četvrtak, 27.09.2012.

Aki - basho, dani deseti i dvanaesti


U drugom tjednu Aki-basho zanimanje gledateljstva usmjereno je samo na jednu stvar - može li Harumafuji uspjeti? Šest borbi je još preostalo i to onih najtežih. Uz njega sa svim pobjedama su još yokozuna Hakuho, kao i Kyokutenho, a najveći konkurent Kisenasato ima samo pobjedu manje. No, u ovom trenutku se Harumafuji više bori sa rezultatom - mnogi govore kako bi 14 pobjeda trebalo biti dovoljno da dosegne status yokozune, a takvo što čekamo već pet godina!


Dan deseti

Daido i Takanoyama poveli su pravu bitku za četvrtu pobjedu. Obojici je ovo zadnja slamka za stizanje do osme pobjede na kraju i pozitivnog omjera na turniru. Takanoyama je pokušao izmicanjem, postavljanjem noge, a kada mu ništa nije uspjelo Daido ga je poveo do ruba i nije uspio. Čeh je imao obje ruke na pojasu, no njemu to mnogo ne znači, jer 73 kilograma razlike mu ne pomaže. Daido uspijeva u jednom trenutku smiriti borbu, odmoriti se, pa postigavši mirne uvijete za kraj isti i uspješno ostvariti. Ovime je Takanoyamin odlazak iz Makuuchija gotovo riješen, dok se Daido još može boriti.



Chiyotairyu je iz sve snage jurnuo na Takekazea u obostranoj borbi za šestom pobjedom, no učinio je to ponešto previše silovito, pa kada je uslijedilo uzmicanje tada je Takekaze sve preuzeo u svoje ruke. Aminishki je brzo i lako sredio Okinoumija, dok je Aran krenuo na Tokitenka jednom kada su oboje imali pojas, ali to ga je povelo porazu. Toyonoshima je sredio Gagamarua i dosegao treću pobjedu, a gruzijca ostavio na isto toliko.

Kaisei je došao do pete pobjede istjeravši Toyohibikija, dok je Aoiyama uspio natjerati Shohozana na pod i doći do druge. Vrlo dobar zapadnjački niz nastavlja Tochinoshin pobijedivši Myogiryua: nakon podjednakog starta bolje je dohvatio pojas i natjerao protivnika na povlačenje i pad.





Kyokutenho je ozbiljno priprijetio Kakuryu! U podjednakoj borbi je ozeki igrao na sigurno, bez izlaganja rizicima, a kada ga je zemljak pritisnuo na kraju mladi ozeki je jednostavno preuzeo energiju njegova kretanja, podigao ga u zrak i iznio van. Goeido je vlastitom nogom pokušao podići i prebaciti Kisenasata, no ozeki nije dopustio iznenađenje.



Pred Harumafujia se postavio mladi Takayasu, ali i stigao do drugog poraza. Ozeki je bio brži, bolje došao do pojasa, bolje se izmicao, zgrabio protivnika i bacio ga o tlo. Takayasu se sporije digao sa tla, nadajmo se da nije riječ o još jednoj ozljedi. Pred Hakuha je pak došao Tochiozan koji ima dobar turnir sa šest pobjeda, pa kako je yokozuna krenuo u borbu za pojas, maegashira 5 ga je povukao prema tlu i uspio! Jastuci su letjeli, publika vrištala i Tochiozan došao do prve pobjede u 15 susreta! Harumafuji sam ostaje u vodstvu!





Dan jedanaesti

Stigao je Takamisakari i do sedme pobjede! Ovaj put je na red došao juryo 2 Tamawashi, uz kratke pauze već četverogodišnji stanovnik makuuchija, kojem nije pomoglo ni bolje otvaranje, ni sva inicijativa, jer bilo je dovoljno jedno pogurivanje prema tlu.



Svaka Takanoyamina pobjeda je zanimljiva za vidjeti, a pogotovo one koje ne zaradi slučajno ili u paničnoj obrani. Ovaj put se Takarafuji našao u neprilici - jednom kada se čeh "zakačio" za njega nije mu bilo spasa. Wakanosato je protiv Sadanofujia došao do pete pobjede i šanse da spasi turnir uz još barem dvije do kraja turnira. Yoshikaze je dva puta morao pobijediti Miyabiyamu jer se suci ponovno nisu mogli dogovoriti, te dodatno potvrđuju svoje nepovjerenje u kolege za tv monitorima.



Daido nije mogao protiv Tokitenkua, dok je u borbi za sedmu pobjedu Takekaze ostao nepopustljiv. Takayasu je došao i do devete pobjede! Ovaj put je Toyohibiki bio previše dominatan i naletio na obrambenu zamku prebacivanja. Takayasu je već tri šuta imao devet i deset i devet pobjeda u makuuchiju, s tim da mu se ovaj put vrata otvaraju za čak i više! Prepolovljeni broj ozekija u natjecanju dovesti će do tih povećanih omjera pobjeda i poraza kod nekih igrača. Ujedno je Kyokutenho došao i do desete pobjede, pa mu zasigurno slijedi sudar sa barem još nekim od vrhunskih igrača.



