petak, 20.07.2012.

Nagoya, dani deseti i dvanaesti


Ulazimo u završnicu Nagoye-basho! Dosta je više okolišanja, završne dane označavaju međusobni okršaji najboljih boraca. Neki su pretrpjeli više poraza u prethodnim kolima, yokozuna Hakuho i ozeki Harumafuji su ostali neokrznuti. Sve će se odlučiti u preostalim borbama, jer zaredaju li vodeći sa porazima sve se može izmijeniti.



Dan deseti

Na dnu Makuuchija je Takanoyama ponovno pružio veliki otpor, dok se Sadanofujiju mora čestitati na iznimnom oprezu - čekao je, borio se za doći do pojasa, tek kada ga je čvrsto zgrabio odlučio se završiti borbu. Ikioi i Tokitenku su zanimljivim ogledom objasnili kako udarci u sumou nisu dozvoljeni, iako ponekad postoje. Odnosno, udarac kao sredstvo nanošenja štete i ozljeđivanja nije dozvoljen, no spoticanja, izguravanja i slične pojave su vrlo prisutne. Wakanosato je ponovno održao kraće predavanje o strpljivosti, Gagamaru čvrsto krenuo prema visokom omjeru pobjeda, Chiyotairyu je kročio među jače kategorije i sakupio već i četvrti poraz, dok je brazilac Kaisei zgrabio i devetu pobjedu protiv Shontera i dalje je za petama vodećima.

Baruto je protiv Kotooshua krenuo brže, no Kotooshu je gotovo s obje ruke dohvatio pojas, a Baruto bio primoran jednom samo blokirati protivnika. Prividno izjednačeni, sa jednom rukom na pojasu, čekali su tko će prvi učiniti korak, no strana koju je Baruto morao blokirati davala je prednost Kotooshu-u. Kada je istu krenuo iskoristiti i pogurao Baruta prema rubu, Baruto je prebrzo krenuo sa povlačenjem, tek sitno se više nagnuo prema naprijed i odmah ostao kažnjen. Ovo je treći Barutoov poraz za redom i samo još jedan dokaz koliko je nepredvidiv ovaj sport.



Vodeći Harumafuji i Kotoshogiku. Zadnjih godinu dana se pobjeđuju naizmjence, s tim da je Harumafuji pobijedio zadnju. No mongolac je bez poraza na ovom turniru, možda će ga taj val uspjeha prenijeti i preko ove zapreke. Kotoshogiku je sa 42 kilograma prednosti iz početnog položaja izašao bolji, ali Harumafuji se već izmakao na stranu, te uz rotaciju samo nadodao brzinu japanca i bacio ga na tlo. Tijek ove borbe iznimno podsjeća na onu protiv Baruta u 9. kolu, sa istim ishodom!



Najnoviji ozeki Kakuryu je došao pred yokozunu. 21-2 je njihov omjer, no oba ta poraza su došla na početku ove godine. Jedan od najvećih yokozuna svih vremena ima tek neznatnu prednost u visini i težini, a izmakavši se neznatno na stranu stekao je još veću i odmah nasrnuo prema rubu. Kakuryu se međutim izmicanjem uspio spasiti, a zatim je bolje od yokozune zgrabio pojas i činilo se da se Hakuhu loše piše! No yokozuna uspijeva uspostaviti ravnotežu, i iznenadnim trzajem na jednu stranu koordiniranim sa udarcem ruke u nasuprotnu nogu baca suparnika na pod. Pet godina je Hakuho bez prestanka na svakom turniru bio prvi ili drugi i to mnogo češće prvi, da bi ga dvije uzastopne ozlijede usporile i prekinule taj niz na posljednjem Natsu-basho. Zato yokozuna Hakuho ovaj put ne prikazuje niti malo milosti prema svojim konkurentima.





Dan jedanaesti

Sa približavanjem kraja prvenstva dižu se napetosti među svim natjecateljima na svim dijelovima tablice. Kachi-koshi, pozitivan omjer pobjeda i poraza nužan za zadržavanje kategorije, cilj je kojeg će svaki borac svim silama nastojati sustići. čak i kada se isti uspostavi kao nedostižan cilj, samo približavanje njemu može predstavljati spas, a na ulazu u 11. dan još ga nitko nema.

Masunoyama je pobjedom nad Yoshikazeom došao nadomak istog. Iako profesionalac od 2006. godine tek je prošle godine u rujnu uspio doći do najjače divizije, no ozljeda ga je odmah bacila u nižu. Tek se na prošlom turniru vratio u Makuuchi, gdje će sa ovom pobjedom zasigurno i ostati! Vrlo zanimljiv dvoboj dvojca sa sedam pobjeda Gagamarua i Daida otišao je potonjem. Nakon početnog nasrtaja gruzijac je bio bolji, no Daido se izborio za bolji položaj i dvije ruke na pojasu i zbacio je suparnika i dosegao Kachi-koshi! Hamasho je došao na korak tome pobjedom nad Tochinowakom čineći sve moguće - izguravao je, nasrtao, za malo bio zbačen i tada čistom upornošću doveo protivnika na rub i preko. Chiyotairyu je naletio na super iskusnog i već četiri godine stalnog stanovnika Makuuchi divizije rusa Arana i zaradio već peti poraz.

POslijednji dani su definitivno zanimljivi za najviše maegashire, kao i borce kategorija komusubi i sekiwake - napokon horde ozekija prestaju uzimati sve pobjede i sada je vrijeme da pokušaju zgrabiti sve pobjede koje mogu. Aoiyama je u takvom ogledu srušio Wakakoyua, Tochiozan u letećem stilu katapultirao Aminishkija, a sekiwake Goeido sa već prisutnih pet pobjeda krenuo zaustaviti brazilca Kaiseija. Izjednačen početak se pretvorio u borbu za pojas i kada je Goeido postavio nogu i pokuša srušiti brazilca ovaj se spasio, ali potpuno ostao bez ravnoteže i pao. Uhvati li Goeido Kachi-koshi zasigurno će zadržati kategoriju!

