sve za zdravlje

četvrtak, 24.05.2007.

Heloooou!

Dugo me nije bilo ovdje. Obaveze, drustveni zivot…svasta pomalo… nut Mozda su neki od vas povremeno zalutali na ovaj blog. Pa, evo, najprije vas svih pozdravljam! Nadam se da ste mi svi dobro. wave
Ziva sam i zdrava. Kod mene se stanje jos uvijek mijenja. Na bolje. Promjene su i dalje jaaaako spore, ali ipak su promjene. Ah, kad pogledam ovo sa strane, ovaj plan koji je vec trebao biti ostvaren... A jos sam tako daleko od toga... Ali ipak, dobro se osjecam.
Opcenito moja tezina sezonski varira nekoliko kilograma, pa mi sada ovo toplo vrijeme ide u prilog. Sa pocetkom toplih dana mijenja se i moj apetit. Uglavnom jedem vise sirove hrane, ne pijem kavu, ne jede mi se slatko, a sveukupno jedem manje. Nazalost, ne uspijevam svaki dan pojesti tri obroka, ali trudim se.
Evo, na kraju, trenutno stanje sa mojim kilama iznosi 65kg i tako je vec neka dva tjedna. Barem mogu neku svoju ljetnu robu navuci na sebe, iako je jos uvijek vecina toga spremljena duboko u ormaru. Ali, idem ja dalje. Polako ali sigurno. Pusa svima!
- 00:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 04.04.2007.

Jen dva jen dva

Evo mene, da malo ozivim svoj blog...U guzvi sam, pa me zato nema. Posla sa svih strana, a sa svim nekako kasnim...al da ne gnjvim s tim...rolleyes
Pocela sam sa malo vise vjezbanja. Da nekako kompenziram to sto prehrana nije bas sto posto onakva kakve sam se htjela pridrzavati. Nemam svog osobnog kuahara koji bi se brinuo za mene i spremao mi svaki dan kuhane obroke njami, pa se cesto desi da ne stignem odvojiti dva sata da na miru nesto skuham i u jos vecem miru pojedem. Pe nekad skuham npr. integralnu rizu sa sparogama, ali je jedem za radnim stolom ispred kompjutera. Pa tu bude svega...Svakakvih mrlja po papirima...nut Mislim da je nekako najbolje sjesti u miru za stol, ugasiti televiziju, i usmjeriti se na hranu. Tako jedenje dobiva neku novu dimenziju. A kako ja jaaako volim sporo jesti i uzivati u svakom zalogaju, onda mi to i odgovara. E, sjetila sam se sad, kako to zna druge ljude zivcirati rofl. Duuugo vremena nisam uopce obracala paznju na to koliko brzo, odnosno sporo jedem. Valjda u mojoj obitelji svi sporo jedu pa je meni to bila nekakva norma. Al tek akd sam otisla na faks pa pocela jesti po menzama sa drustvom...onda sam skuzila...ustvari, rekli su mi.rofl. Dok bi ja stigla tek do polovice pizze, ostali su vec bili gotovi i nestrpljivi koliko me jos moraju cekati. Ustvari, mislim da mi to nije mana. Kazu da je ok sporo jesti.
Evo, raspisala sam se i udaljila od onoga s čim sam zapocela.
Znači, vjezbanje. Ne vjezbam u biti duze, ali vjezbam dva puta dnevno. Kako sam po cijele dane doma za radnim stolom, dobro mi dode malo se razgibati. Ujutro je to kratko, oko 15 minuta, da se posteno razbudim. A onda navecer, standardno. Oko sat vremena, ustvari ovisi o danu, ali najmanje 45 min.
Zatoplilo je, pa je vrijeme za robu u kojoj se malo toga moze sakriti. smijeh Iako je ljetna roba jos uvijek spremljena negdje duboko u ormaru (a da vas podsjetim, ta je roba jedno dva broja manja od one u kojoj sam bila po zimi), brzo ce doci vrijeme kada ce doci vrijeme za nju. E, valjda nece popucati kada je stavim na sebe.
Toliko od mene. Pusa svima! wavekiss
- 02:56 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.03.2007.

