Ziki i drveće

19.01.2008., subota

PINIJA

Dugo me nije bilo jer stisle me neke teške brige. Evo konačno ugrabih malo vremena pa da barem nešto napišem. Htjela sam cijeli prošli mjesec pisati o borovima kojih ima oko 100 vrsta. Kako nisam ništa od toga stigla , a kolegica sa posla mi je za Božić darovala sadnicu Pinus pineae koju smo i okitili kao božićno drvce, pisati ću sada samo o toj vrsti bora.

Photobucket

To je moja sadnica.

Kao i ostalo drveće i borovi imaju svoju simboliku. Na Dalekom istoku bor je simbol besmrtnosti, a dva bora simbol bračne vjernosti. Prema tajnim kineskim društvima bor se zajedno sa čempresom nalazi na vratima Grada Vrba ili Kruga neba i zemlje, zapravo boravišta besmrtnosti. U Japanu se od bora i čempresa grade Šinto hramovi i izrađuje obredni pribor. Osim toga u Japanu je i simbol nepokolebljivosti u životu ispunjenom teškom borbom, simbol je i ljudi koji unatoč pritiscima postojano brane svoje mišljenje kao što bor odlijeva naletima vjetra i oluje.Po šintoističkom učenju božanstva, kami, žive u krošnjama drveća, pa Japanci za vrijeme novogodišnjih svečanosti postavljaju dva bora iste veličine uz kućna vrata da bi privukli kame i njihova dobročinstva. Bor ima trajno lišće i zato je za njih boljih od drugog drveća.

Pinus pinea, pinj, pinija je zimzeleno drvo koje naraste do 25 metara visine, krošnja mu je zaobljena ili kišobranasta, kora sivo-smeđa ili crvenkastosmeđa. Spada u dvoigličaste borove jer se po dvije iglice nalaze u čuperku. Češeri su okrugli a sjeme koje se zove pinjol ima tvrdu ljudsku i jestivu jezgru. Pinjoli su plodovi borova roda Pinus čiji se krupniji primjerci upotrebljavaju kao hrana. Plodovi bora (uglavnom Pinus monophylia i Pinus edulis) sakupljali su se u Sjevernoj Americi još prije 10 000 godina, dok ih u mediteranskom području (Pinus pinea) upotrebljavaju već preko 2 000 godina.
Pinija raste u područjima oko Sredozemnog mora a kod nas prirodno samo na otoku Mljetu i potrebno je oko 15 godina da bi davala veću količinu češera, ali je zato produktivna cijelo stoljeće. Berba se obavlja ručno, a češeri se suše na suncu kako bi se njihove ljuske otvorile.

E sad nešto više o pinjolima:

Pinjoli pripadaju skupini orašastih plodova sa posebnom aromom, visokim sadržajem ulja i bjelančevinama. Osobito su bogati vitaminima i mineralima. Od vitamina tu su vitaminim A, C, D, E, a od minerala željezo, magnezij, fosfor, cink i selen. Iz davnina su poznata i njihova afrodizijačka svojstva. Sadrže i velike količine masti ali su to uglavnom nezasićene koje su korisne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i snižavanju lošeg kolesterola. Koriste se još kao ljekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja rada bubrega, mokraćnog mjehura i probavnog sustava.

Da bi se očuvala aroma i okus čuvamo ih u čvrsto zatvorenoj posudi u hladnjaku najviše do tjedan, a u zamrzivaču do mjesec dana. Iako se pinjoli katkad jedu sirovi, obično se prije upotrebe lagano ispeku u tavici ili u pećnici kako bi još više do izražaja došao njihov okus.
U talijanskom umaku pesto pinjoli u kombinaciji s bosiljkom, češnjakom, maslinovim uljem i parmezanom daju potrebnu masnoću koja će povezati sve sastojke, kao i potrebnu blagost.
U Francuskoj pinjoli se upotrebljavaju u pripremi preljeva za salate od svježeg povrća s maslinovim uljem. U Grčkoj i Turskoj pinjoli se dodaju kuhanom povrću i riži. Isto tako dodaju se i slasticama. Zaista imaju široku primjenu u kulinarstvu svih mediteranskih zemalja.


- 15:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2013 (1)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (1)
Listopad 2011 (2)
Rujan 2011 (1)
Listopad 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (3)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (1)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (1)
Rujan 2007 (1)
Srpanj 2007 (3)
Lipanj 2007 (1)
Kolovoz 2006 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

O čemu se ovdje radi? olti Kakvo je ovo piskaranje?
sve o velikim i malim biljkama, o cvijeću i drveću, travama i tajgama, šumama i planinama i još puno toga ...


A za koga je uopće ovo piskaranje?
Pozivam sve one koji odmor od buke i gužve nalaze u zelenom carstvu biljaka, da posjete ovaj blog kako bi izmjenili iskustva i možda nešto novo naučili o čudesnom i prekrasnom svijetu biljaka. Krenimo ..

Dud
Trave
Jorgovan
Tratinčica
Jela
Cedar
Višnja
Narcisa
Breza
Tužna vrba
Pinija
Divlji kesten
Hesse: Stabla
Ginko
Palme
Jablan
Lipa

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se