Kisenosato je ovaj put dobio zadatak spriječiti Harumafujia, što bi bio drugi slučaj u šest posljednjih susreta. 30 kg masivniji Kisenasato nije izašao sa prednošću jer je Harumafuji uspio odgurati njegov vrat, i daljinska borba odguravanja i pokoje pljuske se razvila. No tada je Harumafuji uspio uhvatiti suparnikov pojas i bjesomučno nasrnuti, na što se Kisenasato isprva obranio, da bi u drugom pokušaju obojica završili u publici i nastavku mongolčeva niza - 11. pobjedi!



Baruto i Kakuryu su se zatim ogledali. 45kg i 13cm teži i viši estonac često vodi borbe tako da preko leđa uhvati pojas, stoga je nastala rovovska bitka protiv niskog mongolčevog položaja. Međutim, kada se Kakuryu malo ispravio kako bi izgurao suparnika Baruto ga je jednostavno digao u zrak i uz veliko crvenilo u licu - dostavio van prstena.



Kotooshu je u zadnje 4 godine već uspio 2 puta pobijediti Hakuha (20 puta nije) od čega je jedan bio ovog siječnja na Hatsu-basho. Međutim, sve je brzo bilo gotovo - odmah nakon početnog sraza Hakuho je blokirao obje ruke bugarina i uzdigao ih prema gore čime ga je razriješio ravnoteže i sve je bilo gotovo. Loš trenutak je bilo slijetanja Kotooshua, jer je šepajući nastavio dalje - da li je pad obnovio ozljedu koje su se svi bojali?




Dan dvanaesti

Tek su u danu 12 dvojica boraca iz niže Juryo divizije priključila i obojica uzela pobjede. To se dešava kada netko od makuuchi boraca bude ozlijeđen i izađe iz turnira. Takanoyama je zaredao tri pobjede za redom! Uzme li još barem dvije može se nadati ostanku u Makuuchi, što mu je do sada uspjelo samo jednom. Svojevremeno dugovremeni sekiwake Wakanosato je srušio "mladca" Takarafujia za sedmu pobjedu, u dvoboju teškaša (199 protiv 177) Kaisei se dobro držao protiv Gagamarua i izgubio svoje subatomske šanse za uzeti turnir. Masunoyama je protiv Homashoa u izravnoj borbi zgrabio kachi-koshi na svoj izravan način i u par sekundi, dok je rus Aran stigao i do devete pobjede i uz možda još jednu istaknuo glavnu kandidaturu za komusubi kategoriju na slijedećem turniru u rujnu. Pravi biser su odradili Tamawashi i Takayasu, pri kojem je Tamawashi stiskao i stiskao, no Takayasu se suprotstavljao na sve načine iz barem tri potpuno izgubljena trenutka po svim dijelovima borilišta, sve dok mu se protivnik nije okliznuo. Kandidatura nagrade za borbenost?



Među divovima se prvo Kisenasato suprotstavio Barutu. Iako je prije bila dugačka Barutova serija zadnja četiri puta su se izmjenjivali u pobjedama sa Kisenasatovom posljednjom pobjedom. Zanimljivo je odmjeravanje pogledima bilo prije početka, Kisenasato je stalno kasnio, Baruto stalno ranije kretao u dodirivanje tla i ustajanja. Na kraju je Kisenasato opet čekao i krenuo zajedno sa Barutom samo - nije dodirnuo rikama tlo, pa ih je sudac vratio. Opet Baruto prvi dole, pa gore, sve ga Kisenasato čeka, pa Baruto dole, pa Kisenasato opet ne dodiruje tlo sa obje ruke i ponovno početak! Opet Baruto prvi dole i prvi gore i prvi dole i - prvi van. Nakon 90 sekundi uvoda uslijedilo je 3 sekunde meča, a Kisenasato opet nije dodirnu rukama tlo... Da je bar kakav teniski pomoćni bio prisutan, Ivaniševićev recimo... Baruto se šepajući naklonio.



Kakuryu i Haramafujji, jer tko bolji za zaustaviti zemljaka? Pogotovo što je u zadnjih 5 samo zadnju uzeo Harumafuji. Međutim, ovaj put je iskusniji zemljak bolje zahvatio pojas najnovijeg i zbacio ga. Utrka i dalje traje! Hoće li se završiti tek na zadnji dan?



Na kraju hakuho i Kotoshogiku. Omjer pobjeda 30 naprema 3 i od toga dvije zadnje i zaredom prije godinu dana. Težina je na strani ozekija visina na strani yokozune, ali nakon blokirane ruke ozeki je u trećem redu gledališta i spor po povratku na borilište. 31-3.




Sa tri preostala dana i dvojicom bez poraza jurnjava za yushio je u punom jeku. Nakon kaotičnosti Natsu-basho od prije dva mjeseca ovdje je sve jasno - Hakuho ili Harumafuji - sa pratiocima na prevelike tri pobjede manje.

Sada će na blogu uslijediti tajac. Želja je autora ovog bloga dovoljno podići zanimanje čitatelja da sami pogledaju fantastične finalne borbe što kulminiraju u završnim danima. Stoga ćemo uvijek ostaviti fanovima barem tjedan dana da sami pogledaju borbe bez da naprasito i fotografijom saznaju pobjednika prvenstva. Ovom prilikom će se navedenih tjedan dana neznatno produžiti - ljetni su praznici i odlazak na more je u pitanju - sve do međuprazničkih dana!




- 21:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.