Svijet Makrobiotike

Što je okara?

Okara je zapravo kuhana i mljevena soja, nusprodukt kod izrade tofua. Možete je napraviti kod kuće ili kupiti u dućanima zdrave hrane kao što je npr. Zrno uz prethodnu najavu. (http://www.bio-zrno.hr/).
Okara se koristi kao dodatak slanim i slatkim jelima.

Kako napraviti okaru kod kuće?
Namočite oko 200 g soje. Ostavite barem 12 h. Nabubrenu soju zajedno sa vodom u kojoj se namakala izmiksajte što sitnije. Zagrijte 2l vode i kad zavrije dodajte mljevenu soju. Pričekajte da zavrije i kuhajte nekoliko minuta. Da soja ne bi zakipila potrebno ju je stalno miješati i po potrebi prskati hladnom vodom. Kuhanu soju procijedite i dobili ste okaru! Procijeđena tekućina je sojino mlijeko.

30.09.2007. u 20:56 | 3 Komentara | Print | # | ^

Makrobiotika za početnike vol.1

Kada bi se prehrana po načelima makrobiotike trebala svesti na jedan recept, onda bi to bio ovaj!

Smeđa riža kuhana u ekspres loncu

Sastojci:
- 2 šalice smeđe riže kratkog zrna
- 1,5 do 2 šalice vode na šalicu riže

Priprema:
Rižu operite, iscijedite i stavite u ekspres lonac. Pažljivo ulijte vodu i poravnajte rižu. Zakuhajte, posolite s dva prstohvata soli i zaklopite ekspres lonac. Pojačajte vatru da se stvori tlak. Kuhajte 45-50 minuta na laganoj vatri i potom isključite. Ostavite poklopljen lonac dok se tlak prirodno ne spusti. Rižu presipajte u posudu, ostat će fina, rahla, baš kako treba.

Zašto se riža tako dugo kuha? Zato da bi bila probavljivija!

26.09.2007. u 21:49 | 6 Komentara | Print | # | ^

Jesenski haiku

Jesen na selu.
Dijete lovi list
na vjetru.

Yuko


Jesen prolazi pored mog prozora.
U kuhinji miriše bundeva.

Yuko

26.09.2007. u 21:46 | 0 Komentara | Print | # | ^

Jesenska krem juha od bundeve

Ova juha je posebno fina ako imate bundevu turkinju- mljac!

Sastojci:
- 2 šalice bundeve
- 1/2 šalice cvjetače
- 1/2 šalice brokule
- glavica luka
- zobene pahuljice
- maslinovo ulje, sol, papar
- 1 l vode

Priprema:
Luk nasjeckajte na kockice i propirjajte na ulju nekoliko minuta. Dodajte vodu. Bundevu izrežite na kockice, a cvjetaču i brokulu na cvjetiće. Dodajte povrće u vodu i zakuhajte. Kada zakuha začinite sa solju i paprom i kuhajte poklopljeno 15 minuta. Kuhanu juhu ispasirajte i dodajte zobene pahuljice. Količina pahuljica ovisi o gustoći juhe koju želite. Kuhajte još 5-7 minuta i poslužite.

26.09.2007. u 21:23 | 0 Komentara | Print | # | ^

Malo haikua...

Boreći se s bolešću,
Duga je zima prošla.
Držim pupajuću energiju
Proljeća blizu moga srca.

Aveline Kushi
Yokota, Japan
Veljača, 1947.




Prekriveni svježim snijegom
Vodovi i stupovi
U bijelom kimonu.

Yoshino




Berući trave,
U polju
Prestrašila me žaba.

Kimie

24.09.2007. u 22:08 | 8 Komentara | Print | # | ^

Japanska miso juhica

Neodoljivo podsjeća na Japan...

Japanska miso juha

Sastojci:
- 1 šalica daikona
- 1 šalica mrkve
- 1/2 šalice tofua
- 2 wakame alge
- 4 čajne žlice ječmenog misa
- 1 l vode ili temeljca

Priprema:
Daikon narežite na kockice, a mrkvu na polumjesece. Tofu narežite na kockice, a wakame algu prethodno namočite (oko 10 min), a zatim narežite na trakice. Daikon, mrkvu, tofu i alge stavite u posudu i dodajte vodu ili temeljac. Kada zakipi poklopite i kuhajte 15 minuta. Maknite sa vatre i u malo tople vode razmutite miso. Miso dodajte u juhu, kratko vratite na vatru i poslužite.

