subota, 04.08.2012.

Nagoya-basho, dani trinaesti i četrnaesti

Dva predzadnja dana i dva igrača u vodstvu! Yokozuna Hakuho je ponovno u apsolutnoj formi i zastrašujuće brzo završava svoje borbe. Na ovom turniru glavni izazivač je ozeki Harumafuji čije borbe plijene izuzetnim tehničkim rješenjima. Zadnji put smo u 13. danu dvojicu vodećih bez i jednog poraza imali u svibnju 2009 godine i to - Hakuha i Harumafujia! Tom prilikom je Hakuho tukao Harumafujia, pa Kotooshu tukao Hakuha, da bi u doigravanju Harumafuji također tukao Hakuha i došao do svoje prve pobjede!



Dan trinaesti

Daido je uzeo i devetu pobjedu. Prije godinu dana je ušao u Makuuchi diviziju i najviše se digao do maegashira 9 kategorije, no ovo mu je već sada najbolji rezultat i uz barem još jednu pobjedu mogao bi se vinuti prilično visoko. I gruzijac Gagamaru je došao do devetke - sjajnu razinu forme zadržava još od Kyushu-a prošle godine, u svibnju je osvojio drugo mjesto i komusubi kategoriju, te se i njemu smiješi veliki napredak u kategoriji. Chiyotairyu je završio niz od pet poraza, dok je mladi Takayasu nanizao i petu uzastopnu pobjedu i na dobrom je putu da spasi plasman na ovom turniru.

Fantastičnu partiju su pružili Shohozan i Okinoumi. Početni juriši nisu uradili plodom, no tada je Okinoumi u dva navrata bezuspješno otjerao Shohozana do ruba. Zatim slijede sitna manevriranja sa Shohozanom u glavnoj ulozi, a kada je Okinoumi pokušao i drugom rukom uhvatiti pojas Shohozan se izmakao, ukrao suparniku ravnotežu i ispratio ga van. Još nadodajmo kako je Aoiyama uzeo mirnu pobjedu, čvrsti Myogiryu izbacio Arana, a Tochinoshin u stilu "tko zadnji pada" ukrao pobjedu nakon što je Goeido sve napravio.





Okršaj ozekija otvorili su Kotooshu i Kakuryu. Obojica su u silnoj potrazi za pobjedama - Kotooshu je dosegnuo kachi-koshi sa 8 pobjeda, no Kakuryu je tek na 6 i svakako bi trebao dohvatiti svaku. Svibanjski Natsu-basho je za sobom ostavio mnoštvo previranja, uključujući i "zle glasove" kako je 6 ozekija previše i da se treba riješiti viška. Kakuryu nikako ne leži "najdužem" ozekiju - još 2006 sa tri uzastopna druga mjesta Kotooshu je dohvatio ozeki kategoriju - no u zadnje 2 godine slavio je samo 3 puta protiv Kakurya. I ovaj put je mongolac preuzeo inicijativu jačim zahvatom sa obje ruke na za pojasu. Kakuryu je pričekao koji trenutak, stabilizirao se i bacio bugara na pod.

Napomenimo kako je izazivač maegashira 8 Kaisei u dvije sekunde izletio u gledalište, a ozeki Harumafuji uzeo i 13 pobjedu.





Trinaesti dan nam je donio ogled japanskih ozekija. Iako Kotoshogiku u međusobnom omjeru ima 11 pobjeda viška u zadnjih nekoliko ogleda stvari su podjednako prošle. Zanimljive su plime i oseke između ove dvojice - 2009 i 2011 bile su Kotoshogikuove, 2010 Kisenasatova, ova 2012 se još nije odlučila. No Kisenasato ove godine definitivno bolje izgleda - bez vidljivijih ozljeda iz turnira u turnir igra značajnu ulozi i sve se to očitovalo i u ovoj borbi - Kisenasato je odmah od početka izgledao jače, potjerao protivnika i brzo ga ispratio van. Čini se da će 2012 biti njegova.