Back on track

Evo me. Trebalo mi je stvarno puno vremena da se opet uhodam. Ma, sve je to na psihickoj bazi. Nalazim se u fazi sa dosta problema oko sebe i puno neizvjesnosti. Stres je povecan, a sve to djeluje na mene. Kako na spavanje, tako i na prehranu. Tesko mi je bilo u situaciji u kojoj je sve oko mene u kaosu odrzavati onu planiranu prehranu od tri obroka i dva meduobroka dnevno, redovitih dorucaka, i svakodnevno vjezbanje. Bilo je dana kada sam ustajala u 7 ujutro i dana kada sam isla spavati u 7 ujutro. Tako da se vrijeme obroka mijenjalo iz dana u dan. A i malo sam kuhala, uglavnom nesto na brzinu. Bilo je to uglavnom povrce i neka riza, ali bilo je i dana kada sam jela integralni kruh s necim za sva tri obroka, kao i dana kada sam pojela jedan obrok. Puno brze se naviknem na takvo stanje nego ono pomno isplanirano i uredno. Imam neku crtu koja cini da mi je sve unaprijed odredeno i isplanirano cesto i dosadno, pa cesto «namjerno» nesto zeznem ili promijenim iz jednostavnog razloga da ne bude dosadno. A sto cu, takva sam. Ipak, dovodim se u red. Vjezbanje pocinje biti dio dnevne rutine. Malo mi teze ide ovo sa tri obroka dnevno, al i to cu rijesiti. Vaganje uporno odgadam. Al izvagat cu se koji dan, uskoro.yes
Svida mi se ovo lijepo vrijeme koje nam dolazi. Puno su mi ljepsi suncani dani, u kojima, za razliku od onih tmurnih mracnih dana, sve stignem. Nekako sam puna energiej i zivotne radosti!
Pusa svima! wave
- 22:29 - Komentari (5) - Isprintaj - #

petak, 23.03.2007.

evo i mene

...nakon nekog vremena... Bas, tipicno za mene. Kao i obicno, necega se uhvatim na pocetku i to mi je super i cijeli dan bi se time bavila...a onda nakon nekog vrmena to mi vise nije zanimljivo i pocinje me zanimati nesto drugo. Pa tako i ovo pisanje bloga. Al, bas namjerno necu prestati pisati, sebi za inat.
Kakvo je stanje kod mene, to sam bog zna. Vaganja vise nema. Mislim, bar na neko vrijeme. Doduse dugo se vec nisam vagala, a ni necu. Stvarno me to previs opterecuje. Vec dva dana prije ponedjeljka pocnem misliti "ajme, samo da mi vaga pokaze kilu ma manje", "ajme, nisam se valjda opet udebljala"...blabla...A sa takvim stvarima se ne zelim opterecivati. Nastavljam ja lijepo dalje sa svojom zdravijom prehranom. A kad se budem i izvagala vidjet ce se kakvo je stanje. Obavijestit cu vas.
Jucer sam malo po ormaru trazila nesto i vidjela svoje drage proljetne/ljetne hlace. I nije mi vrag dao mira, pa ih navukla. Zivi smijeh. Elastina nikakvog nemaju...Mozete si zamislit kako je to izgledalo eek Kao, eksplodirat cu! Lijepo su se vidjeli svi savovi. A kako robe za toplije dane u ovoj velicini koju sad nosim ni nemam...mogu ili kupiti svu novu garderobu ili se vratiti u staru. A sad, koliko bi novaca trebalo za hlace, majice...Ja se lijepo vracam u svoju. Samo da odmah ne stigne ljeto, da stignem cool
I, priznajem javno da sam vjezbanje zapostavila. A stvarno mi je bio gust. Moram opet po sat vremena svaki dan, jer jedino tada osjecam da nesto i radim. Ovako, po dva puta tjedno, cini mi se da nema pomaka.
Svih vas pozdravljam wave
- 20:56 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 10.03.2007.

