subota, 14.07.2012.

Nagoya, dani četvrti i šesti


Otvaranje Nagoya-basho krenulo je bez prevelikih iznenađenja. U utrci za yushio, pobjedu na turniru, tri su ozekija posrnula: Kotooshu, Kotoshogiku i Kakury, iako ti rani porazi ne znače da su ispali iz igre. Preostala tri ozekija, Haramafuji, Baruto i Kisenasato uz yokozunu Hakuha činili su se čvrsti i većinom jednostavno rješavali dvije borbe. Sad će uslijediti poslijednji dani zauzimanja pravih startnih pozicija, posljednji dani prije prvih okršaja velike sedmorke!


Dan četvrti

Chiyotairyu i dalje maršira dalje! Četvero kolo i isto toliko pobjeda garantira dobar rezultat na turniru, no sada će definitivno početi nailaziti na nekoliko kategorija jače igrače. Međutim ovaj put ćemo obratiti pažnju na maegashira 9 Daida, jednog od "ozbiljnijih" igrača na turniru - na pragu tridesete Dado ostvaruje najbolje rezultate u karijeri. Postao je profesionalac 2005 godine i polako i postepeno se probijao prema najjačim divizijama, da bi se zadnjih godinu dana čvrsto držao oko trenutne kategorije. Četiri pobjede je već nanizao na ovom turniru i konačno mu se pruža šansa za skok prema najjačim borcima svijeta suma!

Među kojima se definitivno nalazi ozeki Kisenasato. Po mnogima trenutno najjači japanski sumo borac, dvije je godine mlađi od izravnog konkurenta Kotoshogiku, te je definitivno u boljoj formi posljednjih pola godine. Kada je Kisenasato nakon desetog kola prošlog Natsu-basho izbio na vrh tablice i u jedanaestom nakon ponovljene borbe nadjačao Kakurya svi su već govorili da je to njegov turnir. Međutim, tada su uslijedila tri poraza, od kojih je prvi od Tochiozana bio najbolniji, da bi yokozuna i kasnije Baruto završili svaku Kisenasatuovu nadu. Ovaj put mu se baš u ovom četvrtom kolu ispriječio Aminishiki. Gledajući i prošli turnir ovo je bio peti igrač među najjačih sedam koje je Aminishiki pobijedio, izašavši brže iz početnog položaja jednostavno je izgurao ozekija van, pa čak ni sudačka odluka mono-ii ništa nije izmijenila.

Gore spoemutog Kakurya jednostavno ne ide. Krenuo je jače i u borbi odguravanja rukama "iz daljine" izgubio svu prednost. Komusubi Toyonoshima je uspio dva ili tri ozekijeva napada odgurnuti u prazno, ozeki je ispao iz pravilnog položaja, komusubi nastavio izguravati i došao do prve pobjede na turniru. Kakuryu je godinu dana izgledao impresivno, pet turnira konstantno držao treću, sekiwake kategoriju, nizao 12, 10, 9, 10 i 10 pobjeda da bi sve kulminiralo na drugom turniru ove godine, Haru-basho. Doslovce već osiguranu pobjedu na turniru je u doslovce 4 sekunde ispustio od maegasira 6 Goeida i nakon toga dobio Ozeki kategoriju, ali posve ispustio već navedenu impresivnost. Sa dva poraza bez susreta sa najjačom sedmoricom, teško da će se ovaj put jače uspjeti iskazati.





Dan peti


Peti dan i peta pobjeda za maegashira 9 Masunoyamu! Profesionalac od 2006 (nepunih 17 godina!) zadnjih godinu dana je proveo u juryo diviziji i konačno se po prvi put domogao makuuchi divizije. Brzo se rješavao svojih protivnika, kombinacijom mladenačke hitrine i sa svojih 178 kilograma njegovi suparnici se ekspresno brzo nađu izvan borilišta. Napred Masunoyama!

Svih sedam favorita je odnijelo pobjede. Harumafuji se othrvao čvrstom zagrljaju Okinoumija, Baruto je bez nevolja nastavio svojim čvrstim i snažnim stilom naprijed, Kotoshogiku se čini se oporavio od ozlijede i iz kola u kolo uspostavlja svoj čvrsti sumo pri kojem uhvati suparnikov pojas i borba je gotova. Kisenasato se bez i najmanje problema obračunao sa Toyonoshimom, Kakuryu se nakon čvrste inicijative suparnika ponovno izvukao na samom kraju i potvrdio pobjedu u sudačkoj odluci, Kotooshu se s obje ruke dohvatio protivnikovog pojasa, a Hakuho autoritativno razriješio Myogiryu dužnosti u pet sekundi. Lijepo je gledati zašto i kako su ti najbolji najbolji, pa makar to bilo i jednoglasno.





Dan šesti


Šesti dan je bio prepun izuzetnih borbi. Daido je uzeo šestu pobjedu, Chiyotairyu pretrpio prvi poraz, češki stokilaš Takanoyama se konačno izmakao nekome i uzeo prvu pobjedu, Sadanofuji i Takarafuji poveli epsku borbu od preko devedeset sekundi, brazilac Kaisei izokrenuo protivnikovu glavu do pobjede, u borbi divova Gagamaru izbio Miyabiyamu van. Ali ništa nije bilo ljepše od toga kada je Tochioshin, nakon što mu je Yoshikaze s obje ruke uhvatio pojas, pokušao na barem pet načina izvući se iz te situacije i konačno uspio spotaknuti protivnika i prevaliti ga preko ramena. Svaka od navedenih borbi odisala je jedinstvenim potpisima boraca, mnoštvom raznolikih elemenata borbe te ponajviše sportskim uzbuđenjem zbog kojeg ljudi gledaju Sumo.

Tada se dogodio dvoboj dva komisubija. Toyonoshima je prvo sam krenuo na protivnika i borba je bila ponovljena, da bi Myogiryu bolje izašao na početku i sve je bilo gotovo u sekundi. Zatim je Harumafuji trpio Goeidovu inicijativu sve dok Goeido nije svu silu prebacio naprijed u posljednjem jurišu na pobjedu, a Heramafuji ga jednostavno preusmjerio prema podu. Za Baruta atipična borba guranjem i pljuskanjem iz daljine završila je time što je Baruto izmaknuvši se dozvolio protivniku da padne na pod, dok je Kotoshogiku nasrnuo, promašio, izdržao protunapad, no tada se dohvatio protivnikovog pojasa i sve je brzo bilo gotovo. Kisenasato je visio sa Aoyiamom... prvo ga nije uspio izgurati iz daljine, pa su ušli u bliski stisak, Kisenasato se čak i okliznuo, no Aoyiama nije mogao više no pružiti dobar otpor. Kakuryu je ipak izbacio starog majstora i zemljaka Kyokutenha van, yokozuna Hakuho je ponovno izbacio protivnika u par sekundi van.





Šesti dan je bio drugi za redom bez ikakvih uzbuđenja, iako uz mnoštvo živahnih borbi. Za sada Yokozuna i Baruto izgledaju najjače, dok Harumafuji nikome nije dozvolio iznenađenje. Čini se kako su svi u igri i tek će nam međusobni okršaji vodećih sve reći. Čak niti Kakuryu, sa dva poraza za vodećima nije još ispao iz igre, iako ovaj put prozvani yokozuna Hakuho i ozeki Baruto se čine da neće tek tako dopustiti ostalima da im priđu.



- 22:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.