Ziki i drveće

06.10.2009., utorak

Starac i hrast



Citirat ću dio vijesti objavljene 19.08.2008. godine na portalu index.hr:

- VELIKA ljutnja kao i žalost zbog toga što su djelatnici jedne građevinske tvrtke zbog asfaltiranja ceste srušili hrast, bila je dovoljan razlog za 83-godišnjeg starca da se ubije na ulici pucavši sebi u glavu.
Nevjerojatni događaj dogodio se u Zlataru, a navodno je starac bio ogorčen obnovom ceste prema Donjoj Batini, a koja je uključivala i rušenje hrasta. Prema izjavama svjedoka starac se potužio u jutarnjim satima poslovođi, te mu navodno rekao da će se ubiti ako se sruši hrast. Nakon što su to i učinili, starac si je presudio hicem u glavu.
Nitko zasada ne zna što je, s neraskidivom vezom, povezivalo stablo hrasta i nesretnog starca.-


Kako nam je čudna i strana ljubav ovog starca prema hrastu i kako nam je nevjerojatno da netko može svoj život povezati sa hrastom?
Suočena ovih dana sa ljudskom slabosti, krhkosti i nemoći često mi je to pitanje padao na pamet. Hrast taj sinonim snage, mudrosti, moći, dugovječnosti, simbolizira jednako moralnu i fizičku snagu koja nam tako često nedostaje i tim više zaslužuje naše štovanje i ljubav. Ovaj post zato posvećujem ovom bezimenom starcu i njegovoj ljubavi prema jednom hrastu.



Image and video hosting by TinyPic


Hrast je visoko listopadno drvo iz porodice bukvi i njegov rod Quercus obuhvaća više od 200 vrsta a sve rastu na sjevernoj hemisferi.Iako raste vrlo sporo, živi jako dugo. Prosječni životni vijek mu je između 600 i 800 godina a kada se zainati zna on doživjeti i 1200 godina.


Nije ga potrebno posebno opisivati jer je njegov izgled svima dobro poznat. Kod nas je najčešći hrast kitnjak, hrast lužnjak i hrast plutnjak. Njegov plod, žir dozrijeva u rujnu i listopadu. Zbog svoj trpkog okusa više ne koristi kao hrana iako se nekada žir mljeo u brašno i od njega se pekao kruh i pila žirova kava. Danas se zbog trpkog okusa ne koristi kao hrana ali se i dalje koristi u ljekovite svrhe. Rade se napici od osušenog i prženog žira za raznorazne tegobe.

Image and video hosting by TinyPic

Eto, upravo je sada vrijeme za šetnju šumom i skupljanje žira od kojeg možete napraviti brašno i ispeći vrlo ukusan kruh i kekse za koje kažu da pomažu kod nervoze, nesanice, slabokrvnosti i kostobolje.
Evo kako se to radi, ako nekog zanima. Zreli žirovi se odvoje od kapica i preliju vrućom vodom i ostave tako preko noći. One koji su isplivali na površinu bacimo, a one koji su pali na dno posude osušimo i očistimo od ljuske. Takve oljuštene žirove krupno sameljemo i osušimo te pržimo dok ne potamne. Kada se ohlade sameljemo ih u prah od kojeg onda možemo raditi kruh i kekse koji će imati gorak okus. Ako želimo izbjeći tu gorčinu treba prije prženja oljuštene žirove lagano kuhati dok ne omekšaju ali time će se i znatno smanjiti njihova ljekovitost.

Neću pričati o kvalitetnoj hrastovini i što se sve od nje izrađuje, jer me to boli. Željela bi da ih pustimo da na miru rastu i ostare, da uživamo u njihovoj ljepoti i snazi a ne da ih uništavamo. Kako kaže Grigor Vitez u pjesmi

Što mi se tužio hrast

Kad mi ljudi dođu blizu,
Kao da me pogledima grizu:
Dođu sa sjekirom ili pilom,
Jeza mi prođe i najtanjom žilom!
Oni bi htjeli da ja budem kakva mrtva stvar,
Da budem stol, krevet il ormar
Ili vrata,
Ili prozor s trećeg kata,
Ili kakva glupa klupa.
Oni se svašta sjete:
Metnu me u parkete
I po meni gaze,
Kao da sam ja komad njihove staze.
Ili hoće da budem bure
I da iz mene pića cure,
Ili me pale, da se na meni griju
(A to je najgori od jada sviju!)
A ja najviše volim u šumi šumiti,
Volim gusta hladovina biti,
Volim vjeverice kriti,
Volim ljuljati ptice i gnijezda
I noću brojati jata zvijezda.

Za mene je svaki hrast prekrasan i zaslužuje pažnju i divljenje ali ovdje ću spomenuti samo one najčuvenije kao ona dva divovska hrasta na Papuku starosti oko 500 godina i piramidalni hrast u Daruvarskim toplicama. Svi su zaštićeni spomenici prirode a ova dva hrasta na Papuku su i najstariji živući organizmi u Slavoniji pa ako vas put nanese onuda ne zaboravite ih posjetiti.

- 11:57 - Komentari (32) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< listopad, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2013 (1)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (1)
Listopad 2011 (2)
Rujan 2011 (1)
Listopad 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (3)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (1)
Rujan 2007 (1)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (1)
Kolovoz 2006 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

O čemu se ovdje radi? olti Kakvo je ovo piskaranje?
sve o velikim i malim biljkama, o cvijeću i drveću, travama i tajgama, šumama i planinama i još puno toga ...


A za koga je uopće ovo piskaranje?
Pozivam sve one koji odmor od buke i gužve nalaze u zelenom carstvu biljaka, da posjete ovaj blog kako bi izmjenili iskustva i možda nešto novo naučili o čudesnom i prekrasnom svijetu biljaka. Krenimo ..

Dud
Trave
Jorgovan
Tratinčica
Jela
Cedar
Višnja
Narcisa
Breza
Tužna vrba
Pinija
Divlji kesten
Hesse: Stabla
Ginko
Palme
Jablan
Lipa