OMJER STRUKA I BOKOVA

Pisala sam u prethodnom postu kako sam se odvažila i izmjerila svoje tijelo na kritičnim mjestima. Pa, da napišem nešto više o tome. Opseg grudi ću ovaj put zanemariti. Ne, hm, nije zato što se nemam čime pohvaliti, nego jer to nije bitno za ovo o čemu ću pisati.
Kao što sam naslov kaže, bitan je omjer struka i bokova. Ili, na engleskom «waist to hip ratio» (WHR).

Omjer struka i bokova daje nam informaciju o tome kako je masno tkivo raspoređeno po našem tijelu. Računa se, kako mu i samo naziv govori, tako što se izmjeri opseg struka i opseg bokova, te se ove dvije vrijednosti podijele. Znači, metar u ruke i idemo! Omjer struka je negdje malo iznad pupka, a mjeri se na najužem dijelu. Jednostavno ga je odrediti tako da se malo nagnemo ne jednu stranu, te odredimo mjesto gdje dođe do preklapanja. Bokovi se mjere na najširem dijelu, oko stražnjice.



Čim pogledamo prosječnog muškarca i ženu odmah možemo uočiti razliku u ovom omjeru. Ženska građa je sama po sebi takva da je kod žena ovaj omjer manji. Kod nekih je žena po samoj konstituciji taj omjer manji (građa «kruške»), a kod nekih veći (građa «jabuke»).

Ono što je jako zanimljivo je da se WHR vezuje uz privlačnost. Kada sam prvi put čitala rezultate opsežnih znanstvenih istraživanja o privlačnosti ovo me zapanjilo. Proučavanjem privlačnih žena kroz povijest do danas, neovisno o tome je li to bilo u doba kada se debljina smatrala privlačnom, ili u doba kada su privlačne mršave žene i neovisno o rasi i kulturi, pokazalo se da je u određivanju je li žena privlačna najveću ulogu odigrao upravo WHR. Rezultati ovih istraživanja govore kako su najprivlačnije žene koje imaju WHR 0,70.
Sjećam se da sam kada sam to saznala odmah uzela metar u ruke da provjerim situaciju. Bilo je to prije nekoliko godina. I rezultat je bio stvarno ok. Nije bilo točno 0,70, ali bilo je jako blizu. A struk mi je do tada bio nešto sporedno na što nisam obraćala pažnju. Mislim da sam ga prije toga izmjerila jednom i to kod krojačice. Valjda ga nisam mjerila jer jedino s njim stvarno nikad prije nisam imala problema. Nikad nisam bila mršava, ali nisam ni imala salo oko trbuha. Uvijek mi je bilo smiješno kako kada bih preko zime dobila kilu dvije više to bi se uvijek primijetilo na bokovima gdje bi mi hlače zapele, a nikad se ne bi desilo da sam ih navukla pa da ih nisam mogla zakopčati. E, pa, godine idu, tijelo se mijenja. Iako, mislim da to nije zbog godina, jer sam još u cvijetu mladosti, nego ogromnog viška koji sam natovarila na svoje tijelo. Tako, da sada taj omjer nije ni blizu. Kao što sam već pisala, od toga je sve ovo i krenulo. Od skupljanja masnoće oko trbuha, što me stvarno zabrinulo.

Omjer od 0,70 povezuje se sa zdravljem i plodnošću žena. Povezan je sa optimalnim razinama estrogena i manjim rizikom od bolesti kao što je dijabetes, kardiovaskularne bolesti. Gomilanje masnoće oko struka signal je za to da se počnemo brinuti za svoje tijelo, jer to predstavlja povećan rizik za zdravlje. Granica za žene je oko 0,80. WHR veći od 0,80 znak je da trebamo nešto učiniti sa sobom ako nam je stalo do vlastitog zdravlja. Kod muškaraca je granica 0,95, a vrijednost veća od toga predstavlja povećan rizik za zdravlje.
- 20:59 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.