Svijet Makrobiotike
Što je okara?
Okara je zapravo kuhana i mljevena soja, nusprodukt kod izrade tofua. Možete je napraviti kod kuće ili kupiti u dućanima zdrave hrane kao što je npr. Zrno uz prethodnu najavu. (http://www.bio-zrno.hr/).
Okara se koristi kao dodatak slanim i slatkim jelima.
Kako napraviti okaru kod kuće?
Namočite oko 200 g soje. Ostavite barem 12 h. Nabubrenu soju zajedno sa vodom u kojoj se namakala izmiksajte što sitnije. Zagrijte 2l vode i kad zavrije dodajte mljevenu soju. Pričekajte da zavrije i kuhajte nekoliko minuta. Da soja ne bi zakipila potrebno ju je stalno miješati i po potrebi prskati hladnom vodom. Kuhanu soju procijedite i dobili ste okaru! Procijeđena tekućina je sojino mlijeko.
Makrobiotika za početnike vol.1
Kada bi se prehrana po načelima makrobiotike trebala svesti na jedan recept, onda bi to bio ovaj!
Smeđa riža kuhana u ekspres loncu
Sastojci:
- 2 šalice smeđe riže kratkog zrna
- 1,5 do 2 šalice vode na šalicu riže
Priprema:
Rižu operite, iscijedite i stavite u ekspres lonac. Pažljivo ulijte vodu i poravnajte rižu. Zakuhajte, posolite s dva prstohvata soli i zaklopite ekspres lonac. Pojačajte vatru da se stvori tlak. Kuhajte 45-50 minuta na laganoj vatri i potom isključite. Ostavite poklopljen lonac dok se tlak prirodno ne spusti. Rižu presipajte u posudu, ostat će fina, rahla, baš kako treba.
Zašto se riža tako dugo kuha? Zato da bi bila probavljivija!
Jesenski haiku
Jesen na selu.
Dijete lovi list
na vjetru.
Yuko
Jesen prolazi pored mog prozora.
U kuhinji miriše bundeva.
Yuko
Jesenska krem juha od bundeve
Ova juha je posebno fina ako imate bundevu turkinju- mljac!
Sastojci:
- 2 šalice bundeve
- 1/2 šalice cvjetače
- 1/2 šalice brokule
- glavica luka
- zobene pahuljice
- maslinovo ulje, sol, papar
- 1 l vode
Priprema:
Luk nasjeckajte na kockice i propirjajte na ulju nekoliko minuta. Dodajte vodu. Bundevu izrežite na kockice, a cvjetaču i brokulu na cvjetiće. Dodajte povrće u vodu i zakuhajte. Kada zakuha začinite sa solju i paprom i kuhajte poklopljeno 15 minuta. Kuhanu juhu ispasirajte i dodajte zobene pahuljice. Količina pahuljica ovisi o gustoći juhe koju želite. Kuhajte još 5-7 minuta i poslužite.
Malo haikua...
Boreći se s bolešću,
Duga je zima prošla.
Držim pupajuću energiju
Proljeća blizu moga srca.
Aveline Kushi
Yokota, Japan
Veljača, 1947.
Prekriveni svježim snijegom
Vodovi i stupovi
U bijelom kimonu.
Yoshino
Berući trave,
U polju
Prestrašila me žaba.
Kimie
Japanska miso juhica
Neodoljivo podsjeća na Japan...
Japanska miso juha
Sastojci:
- 1 šalica daikona
- 1 šalica mrkve
- 1/2 šalice tofua
- 2 wakame alge
- 4 čajne žlice ječmenog misa
- 1 l vode ili temeljca
Priprema:
Daikon narežite na kockice, a mrkvu na polumjesece. Tofu narežite na kockice, a wakame algu prethodno namočite (oko 10 min), a zatim narežite na trakice. Daikon, mrkvu, tofu i alge stavite u posudu i dodajte vodu ili temeljac. Kada zakipi poklopite i kuhajte 15 minuta. Maknite sa vatre i u malo tople vode razmutite miso. Miso dodajte u juhu, kratko vratite na vatru i poslužite.
Izrada seitana i tofua
Znate li da 1kg tofua u trgovini košta 120kn? 1 kg soje košta 14kn. Seitan je još skuplji. Želite li naučiti raditi tofu i seitan? Sve informacije na: 091 76 88 694
18.09.2007. u 18:46 | 5 Komentara | Print | # | ^Stižu prehlade, znate li ublažiti štetu?
Kasna jesen je vrijeme kada često podliježemo prehladama, gripama ili nam jednostavno treba malo detoksikacije. Evo nekih mojih omiljenih recepata:
Lagana miso juha ujutro podiže energiju i nadoknađuje elektrolite.
Kukicha čaj, nezaslađen, naravno.
Ume-sho-kuzu napitak za jačanje imuniteta: jednu čajnu žlicu kuzua i 1/4 čajne žlice umeboshi paste razmutite u malo hladne vode da se kuzu rastopi. Umjesto umeboshi paste, može 1/4 umeboshi šljive. Zagrijte 1 dl vode i kada zavrije dodajte kuzu i ume šljivu/pastu. Dodajte i 1 žličicu soja sosa i prokuhajte još 2-3 min. Pijte vruće.
Zelena magma umućena u čistom jabučnom soku.
Kakva su vaša iskustva?
Moja omiljena jesenska miso juhica
Jesenska miso juha
Juha idealna za hladnije jesenske dane!
Sastojci:
-wakame alga, namočena i izrezana na trakice
-1 šalica bundeve izrezane na kockice
-1/2 šalice luka izrezanog na polumjesece
-1/4 šalice daikona izrezanog na štapiće
-1/2 šalice cvjetića brokule
-cca 1l vode ili temeljca
-ječmeni miso
Priprema:
U vodu ili temeljac staviti wakame algu, bundevu, luk i daikon. Kada zavrije kuhati poklopljeno 10 minuta. Dodati brokulu, kuhati još 10 minuta i maknuti sa vatre. U toploj vodi razmutiti miso (oko 3 čajne žličice) i uliti u kiuhanu juhu. Još kratko vratiti na vatru i poslužiti.
Recept: Seitan sa bijelim grahom
Ovaj jednostavan recept sam osmislila nedavno i bio je hit na jednom rođendanu. Mljackali su i oni koji ne jedu po načelima makrobiotike. Makrobiotika je ipak mljac!
Seitam sa bijelim grahom
Sastojci:
-šalica seitana izrezanog na kockice
-2 šalice kuhanog bijelog graha
-4 namočene shiitake gljive
-velika glavica luka narezana na polumjesece
-sol, papar, maslinovo ulje, malo suhog bosiljka
Priprema:
Na ulju propirjajte luk nekoliko minuta, dodajte seitan i shiitake gljive izrezane na trakice i nastavite pirjati poklopljeno još 5 minuta. Dodajte grah zajedno sa šalicom tekućine u kojoj je kuhan. Kuhajte poklopljeno 30 min. Poslužite toplo.
Tema bloga...
Želim dobrodošlicu svima na blog Svijet Makrobiotike. Ovaj blog je zamišljen za sve koje zanima ova tema i koje zanima razmjena iskustava, recepata i ostalih zanimljivosti ove široke tematike. Veselim se našem druženju!
18.09.2007. u 12:40 | 3 Komentara | Print | # | ^