24.09.2007. u 21:45 | 1 Komentara | Print | # | ^

Izrada seitana i tofua

Znate li da 1kg tofua u trgovini košta 120kn? 1 kg soje košta 14kn. Seitan je još skuplji. Želite li naučiti raditi tofu i seitan? Sve informacije na: 091 76 88 694

18.09.2007. u 18:46 | 5 Komentara | Print | # | ^

Stižu prehlade, znate li ublažiti štetu?

Kasna jesen je vrijeme kada često podliježemo prehladama, gripama ili nam jednostavno treba malo detoksikacije. Evo nekih mojih omiljenih recepata:

Lagana miso juha ujutro podiže energiju i nadoknađuje elektrolite.

Kukicha čaj, nezaslađen, naravno.

Ume-sho-kuzu napitak za jačanje imuniteta: jednu čajnu žlicu kuzua i 1/4 čajne žlice umeboshi paste razmutite u malo hladne vode da se kuzu rastopi. Umjesto umeboshi paste, može 1/4 umeboshi šljive. Zagrijte 1 dl vode i kada zavrije dodajte kuzu i ume šljivu/pastu. Dodajte i 1 žličicu soja sosa i prokuhajte još 2-3 min. Pijte vruće.

Zelena magma umućena u čistom jabučnom soku.

Kakva su vaša iskustva?

18.09.2007. u 18:08 | 0 Komentara | Print | # | ^

Moja omiljena jesenska miso juhica

Jesenska miso juha

Juha idealna za hladnije jesenske dane!

Sastojci:
-wakame alga, namočena i izrezana na trakice
-1 šalica bundeve izrezane na kockice
-1/2 šalice luka izrezanog na polumjesece
-1/4 šalice daikona izrezanog na štapiće
-1/2 šalice cvjetića brokule
-cca 1l vode ili temeljca
-ječmeni miso

Priprema:
U vodu ili temeljac staviti wakame algu, bundevu, luk i daikon. Kada zavrije kuhati poklopljeno 10 minuta. Dodati brokulu, kuhati još 10 minuta i maknuti sa vatre. U toploj vodi razmutiti miso (oko 3 čajne žličice) i uliti u kiuhanu juhu. Još kratko vratiti na vatru i poslužiti.

18.09.2007. u 13:09 | 0 Komentara | Print | # | ^

Recept: Seitan sa bijelim grahom

Ovaj jednostavan recept sam osmislila nedavno i bio je hit na jednom rođendanu. Mljackali su i oni koji ne jedu po načelima makrobiotike. Makrobiotika je ipak mljac!

Seitam sa bijelim grahom

Sastojci:
-šalica seitana izrezanog na kockice
-2 šalice kuhanog bijelog graha
-4 namočene shiitake gljive
-velika glavica luka narezana na polumjesece
-sol, papar, maslinovo ulje, malo suhog bosiljka

Priprema:
Na ulju propirjajte luk nekoliko minuta, dodajte seitan i shiitake gljive izrezane na trakice i nastavite pirjati poklopljeno još 5 minuta. Dodajte grah zajedno sa šalicom tekućine u kojoj je kuhan. Kuhajte poklopljeno 30 min. Poslužite toplo.

18.09.2007. u 13:00 | 0 Komentara | Print | # | ^

Tema bloga...

Želim dobrodošlicu svima na blog Svijet Makrobiotike. Ovaj blog je zamišljen za sve koje zanima ova tema i koje zanima razmjena iskustava, recepata i ostalih zanimljivosti ove široke tematike. Veselim se našem druženju!

18.09.2007. u 12:40 | 3 Komentara | Print | # | ^

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (6)
Listopad 2007 (12)
Rujan 2007 (11)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Razmjena iskustava u pripremi hrane i načinu života po principima makrobiotike

Linkovi

Evo blogića koje rado čitam:

Hagakure.blog.hr

ljubav...ah ljubav

Tečajevi izrade seitana i tofua

Ako želite naučiti kako izraditi tofu i seitan...
Kontakt: 091 76 88 694

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se