Mratovo

ponedjeljak, 12.10.2009.

preporuka mjeseca listopada

razmišljajući o mističnoj poeziji, našla sam Nakladničku kuću Dominović, Zagreb, Hrvatske bratske zajednice 4 (zgrada NSK), Vlastita izdanja - NA NAŠIM IZVORIMA
Prenosim tekst sa njihove web stranice o knjizi Časne Anke Petričević, klarise:

"PETRIČEVIĆ, Anka

NA NAŠIM IZVORIMA

- Zagreb, 1997., 278 str., tvrdi uvez
- ISBN 953-6006-29-4

- broširano
- ISBN 953-6006-29-4

Marija od Presvetog Srca (Anka Petričević), klarisa:

BOG JE LJUBAV
U ovome osebujnom studiozno-meditativnom djelu zbori o Božjoj egzistenciji; osvjetljuje putove do Ljubavi i osnažuje volju za prihvaćanje iste.
ODSJAJ VJEČNE LJUBAVI
U ovom drugom djelu otkriva duboku težnju ljudskoga duha za Bogom; prisutnu ideju najvišega bića u svim kulturama i civilizacijama te zahtjevnost života po etičko-moralnim normama.
U SJAJU DUHA
(interviewi)
U ovom djelu autorica otkriva bogatstvo unutarnjeg, duhovno-božanskog života, kojemu je princip Duh Božji, te mistično iskustvo.
ZNAK VJEČNOSTI
dramski rad povijesno-duhovno-mističnog sadržaja.
BOG PREBIVA MEĐU NAMA
recital.
MOJ VJEČNI IZVOR
pjesme s lirskim i domoljubnim akcentima.
MISTIČNE RUŽE
izbor iz lirike - mistična poezija kršćanskog nadahnuća.

U ovome svome djelu studija i ogleda iz književnosti, NA NAŠIM IZVORIMA, autorica S. Marija od Presvetog Srca (Anka Petričević) obuhvatila je književnost kroz stoljeća, s naglaskom na našoj književnosti, istaknuvši MODERNU, s njezinim najvažnijim predstavnikom S. Strahimirom Kranjčevićem; preko Tina Ujevića, Dobriše Cesarića, Dragutina Tadijanovića, Jure Kaštelana do pjesnika najnovijega razdoblja, pišući i osvjetljujući djelo intuitivno-impresionističkom metodom, s misaono-refleksivnim akcentima i uz jednu višu dodatnu duhovno-mističnu dimenziju.

PROSLOV

Uz ostala svoja književno-teološka djela, predajem našoj javnosti i ove studije i oglede. U njima je, u presjeku, obuhvaćena književnost kroz stoljeća; posebno naša Moderna s njezinim njavažnijim predstavnikom Silvijem S. Kranjčevićem. Tekstovi su pisani psihološko-intuitivnom metodom, s misaono-refleksivnim akcentima.

Neki od tih tekstova pisani su u predsamostanskom razdoblju, u mojim studentskim danima, kao seminarski radovi (o A.Šantiću, A.Gradniku te studija o S.S.Kranjčeviću: "Uzvišenost i prokletstvo genija").

Drugi dio obuhvaća radove novijega - samostanskoga razdoblja (od Tina do pjesnikinje Ivne Talaja. r. 1967.). Poneki do sada nisu bili objavljeni, a neki su pak tiskani kao prilozi pojedinoj zbirci autora. Nadam se da ću i o drugim piscima - o kojima nema priloga u ovoj knjizi - tijekom vremena pisati.

Asocijacije i meditacije o autoru i njegovu djelu, iako pisane prije više godina, mogu se primijeniti i na naše prilike i događaje koje smo donedavno proživljavali.

