslova će biti predmet najvećih zanimanja.


- 21:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.09.2012.

Počinje Aki-basho 2012



Krenuo je Aki. Ovo je turnir koji bi trebao predstavljati vrhunac zbivanja 2012! Što je najznačajnije - ovo je turnir na kojem očekujemo novog Yokozunu! Može li Harumafuji uspjeti? Njegov ciljani omjer na ovom turniru je 13 pobjeda ili više! Kako je u treninge ušao tek 18. kolovoza i pri tom zaradio ozljedu oka koja mu je ukrala još po neki dan - čini se da će teško do toga doći.

Nagoya-basho 2012
Aki-basho banzuke
Aki, prva tri dana

U pravilu se postaje Yokozuna ako imate kategoriju ozekija i osvojite dva prvenstva za redom. Ponekad, ako dokažete da ste iznad sve ostale konkurencije osim Yokozune i imate već osvojenih turnira za sobom - baš kao Harumafuji - mogli bi vam dodijeliti naslov. Hoće li Harumafuji uspjeti slijedećih 14 natjecateljskih dana će nam otkriti.

Ovogodišnji Aki-basho je vrlo značajan po još nečemu: nevjerojatna i nikada prije dosegnuta koncentracija europskih igrača na samom vrhu najjače divizije! Među 15 najbolje kategoriziranih čak je 6 europljana, što je donekle rezultat slučajnosti, jer baš se desilo da slabije rangirani zajedno izbiju na vrh maegashira kategorija. Tu su ozekiji Kotooshu i Baruto, komusubiji Tochinoshin i Aoyiama i maegashire 2 Aran i Gagamaru. I dok je Kotooshu vrhunac rezultata ostvarivao krajem prošlog desetljeća, Baruto je ove godine već uzeo naslov i pobudio nade europskih obožavatelja kako bismo mogli dočekati europskog Yokozunu. Do toga na žalost nije došlo, iako je Baruto trenutno neosporivo najjača europska uzdanica.

Ono što se od Akija definitivno ponovno očekuje je pobjeda Yokozune. Hakuho je već dva turnira bez pobjede! Hakuho je na prošlom turniru uzeo glatkih 13 pobjeda. Yokozuna Hakuho će sve učiniti da ovaj turnir prođe u njegovom znaku. Ujedno red po malo dolazi i na Kisenasatov jaki turnir, nakon nekoliko nezanimljivih, pa čak i Kakuryuov, jer od kada je najnoviji ozeki došao do druge najviše kategorije njegovi rezultati su jedva potvrđivali taj status. Upravo ova situacija pri kojoj među izazivačima na samom vrhu ne nudi jasnog kandidata i konkurenta trenutno jedinom Yokozuni, već gotovo ljuti obožavatelje ove drevne vještine i sporta. Harumafuji, Hakuho, Kisenasato, Baruto, Kakuryu - to je Aki-basho 2012!



- 22:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.