U susretu divova Aoyiama je brže i bolje krenuo, no Gagamaru ga je zaustavio, iako uz stalan niži položaj bugara. Pri drugom pokušaju otpora nije bilo i Aoyiama je došao do treće pobjede. U dvoboju Myogiryua i Tochiozana i izravnoj borbi za osmu pobjedu sekiwake je bio brži i odlučniji i jasniji i brzo je izgurao protivnika van.

Okinoumi se ovaj put ispriječio Harumafujiju na putu i pratio svaki njegov korak - ozeki ga nije uspio izgurati, prebaciti niti izbaciti van sve dok Okinoumi nije preuzeo inicijativu i dok zajedno nisu izletjeli van. Na ozekijevu sreću Okinoumi je rukom prvi dodirnuo tlo i pobjeda je pravedno dodijeljena jedinom vodećem borcu.



Gotovo je! Kisenasato je dobro startao, bio u prednosti, no Aminishiki nije popuštao. Štoviše, u jednom trenutku je uspio izmaknuti ozekijevu ruku i ovaj je izgubio inicijativu. No Kisenasato nastavlja s napadima, sve do jednog izmicanja i trenutka kada Aminishiki dolazi u položaju da gurne, a tada je ozeki jednostavno izletio van. Ništa više ne stoji Harumafujiu na putu do drugo ili čak prvog mjesta! Prema svemu sudeći drugi yokozuna je na pomolu!




Napomenimo još kako Kaisei nije mogao protiv Kakuryua, te da je yokozuna Hakuho mirno ispratio Goeida van.



Dan dvanaesti

Chiyotairyu i Takanoyama izjednačili su se sa po pet pobjeda i to čeh pobjedom nad Yoshikazeom, dok Chiyotairyu i sa trećim uzastopnim porazom. Zatim su se sukobilo dvojac koji je još uvijek u igri za prvo mjesto na turniru - Kyokutenho sa 10 i Takayasu sa 9 pobjeda, nakon zajednički lošeg posljednjeg turnira sa 3 i 6 pobjeda. No kako su kliznuli prema sredini makuuchija tako su obojica ponovno zasjala. Ovaj put je Kyokutenho krenuo jače, imao inicijativu, ali kada se Takayasu uspješno odgurnuo od ruba bolje je zahvatio mongolčev pojas i uskoro ga izgurao van i zadržao sve pobjede u sada već tri borbe.



Asahisho poznat po tome da voli stavljati mnogo soli na protivnički rep suprotstavio se Okinoumiju. Okinoumi je najviši doseg ostvario na siječanjskom turniru još iz 2011 sa 11 pobjeda i osvojenim drugim mjestom, dok je ovogodišnjih 10 pobjeda u svibnju to samo potvrdilo. Borba je krenula u tom smislu, Okinoumi je dominirao, no u trenutku kada je svom silom krenuo po pobjedu Asahisho se izmaknuo i naglavačke izletio iz borilišta dovoljno kasno da otme pobjedu.



Kitataiki i Shotenro su zato obavili čak tri borbe, ponajviše zbog Kitataikijevih startova, a što ga je na kraju i koštalo. Pravu bitku su zato poveli Tokitenku i Wakanosato u kojoj je Tokitenku većinu borbe proveo sa blokiranom desnom rukom, a protiv čega se cijelo vrijeme i na kraju i bezuspješno borio, dok je Hamasho protiv Aminishkija došao do sedme pobjede.

Nakon duge i naporne bitke ozeki Kisenasato je ipak uspio, iako je dobar dio borbe stajao u podređenom položaju. Harumafuji se bez i najmanje muke riješio Goeida, te se njegova trka za osvajanjem turnira sada svodi samo na dva pitanja - Kisenasato i Hakuho? Tu je i Kakuryu, koji samo ispratio Tochiozama van.



Na kraju ćemo spomenuti kako se Myogiryu suprotstavio yokozuni. Igraču koji je zadnje vrijeme ozbiljno prodrmao igrače sa vrha desna noga nije izdržala - uhvaćena u kretanju točno u trenutku kada se masivni zid zvan Hakuho zario u sekiwakeovu ravnotežu i svu silinu udara prebacilo na izvrnuto desno stopalo. Mala vjerojatnost da ovo neće imati daljnje posljedice, čemu u prilog govori i sporo i ošamućeno ustajanje - naime sekiwake je prvo primio blaži šamar koji je njegovu glavu usmjerio ravno u Hakuhovo rame u najjačem naletu. Još jedno odustajanje na samom vrhu bilo bi previše za ovaj turnir, stoga se nadamo brzom oporavku, uz sve kontraverze koje će ova borba vući sa sobom.



Pred nama su tri završna dana! Sada je sve jasno - Harumafujijev niz se nastavlja, pa kako ga čekaju najgore borbe u posljednja tri dana možemo samo reći kako će uzbuđenje biti neizmjerivo. Dolazi li nam novi Yokozuna nakon 5 godina, treći nakon 10 godina? Može li se Kakuryu umiješati? Može li Kisenasato što učiniti? Može li si Hakuho još jedan poraz dozvoliti? Tri posljednja dana će na sve ovo odgovoriti!


- 21:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.