Iako su mnogi književni kritičari dali svoje ocjene o našim književnicima - pjesnicima, nadam se da će biti prihvatljiv i moj prilog, pristup njima - uz "jednu višu dodatnu dimenziju", kako je istaknuo prof. Ivan Pandžić u svome pogovoru - osvijetljen snopom mističnoga svjetla, što otječe iz Izvora sjaja, ljepote i ljubavi, jer želim mnoga srca oplemeniti i duhovno-moralno osnažiti; preliti na njih ljubav koju i sama crpim iz vječnog Izvora ljubavi.

Autorica"

kraj citata

Hvala. Može bit netko uzme i čita.
Trčim ja po MISTIČNE RUŽE; ili bolje: bicikliram ja po MISTIČNE RUŽE puf - puf pjeva

- 04:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 07.10.2009.

podsjetnik

"Tri Sokratova cjedila
13. rujan 2009 u 16:22
Neki je čovjek došao jednog dana, sav uzbuđen, mudrom Sokratu.
- Slušaj, moram ti ispričati kako je tvoj prijatelj...
- Stani! - prekine ga filozof - Jesi li ono što mi kaniš reći procjedio kroz tri cjedila?
- Tri cjedila? - začudi se čovjek.
- Da, prijatelju moj, tri cjedila! Prvo je cjedilo ISTINE. Jesi li provjerio je li ono što mi želiš ispričati istinito?
- Nisam, čuo sam da ljudi o tome govore...
- Pa dobro prijatelju, sigurno si onda to procjedio kroz drugo cjedilo - a to je cjedilo DOBROTE. Ima li što dobro u onome što mi želiš ispričati, makar i nije sigurno je li sve istinito?
- Ne - odgovori covjek, oklijevajući - ne radi se ni o čemu dobromu. Baš naprotiv...
- Hm! - prekine ga mudrac - pokušajmo sada i s trećim cjedilom. Je li KORISNO to što mi želiš ispričati?
- Pa... nije baš!
- U redu - reče mudrac - ako ono sto mi želiš ispricati nije ni istinito, ni dobro, ni korisno onda to lijepo zaboravi i ne brini se o tome kao što se ni ja ne brinem!"

Ovo sam kopirala iz bilješki gospođice Ivane Škegro sa FB. Zahvaljujem. Upravo sam ovih dana mislila o tom tekstu. Ukoliko naiđe, molim da se javi.

- 20:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 03.10.2009.

Da ne zaboravim blagoslivljati

Blagoslovljen budi Bog

Blagoslovljen budi Bog. Blagoslovljeno Njegovo Sveto Ime.
Blagoslovljen Isus Krist, Pravi Bog i Pravi Čovjek. Blagoslovljeno Ime Isusovo.
Blagoslovljeno Presveto Srce Isusovo. Blagoslovljena Predragocjena Krv Isusova.
Blagoslovljen Isus u Presvetom Oltarskom Sakramentu.
Blagoslovljen Duh Sveti Utješitelj.
Blagoslovljena Velika Bogorodica Presveta Djevica Marija.
Blagoslovljeno Sveto i Bezgrešno Njezino Začeće.
Blagoslovljeno Njezino Slavno Uznesenje. Blagoslovljeno Ime Marije Djevice i Majke.
Blagoslovljen Sveti Josip, Njezin Prečisti Zaručnik.
Blagoslovljen Bog u Svojim Anđelima i u Svojim Svetima!

- 06:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Prosinac 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (3)
Rujan 2009 (3)
Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Rujan 2008 (5)
Kolovoz 2008 (10)
Srpanj 2008 (6)
Lipanj 2008 (3)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (19)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

 • prinos darova

  free counters

Linkovi

 • Pet putova pokore
  "...prvo osuditi grijeh, drugo oprostiti uvredu bližnjemu, treće pobožno moliti, četvrto dati milostinju i peto živjeti ponizno."
  Iz Homilija svetog Ivana Zlatoustog, biskupa

