subota, 07.07.2012.

U susret Nagoyi



Previranje je obavilo Galaktičku Republiku! Barem tako započinje uvod u prvu epizodu poznatog filmskog serijala. U svijetu suma ovo se odnosi na činjenicu kako je na zadnjih šest turnira bilo čak četvero pobjednika, a lako ih je moglo biti i šestero!

Nagoya-basho 2012
Nagoya, prva tri dana
Nagoya, dani ćetvrti i šesti
Nagoya, dani sedmi i deveti
Nagoya, dani deseti i dvanaesti
Nagoya, dani trinaesti i četrnaesti
Nagoya, završni dan

Dugačak je za nama period u kojem se točno znalo koji će dvojac sigurno uzeti naslov. Asashoryu je neosporivo vladao od kraja 2002 do sredine 2007 godine, nakon čega ga je naslijedio zemljak Hakuho, a opet, jedini koji je ozbiljnije prekidao Hakuhovu vladavinu sve do srpnja 2011, barem do svojeg ranog umirovljenja, bio je opet Asashoryu. U tom periodu od 51 turnira tek je 7 izmaklo ovom dvojcu!

Vrlo je zahtjevno biti jedini Yokozuna. Na sportskom planu to znači da uvijek morate biti najbolji, bez mogućnosti popravka, da o svakom vašem treningu izvješćuju novinari, da svaki poraz neopozivo priziva kraj vaše vladavine i karijere. Kulturološki to znači da se neprestano nalazite u središtu pažnje i medija i javnosti, na svakom značajnijem društvenom događaju, pri svakoj proslavi i svečanosti, uz svako otvaranje značajnijih javnih objekata. Yokozuna je sveprisutni simbol Japana, a Hakohu je u ovoj ulozi već dvije godine i šest mjeseci!

Ozeki Haramofuji, također iz Mongolije, uzeo je Nagoya-basho prošle godine, uz odlučujuću pobjedu u predzadnjem kolu nad samim Hakuhom! Estonac Baruto je sa 14 pobjeda uzeo Hatsu-basho u siječnju 2012 – bio je brilijantan, čvrst, jednostavan, izgubio je samo od Yokozune u zadnjem kolu. Sekiwake Kakuryu je imao Haru-basho u ožujku i u zadnjem kolu ga ispustio iz ruku, te neuspješno morao protiv Yokozune u doigravanje, ali ipak zaradio dugo zasluženu Ozeki kategoriju.





Vrhunac uzbuđenja je doveo Natsu-basho u svibnju. Sa šestoricom ozekija, što je po nekima i puno i previše, te ozljedama načetim Yokozumom, Kyokutenho, kategorije maegashira 7, što bi značilo približno 25. tositelj na turniru, te veteran u 38. godini života i sa netom navršenih 20 godina profesionalne karijere, uzeo je naslov! Zadnji put se nešto slično desilo 2001 kada je maegashira 2 Kotomitsuki uzeo turnir, odnosno 2000, kada je maegashira 14 Takatoriki učinio isto. Već dva mjeseca se vode rasprave kako i zašto je došlo do toga i iste zahtijevaju dublju analizu, ali ujedno čine ovogodišnju Nagoyu-basho izuzetno uzbudljivim.

Osim Yokozune doista nema favorita i svi su favoriti na ovogodišnjem Nagoya-basho. Osim ozekija Kotooshua, koji vuče ozljedu s prošlog turnira, svi ozekiji su u igri: japanci Kisenasato i Kotoshogiku, estonijac Baruto, mongolci Haramofuji i Kokuryu i njihov zemljak Yokozuna Hakuho. Prisutna je izuzetna izjednačenost pri kojoj se pod zadnje nitko ne uspijeva nametnuti kao vodeći, stoga bi sitnice mogle odlučivati. Najveća od tih sitnica biti će Yokozuna. Je li se u potpunosti oporavio? Hoće li konačno odigrati pravi turnir? Hoće li nam ponovno dokazati svoje neosporive kvalitete?

Već od ove nedjelje očekuje nas izuzetno sportsko opitivanje čija nepredvidljiva očekivanost mnoge drži na rubovima njihovih sjedalica.

- 20:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.