Svijet Makrobiotike

Makrobiotika za početnike-vol 2

Žitarice- zašto su tako važne?

Cjelovite i organski uzgojene žitarice sadrže bjelančevine, složene ugljikohidrate, vitamine B skupine, vlakna i balastne tvari. Složeni ugljikohidrati se postupno probavljaju, daju nam stabilnu, dugotrajnu energiju i, za razliku od jednostavnih ugljikohidrata, stabiliziraju razinu šećera u krvi.
Nažalost, u suvremenoj prehrani im nije dodijeljena važnost koju zaslužuju pa se često konzumira bijela, industrijski prerađena riža, a proizvodi od pšenice su često industrijski , od bijelog brašna. Moramo biti svjesni da je to zapravo 'mrtva' hrana koja nam čini više štete nego koristi...
Nema razloga da ne upotpunite svoju kolekciju organskih cjelovitih žitarica slijedećim članovima šarolike obitelji: smeđa riža, proso, amaranth, zob, raž, pšenica, heljda, ječam, pir, kvinoja, kukuruz, kamut, slatka riže, basmati riža, jasmin riža, divlja riža... Dat će vam energiju, upotpuniti okus jela, zasititi vas i iznenaditi svojom pristupačnosti, jednostavnom pripremom i povoljnom cijenom.
Kuhana žitarica može stajati u frižideru i do 4 dana, što vam olakšava pripremu jela.

Evo nešto o prosu:
Proso je prava jesenja žitarica, bogat je kalcijem i željezom i odlično se kombinira sa povrćem. Može se lagano prepržiti na tavi dok ne zamiriši, ali i ne mora. Kuha se 20 minuta u omjeru 2,5:1, tj. na šalicu prosa ide 2,5 šalica vode. Ove jeseni ga kombinirajte sa bundevom, neće vam biti žao!

19.11.2007. u 11:16 | 23 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (6)
Listopad 2007 (12)
Rujan 2007 (11)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Razmjena iskustava u pripremi hrane i načinu života po principima makrobiotike

Linkovi

Evo blogića koje rado čitam:

Hagakure.blog.hr

ljubav...ah ljubav

Tečajevi izrade seitana i tofua

Ako želite naučiti kako izraditi tofu i seitan...
Kontakt: 091 76 88 694

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se