Mratovo

ponedjeljak, 28.12.2009.

uz blagdan Svete Obitelji iz Župe Rođenja Isusova

Citiram gospodina Stjepana Licea i zahvaljujem fra Josipu na tekstu:

4. zapovijed: "Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji!"

Otac i majka su roditelji. Njima je Bog povjerio da rode novo ljudsko biće, da udome novu ljudsku dušu. Njima je Bog povjerio da skrbe o najdragocjenijem biću na svijetu - o djetetu. Da mu pomognu, da ga podupru da izraste u slobodno stvaralačko biće ljubavi.

Poštuj roditelje. Oni žive u jednom posebnom svijetu. U svijetu kojim je potrebno prethodno kročiti, da bi se o njemu moglo, s dužnom odmjerenošću, govoriti. Po njima je svijet iskazao dobrodošlicu novorođenom djetetu. Oni su pozvani bdjeti nad njegovim životom, nad njegovim rastom, za njegovu sreću - i onu vremenitu i onu rasterećenu vremenitosti. Njih će dopasti da sudjeluju u bitnim životnim izborima svoje djece. No, isto tako, možda će biti onemogućeni da doprinesu dobrobiti svojega djeteta u mjeri u kojoj bi mogli, u kojoj bi htjeli. Mnogima će u kob dopasti da nadžive svoju djecu (tko zna je li moguće da čitavim bićem i prežive njihovu smrt?). Zasigurno, svi su roditelji pozvani da se kroza sav svoj život, a i smrt, pred Bogom i ljudima zauzimaju za svoju djecu, da ih izbave za istinu i ljubav, ma koliko ih to koštalo.

Poštuj svoje roditelje. Iskazuj im zahvalnost i brižnost. Nastoj u svemu, u svako životno doba biti obziran prema njima. Oni su uvijek, pa i unatoč svemu, dostojni tvoga poštovanja. Oni su prema tebi vazda bili najbolji što im je bilo moguće, a kada im nije bilo moguće, bilo je to veće opterećenje za njih nego za tebe. Poštuj ih i kada sami sebe liše svih životnih vrijednosti. Nemoj im uskratiti svojega poštovanja. Svojim poštovanjem opravdaj njihov život. Vjeruj, svaki je roditelj toga dostojan.

Poštuj roditelja i u svome djetetu. Ni ono ne prolazi putem lakšim od tvoga. I njega snalaze mnoge tjeskobe i dvojbe. I ono, u svoj svojoj krhkosti, nastoji biti osloncem svojem djetetu. Graditi za njega put, pod njegove korake podložiti svu svoju dragocjenost. Poštuj roditelja u svojemu djetetu i kada griješi, jer si mu upravo ti sa svom ljubavlju predao i svoju grešnost.

Poštuj roditelje i u ljudima koji iz ma kojeg razloga nisu bili u prilici roditi dijete, ali svojim životom rađaju ljude za novi, ljudskiji život. Poštuj ih, ma u kojim životnim okolnostima, ma u kojem zvanju živjeli. Poštuj ih, jer su i oni podjednako pozvani da sudjeluju u oblikovanju ljudskog, duši primjerenog okoliša. (Iz S. Lice, Litanije mojih svetih, Poštuj roditelje).

- 01:32 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Prosinac 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (3)
Rujan 2009 (3)
Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Rujan 2008 (5)
Kolovoz 2008 (10)
Srpanj 2008 (6)
Lipanj 2008 (3)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (19)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

 • prinos darova

  free counters

Linkovi

 • Pet putova pokore
  "...prvo osuditi grijeh, drugo oprostiti uvredu bližnjemu, treće pobožno moliti, četvrto dati milostinju i peto živjeti ponizno."
  Iz Homilija svetog Ivana Zlatoustog, biskupa

