utorak, 17.07.2012.

Nagoya, dani sedmi i deveti



Nagoya, dani sedmi i deveti


Ušli smo u samu središnjicu Nagoya-basho! Ozljede male i velike sve više će doći do izražaja, najjači će se naći pred prvim porazima, a za one sa minimalnim brojem pobjeda slijede dani odluke - ili će se izdići iz rezultatskog ništavila u naredna tri dana ili im slijedi siguran, a za neke i izrazit gubitak kategorije.


Dan 7

Jedini igrač na kojeg se gore navedeno ne odnosi je pobjednik prošlog turnira Natsu-basho, maegashira 1 Kyokutenho. On je stalna i mirna kvaliteta - u zadnjih pet godina niti jednom nije kliznuo ispod m10 kategorije: dva ili tri turnira se penje prema najvišim maegashirama, tada naiđe na najjače igrače, pa klizne niže. Međutim, ovaj put se odbor za odabir parova nije niti najmanje šalio - sa ozekijem Kotooshuom nanizao je svih šest ozekija i yokozunu i pri tom očekivano zaradio sve poraze. Bilo je dosta govora prije ovog turnira koliko će grozno izgledati njegov omjer poraza i mnogi su tvrdili prilično - na njemu je da najviše iskoristi posljednjih pet dana.

Još je jedan igrač za kojeg se uvijek pita koliko će loše proći. Miljenik publike češki borac Takanoyama utjelovljuje ono što je središnja tema suma - veliki borci ne pobjeđuju uvijek, već nasuprot tome - najvještiji. Maegashira 12 Takanoyama sa svojih 100 kilograma težine uvijek iskazuje ovu temu svojim izuzetno podređenim položajem. Netko je napisao da su obožavatelji Takonoyaminog suma zacijelo i obožavatelji prometnih nesreća - osim što Takanoyama često i na čudne načine izlijeće sa borilišta, one borbe koje uzima uvijek se zasnivaju na kažnjavanju suviše silovitih napada protivnika, odnosno izuzetno vještim izmicanjima i saplitanjima i izokretanjima. Razlog pojačanog zanimanja publike je poseban i drugačiji sumo, prepun prevrata ili hrabrih pokušaja.




Jedino iznenađenje vodećima je priredio Goeido nadmudrivši Kisenasata. Isto se desilo tek jednom u njihovih osam posljednjih susreta, što nije nikakav izgovor ozekijevoj zbunjenosti nakon borbe. Sekiwake je silovito krenuo, natjerao ozekija na defanzivu i zatim mu uspio preusmjeriti ruke! Kisenasato je izgubio ravnotežu, a kada je Goeido nasrnuo ozeki se u svojoj maniri uspio obraniti i zadržati napad. No tada je uslijedilo novo iznenađenje - sekiwake Goeido izokreće ozekija i pokušava ga prebaciti preko ramena, za malo uspijeva, a baš kada se činilo kako se ozeki spasio slijedi prebacivanje preko drugog ramena i ovaj put spasa nije bilo! Drugi poraz za Kisenasata znači dodatan korak u nazad na putu do pobjede na ovom turniru.


Dan 8

Prije početka osmog dana borbi četiri su igrača bila u vodstvu, no za dvojicu će se u ovom danu to izmijeniti. Posljednji put je ovakav ulazak u turnir Daido imao 2010 godine i to u Juryo diviziji, no osmog dana je naišao na uz Kyokutenha jednog od najiskrenijih veterana ovog sporta - Wakanosata. Wakanasato se domogao kategorije maegashira 2 još tamo u predzadnjem desetljeću i vremenu kada je Yokozuna Takanohana vladao svijetom suma. Daidu nije pomagala niti činjenica da je do sada izgubio sva tri međusobna ogleda, što je bilo vidljivo i u činjenici da se prerano zaletio i sudac mu morao dati do znanja da borba ipak nije počela. I tako je veteran preuzeo inicijativu od prvo trenutka, izgurivao mlađeg kolegu, uhvatio remen i bacio na tlo i Daida i njegov niz pobjeda i svu krvavu odlučnost iz prethodne borbe, a pri tom pobjedu na turniru prepustio onima na vrhu.



Na put ozekiju Barutu se ispriječio komusubi Myogiryu. Nakon ozljede koja ga je gotovo cijelu 2010 izbacila iz borilišta Myogiryu je protutnjao kroz niže divizije i zasjeo ove 2012 na sam vrh maegashira kategorija, da bi na prošlom Natsu-basho odnio pobjede spram četvorice ozekija. Pobjedu nad Kokuryuom je već potvrdio na ovom turniru, a sada toj ogrlici pridodao i Barutoov kamenčić. Myogiryu je uhvatio ozekijevu ruku i držeći je u svojevrsnoj poluzi baratao ozekijevom ravnotežom sve dok ga nije izveo estonijca iz borilišta u gledalište. Već pet posljednjih turnira komusubi Myogiryu ostvaruje vrlo kvalitetne rezultate i jedan je od prvih kandidata koji bi se mogli uplesti u planove trenutno vodećih.


Dan 9

To je dan kada najveći konačno međusobno počinju odlučivati sudbinu nastajanja Japana! No dvije su izuzetne borbe uslijedile kao uvod - još jedna Takanoyamina predstava koja oduzima dah, kao i fantastična borba između Tochinoshina i Hamasha, s tim da valja pripomenuti kako je veliki brazilac Kaisei u izravnom dvoboju zadao i drugi poraz Daidu.

Da bi sve bilo kako treba i Baruto je po drugi put izgubio i to ovaj put u izravnom dvoboju sa mongolskim majstorom Harumafujijem. Jedan je to od rjetkh dvojaca ovdje koji se mogu pohvaliti kako su barem jednom uzeli turnir, a kako bi to toga ponovno došlo Harumafuji se već na startu izmakao, zgrabio Barutov pojas i rijetko viđenom rotacijom jednostavno pomeo Barutovu ravnotežu na pod.

Kisenasato nije Kakuryu pružio veću šansu. Odmah mu je uspio blokirati ruke, od čega se Kakuryu spektakularno oslobodio, no tada je došla do izražaja činjenica kako Kakuryu nije iskoristio otvaranje kako bi iznenadio suparnika, pa je razlika u težini i iz ovoga proizašli favoriziraniji stil borbe brzo pobjedu prenio Kisenasatu.

Goeido se gotovo uspio izmaknuti yokozuni! Hakuho je zaplutao u prazno, no uspio se zadržati i dočekati novi Goeidov nalet, a kada se sve smirilo i borci se našli u podjednakom svako drži dio protivnikova pojasa položaju, stvar je mogla završiti samo na jedan način - prema sebi, pa van, pa na jednu stranu, sve dok Goeido ne zaroni.



Nakon devetog dana imamo mongolski dvojac u vodstvu - yokozuna Hakuho i ozeki Harumafuji, dok je brazilac maegashira 8 Kaisei jedini sa jednim porazom. U sve ovo bi se mogli uplesti oba japanca ozekija sa po dva poraza, jer mnoštvo je još neočekivanih zbivanja pred nama, unatoč tome što je za sada je sve prepušteno dvojcu na vrhu.

- 22:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.