Hakuho i Baruto. Tri puta je Baruto do sada uspio pobijediti, zadnji put u studenom. "Dobri div" iz Estonije je neznatno viši ali i 30 kilograma teži i uspio je obje ruke položiti na pojas i krenuti u inicijativu. No tada je yokozuna uspio izbaciti lijevu ozekijevu ruku iz igre i izjednačio situaciju. Baruto je zatim pokušao iznijeti yokozunu, pa je Hakuho pokušao preko noge prebaciti ozekija. Baruto kreče u konačan juriš prema rubu, no yokozuna izdržava i uz izmicanje šalje ozekija u gledalište. Trinaesta pobjeda i trka za naslov i dalje traje!



Dan četrnaesti


Prvi za spomenuti među predzadnjim ogledima je dvoboj Gagamarua i Chiyotairyu-a. Nikada se još nisu susreli i baš ovaj prvi njihov ogled, a mogli bismo se mnogih još nagledati, odisao je očekivanjem. Chiyotairyu je sve učinio da izbjegne početni nalet jer Gagamaru je sa 75% pobjeda izguravanjem kao lokomotiva - i brz i masivan i uvijek će vas istjerati van - no kada se sve nekako smirilo i Chiyotairyu krenuo po pobjedu Gagamaru se uspio na rubu izmaknuti i pomalo iznenađujuće odnio tehničku pobjedu. Vrlo zanimljiva je bila i borba Tokitenku-a i Toyohibiki-a i to čisto iz modnih razloga - niti u jednom drugom sportu djelitelji pravde nisu odgovorni za oblačenje boraca tijekom borbe, dok je veteran Wakanosato zajedno sa svojim suparnikom već bio istjeran van, ali su se istovremeno uspjeli spasiti i vratiti.





Aran i Masunoyama su se potukli za desetu pobjedu, da bi mladi 22-godišnji japanac došao već sada do svojeg najboljeg rezultata. Takayasu je došao i do šeste pobjede za redom, dok su Kaisei i Daido zaokružili izuzetan nastup na ovom turniru. Maegashira 1 Kyokutenho, pobjednik prošlog Natsu-basho, u predzadnjem je kolu stigao do prve pobjede! Dugačak pljesak je pozdravio njegovu prvu pobjedu.

Ozeki borbe započeo je Kakuryu u borbi protiv Goeido-a, no do borbe nije došlo jer je Goeido bio prisiljen predati.

Kotooshu je iskoračio pred Harumafujia. 17-17 je međusoban omjer i prilično izjednačen u zadnje vrijeme, možda ipak malo na stranu mongolca. Isto se odmah potvrdilo i u ovom ogledu - Harumafuji je ponovno iskoračio na stranu i zavrtio protivnika i brzo ga imao van borilišta. Četrnaesta pobjeda!

Zatim su se ogledali Baruto i Kotooshogiku. Baruto je uzeo zadnjih četiri od pet, no ovo nije njegov turnir. S obje ruke na pojasu Kotooshogiku se stabilizirao, ispratio Baruta van i došao do desete pobjede. Baruto ima kachi-koshi, ali morao bi nekako doći barem do devete pobjede u zadnjem kolu.

Hakuho i Kisenasato posljednji su stupili u dohyo. Trenutno prvi japanski kandidat za najviši naslov zadnje vrijeme barem tu i tamo dolazi do pobjede, no hoće li to biti dovoljno? Nakon Kisenasatovog prebrzog starta i ponovnog početka Yokozuna se jednostavno izmakao na stranu i sve je u sekundi bilo gotovo.





No, zapravo je samo 14. dan bio gotov. I dalje su dva kandidata sa 14 pobjeda i dalje će samo jedan ogled sve odlučiti! Yokozuna je gladan pobjede, to je sigurno. Ozljede su ga usporile ove godine, već su mu izmakla dva turnira i vjerojatna glad na njegovoj strani mora garantirati najbolji mogući nastup. Sa druge strane je tu ozeki Harumafuji, sa već dva osvojena naslova. Mnogo puta su se oni već ogledali i yokozuna je u prednosti sa više od dvostruko pobjeda. Kako mongolski igrači vladaju svijetom suma od pojave Asashoryua, odnosno već 10 godina, javljaju se glasovi koji spominju i "faktor 69", no ovaj put to vjerojatno neće doći. Ovaj put Yokozuna Hakuho ima zadatak obraniti svoj status i ponovno postati i ostati najbolji borac svijeta suma.



- 22:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.