ponedjeljak, 02.07.2012.

Dobro došli u Svijet Suma



Sumo je nacionalni sport i vještina koja datira od samih začetaka Japana. Uvelike je povezan sa izvorno Japanskom religijom Šintoizmom, te osim što predstavlja sportsko natjecanje ujedno je i vjerski obred.

Što je to sumo?
Šest velikih turnira
Šest divizija
Kako gledati sumo?



Dva borca, rikishi-ja, pokušavaju ovladati krugom borilišta, tawara, te se pobjeda ostvaruje ako uspijete izgurati svojeg protivnika van kruga ili ako on dodirne tlo bilo kojim dijelom tijela osim stopalom.

Sumo borci poznati su po svojoj veličini. Budući da je riječ o borbi u kojoj nikakvi udarci ili sredstva borbe nisu dozvoljeni, sama težina sumo boraca postala je takvo sredstvo. Borci sa 130 kilograma smatraju se izuzetno laganima, najveći broj njih teži između 150 i 190 kilograma, dok su najveći znali težiti i preko 250 kilograma. Sumo borci poznati su i po jedinom dijelu svoje opreme, po pojasu, odnosno mawashi-ju, te je baratanje njime u središtu elemenata svakog sumo ogleda.

Naše nadanje i nastojanje je pobuditi zanimanje za ovu drevnu vještinu i vrlo uzbudljiv sport. Svojevremeno je bilo moguće pratiti sumo putem televizijskih kanala poput Eurosporta i tada se velik broj gledatelja upoznao sa sumom. Razvoji besplatnih servisa putem interneta ponovno su omogućili da ti dobroćudni gorostasi uđu u naše domove, te ćemo vam putem bloga Svijet suma ponovno pokušati približiti njihove oglede.

Vrlo uzbudljivi dani su došli u svijet suma, dani promjena. U posljednjih godinu dana bilo je četvero različitih pobjednika velikih turnira. Protekli natjecateljski period označili su borci koji su došli van Japana, te se sve veći broj europljana uključuje u borbe za najviše rezultate. Sumo sve više postaje svjetski fenomen, nadamo se od sada i nama sve poznatiji.

- 19:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.