MOLITVA PRIJE VAŽNE ODLUKE • "Oče vječne svjetlosti, koji si neizmjerna mudrost i beskrajno milosrđe, ti jedini znaš što je za me dobro i korisno za moju dušu. Ti najbolje znaš, kojim bih putem morao krenuti i prema kojem cilju upraviti svoju volju. Tebi su poznate dobre i zle posljedice, kojima mogu uroditi moje odluke za me i za moje bližnje. Pošalji stoga svoga Duha Prosvjetitelja u moje srce, da uvidim, što je istinito, a što lažno, što je dobro, a što zlo, što je tebi ugodno, a što mrsko. Daj mi zatim jakost, da ono, što sam po tvom nadahnuću uvidio kao tvoju volju, doista i prihvatim, te izaberem ono, što bih na smrtnom času želio da sam izabrao. U tvoje, dakle ime, Gospodine, razmislit ću, što mi je činiti i pred tvojim licem stvoriti odluku, a onda uz tvoju svemoguću pomoć nastojat ću da ostvarim ono, što sam odlučio."
  (Joh. M. Sailer) Srce Isusovo spasenje naše, Zagreb 1998. str. 434.  Jadranka Mlinar

  Napravi svoju značku


  Molitva Svetom Mihovilu Arkanđelu!
  U Ime Oca i Sina i Duha Svetoga, Amen.
  Sveti Mihovile Arkanđele, preslavni Kneže Nebeske vojske, brani nas u boju protiv snaga tame i njezinih duhovnih zloća. Priteci u pomoć nama koji smo bili stvoreni od Boga, i otkupljeni uz veliku cijenu od tiranije đavla. Ti si u Crkvi čašćen kao njezin zaštitnik i čuvar, i Tebi je Gospodin povijerio duše koje će jednoga dana zaposijesti nebeska sjedišta. Moli zato Boga mira neka drži sotonu satrtog pod svojim nogama, da ne može zarobljavat ljude i škoditi Crkvi. Predstavi Svevišnjem sa tvojim i naše molitve da u obilju siđe na nas Božansko Milosrđe i da bi Ti mogao svezati zmaja, staru zmiju sotonu, i svezanog ponovo baciti u ponor, odakle više neće moći zavoditi duše. AMEN!

MOLITVA ZA SEDAM DAROVA DUHA SVETOGA

 • "Dođi, božanski Tješitelju i ispuni mi srce sa sedam svojih darova!
  Dođi, Duše mudrosti, i prožmi moje srce i dušu. Nauči me tako promatrati i cijeniti nebeske stvari, da ih nad sve zemaljske stvari zavolim i iskreno tražim.
  Dođi, Duše razuma, i prosvijetli moju dušu da tvoje božanske riječi i tajne sebi na spasenje pravo shvatim i po toj spoznaji se ravnam.
  Dođi, Duše savjeta, i pouči moje srce u svemu da bude sklono na dobro, a izbjegava zlo. Vodi me i upravljaj u svakoj nejasnoći, da nikada ne skrenem s puta koji me vodi k spasenju!
  Dođi, Duše jakosti, i nastani se u meni! Ohrabri me u svim nevoljama, ojačaj me u bolima i protivštinama, daj mi snage proti svim napastima zlobnog duha, da ti u svemu ugodim.
  Dođi, Duše znanja, i nauči me pravo spoznati prolazne stvari ovoga svijeta, da se njima služim jedino na tvoju proslavu i na spas svoje duše.
  Dođi, Duše pobožnosti, i potakni moje srce na pravu pobožnost i svetu ljubav prema Bogu, da tebe uvijek iskreno tražim, tebe u ljubavi nađem i zauvijek te posjedujem.
  Dođi, Duše straha Božjega, i prožmi moje srce svetim strahom, da na te, svoga Boga, neprestano mislim i izbjegavam sve, što bi moglo biti mrsko tvom božanskom veličanstvu. Amen."
  (W. Nakatenus D.I.) Srce Isusovo spasenje naše, Zagreb, 1998. str. 329.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se