petak, 24.08.2012.

Yokozuna Harumafuji


U vrijeme kada se budući Yokozuna Asashoryu probio do Makuuchi divizije i uz ondje već čvrsto potvrđenim Kyokutenhom, širom su otvorila vrata borcima iz Mongolije. Rame uz rame sa budućim Yokozunom Hakuhom i sa mjesec dana razlike još jedan borac je ušao u profesionalni svijet suma. Ama Kohei je već na prvim turnirima potvrdio svoju glavnu značajku - tehničku raznovrsnost - svojstvenu svim njegovim sunarodnjacima, ujedno i prvu pomisao koja se veže uz borca kojeg danas znam pod imenom Yokozuna HARUMAFUJI Kohei.



Zemlja rođenja: Mongolija, 1984

Ime: Davaanyam Byambadorj

Postao profesionalac: 2001

Magashira: 2004

Yokozuna: 2012

Yushio: 2009, ukupno 4

Omjer karijere: 542-337-12/877 (70 basho)

Omjer Makuuchi: 427-266-12/691 (47 basho)




Zanimljivo, navedeni se dvojac sporije probijao kroz niže divizije i prvi put se susreo tek 2004 godine u Juryo diviziji. Bila je to Hakuhova godina, kada se iz sredine Jurya u istoj godini probio do vrha Makuuchija i to baš u pobjedi nad svojim sunarodnjakom. Ami je trebalo malo duže vremena, te iste 2004 godine je uspio doći do Makuuchija iz kojeg nikada nije ispao, sredinom 2006 je prvi put došao do kategorije komusubi, no nije je dugo zadržao.









Zato je 2007. bila Amina godina. Sa čak tri puta sa dvoznamenkastim brojem pobjeda i stalnim sudjelovanjem u vrhu, te sa tri uzastopne pobjede nad tada već Yokozumom Hakuhom, Ama je postao velika opasnost za sve borce, pa i vodeće. 2008 je ponudila kulminaciju - sekiwake kategoriju nije ispuštao, a rezultati su se nizali: 9,8,9,10,12,13 pobjeda, uz uzastopno drugo mjesto i konačno uzastopne pobjede i nad prvim vladarom Asashoryuom - te novom kategorijom i naslovom i imenom! Rođen je Ozeki Harumafuji! Već na Natsu-basho 2009 desilo se i ono najviše: pobjeda nad Yokozumom Hakuhom u doigravanju i osvojeni prvi naslov!






Ulazak u novo desetljeće je bio buran za svijet suma. Odlasci nekih vodećih igrača - ozeki Chiyotaikai i Kaio i Kotomitsuki - te ponajviše uvelike preuranjeni odlazak Yokozune Asashoryua uzrokovali su vakuum na vrhu, odnosno apsolutnu vladavinu preostalog Yokozune Hakuha u trajanju od sedam uzastopnih pobjeda, od čega četiri zensho yusho, sa svim pobjedama. Najimpresivniji pobjednički niz modernog suma zaustavio je baš Harumafuji, te najavio turbulentnu godinu sa čak četiri različita pobjednika, te njim samim kao pobjednikom točno godinu dana kasnije!






Taj upravo osvojeni treći yushio stavlja ga u prvi plan kao moguće nasljednika i mogućeg novog, 70. Yokozunu.







* * *

Približno mjesec dana nakon postavljanja ovog osvrta rođen je novi Yokozuna! HARUMAFUJI Kohei ponovio je sve pobjede i na slijedećem Aki-basho, uključujući i onu veliku od minutu i pol nad Yokozumom Hakuhom i postao treći ozeki u povjesti koji je ostvario uzastopnih 15 pobjeda. "Moja sudbina je bila biti vođen od tako divnog oyakate (vođa škole) i biti podržavan od toliko mnogo ljudi i doista sam sretan što sam sve to uspio uzvratiti putem pobjeda," rekao je najnoviji Yokozuna prilikom primanja nagrada. "Nadam se da ću moći pružiti nadu i učiniti svaku borbu takovom da ostavi velik dojam na svakog tko će je promatrati."

70-ti Yokozuna: Harumafuji Kohei


- 21:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.