MOLITVA PRIJE VAŽNE ODLUKE • "Oče vječne svjetlosti, koji si neizmjerna mudrost i beskrajno milosrđe, ti jedini znaš što je za me dobro i korisno za moju dušu. Ti najbolje znaš, kojim bih putem morao krenuti i prema kojem cilju upraviti svoju volju. Tebi su poznate dobre i zle posljedice, kojima mogu uroditi moje odluke za me i za moje bližnje. Pošalji stoga svoga Duha Prosvjetitelja u moje srce, da uvidim, što je istinito, a što lažno, što je dobro, a što zlo, što je tebi ugodno, a što mrsko. Daj mi zatim jakost, da ono, što sam po tvom nadahnuću uvidio kao tvoju volju, doista i prihvatim, te izaberem ono, što bih na smrtnom času želio da sam izabrao. U tvoje, dakle ime, Gospodine, razmislit ću, što mi je činiti i pred tvojim licem stvoriti odluku, a onda uz tvoju svemoguću pomoć nastojat ću da ostvarim ono, što sam odlučio."
  (Joh. M. Sailer) Srce Isusovo spasenje naše, Zagreb 1998. str. 434.  Jadranka Mlinar

  Napravi svoju značku


  Molitva Svetom Mihovilu Arkanđelu!
  U Ime Oca i Sina i Duha Svetoga, Amen.
  Sveti Mihovile Arkanđele, preslavni Kneže Nebeske vojske, brani nas u boju protiv snaga tame i njezinih duhovnih zloća. Priteci u pomoć nama koji smo bili stvoreni od Boga, i otkupljeni uz veliku cijenu od tiranije đavla. Ti si u Crkvi čašćen kao njezin zaštitnik i čuvar, i Tebi je Gospodin povijerio duše koje će jednoga dana zaposijesti nebeska sjedišta. Moli zato Boga mira neka drži sotonu satrtog pod svojim nogama, da ne može zarobljavat ljude i škoditi Crkvi. Predstavi Svevišnjem sa tvojim i naše molitve da u obilju siđe na nas Božansko Milosrđe i da bi Ti mogao svezati zmaja, staru zmiju sotonu, i svezanog ponovo baciti u ponor, odakle više neće moći zavoditi duše. AMEN!

MOLITVA ZA SEDAM DAROVA DUHA SVETOGA

 • "Dođi, božanski Tješitelju i ispuni mi srce sa sedam svojih darova!
  Dođi, Duše mudrosti, i prožmi moje srce i dušu. Nauči me tako promatrati i cijeniti nebeske stvari, da ih nad sve zemaljske stvari zavolim i iskreno tražim.
  Dođi, Duše razuma, i prosvijetli moju dušu da tvoje božanske riječi i tajne sebi na spasenje pravo shvatim i po toj spoznaji se ravnam.
  Dođi, Duše savjeta, i pouči moje srce u svemu da bude sklono na dobro, a izbjegava zlo. Vodi me i upravljaj u svakoj nejasnoći, da nikada ne skrenem s puta koji me vodi k spasenju!
  Dođi, Duše jakosti, i nastani se u meni! Ohrabri me u svim nevoljama, ojačaj me u bolima i protivštinama, daj mi snage proti svim napastima zlobnog duha, da ti u svemu ugodim.
  Dođi, Duše znanja, i nauči me pravo spoznati prolazne stvari ovoga svijeta, da se njima služim jedino na tvoju proslavu i na spas svoje duše.
  Dođi, Duše pobožnosti, i potakni moje srce na pravu pobožnost i svetu ljubav prema Bogu, da tebe uvijek iskreno tražim, tebe u ljubavi nađem i zauvijek te posjedujem.
  Dođi, Duše straha Božjega, i prožmi moje srce svetim strahom, da na te, svoga Boga, neprestano mislim i izbjegavam sve, što bi moglo biti mrsko tvom božanskom veličanstvu. Amen."
  (W. Nakatenus D.I.) Srce Isusovo spasenje naše, Zagreb, 1998. str. 329.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se