Mratovo

ponedjeljak, 17.08.2009.

Moj omiljeni tekst iz Svetog Pisma, jučerašnje čitanje

Ef 5,15-20:

15Razmotrite dakle pomno kako živite! Ne kao ludi, nego kao mudri! 16Iskupljujte vrijeme jer dani su zli! 17Zato ne budite nerazumni, nego shvatite što je volja Gospodnja! 18I ne opijajte se vinom u kojem je razuzdanost, nego - punite se Duhom! 19Razgovarajte među sobom psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama! Pjevajte i slavite Gospodina u svom srcu! 20Svagda i za sve zahvaljujte Bogu i Ocu u imenu Gospodina našega Isusa Krista!

- 11:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.08.2009.

molitva

MOLITVA ZA RAZORENE OBITELJI

Molimo te, Gospo, s našom braćom
po cijelom svijetu za razorene obitelji.
Neka ih Bog pomiri u radosti prave ljubavi.
Molimo Te za bračne drugove,
koji su jedno drugo ponizili, povrijedili, ostavili.
Neka ih Duh Sveti utješi i poveže.
Amen.

- 18:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 12.08.2009.

drage moje sestre

SESTRE POHODA MARIJINA
Podijeli
Danas u 19:50

Prava kćerka Pohodenja mora biti živa hostija, po primjeru Isusa Krista, za sve Božje planove,
bilo od poglavara, bilo od nutarnjih muka koje nadođu, ne obazirući se na samu sebe.
..............................
Red Pohoda Marijina osnovali su sv. Franjo Saleški i sv. Ivana Franciska Fremiot de Chantal 6. lipnja 1610. Samostani koji tvore Red, autonomni su i neovisni jedni od drugih, ali sjedinjeni međusobno opsluživanjem Pravila sv. Augustina i Konstitucija. Red Pohođenja je redovnička Ustanova papinskog prava, potpuno kontemplativnog života iako se neki samostani bave vanjskim apostolskim radom. Prvi samostan nalazi se u Annecyu, Savoja - Francuska. Red nema generalne niti provincijalne uprave. Uprava svakog samostana povjerena je jednoj poglavarici koja spada u više poglavare te ima uza se savjetnice i kapitul. Po volji Crkve od 1950. godine samostani su združeni u Federacije koje imaju za cilj među samostanima podupirati sestrinsku suradnju. Danas u svijetu ima ukupno 161 samostan od toga: 103 samostana u Europi, 51 samostan u Americi, 5 u Africi i 2 u Aziji.
..............................
Utemeljitelji:

• Sveti Franjo Saleški (1567-1622)

Rođen je u dvorcu grofova De Sales u Savoji 21. kolovoza 1567. u obitelji s trinaestero djece od kojih je pet umrlo odmah nakon rođenja. S 15 godina otac ga šalje u Pariz na studij filozofije i teologije. Zatim je u Padovi doktorirao iz građanskog i crkvenog prava. Nakon studija iznenadio je svog oca, koji mu je namijenio građansko zvanje i svjetovnu karijeru, odlukom da želi biti svećenik. Kao svećenik, a kasnije kao biskup, radio je neumorno. Rezultati su bili neočekivani - više od 70 tisuća duša vratio je katoličkoj vjeri. Na svojim leđima osjećao je težinu pastirske odgovornosti. Mnogi samostani odustali su od svoje prvotne revnosti. Bio je uvjeren da je pravi redovnički život od neprocjenjive važnosti za Crkvu. Ima jedno područje gdje se napose ističe njegova neusporediva nadmoćnost, a to je duhovno vodstvo. U stupnju koji se rijetko postiže, posjedovao je poštovanje i ljubav prema dušama, oštar pogled za njihove mogućnosti, a ujedno i odlučnost i strpljivost da čeka čas milosti. Njemu je Bog povjerio Ivanu Francisku de Chantal.

• Sv. Ivana Franciska de Chantal (1572-1641)

Ivana je rođena 23. siječnja 1572. u Dijonu u Francuskoj kao drugo dijete plemićkih roditelja. Odgojila ju je tetka jer joj je majka umrla rađajući sina Andréa, koji je kasnije postao nadbiskup Bourgesa. Udala se s 20 godina za baruna de Chantala. Rodila je šestero djece, od kojih je četvero ostalo na životu. Nije bilo dana da nije s djecom pribivala sv. misi, učinila dobro djelo siromasima i bolesnicima. Muževa tragična smrt u lovu otvorila je veliku ranu u njezinom životu u koju se obilno nastanila božanska milost. Dok je u dijonskoj katedrali 1604. slušala korizmene propovijedi ženevskog biskupa, sv. Franje Saleškog, čula je unutarnji glas: »Evo čovjeka koga vole i Bog i ljudi, u čije ruke trebaš položiti svoju savjest.« Nekoliko mjeseci kasnije, nakon nekoliko razgovora sa sv. Franjom, te iza čitave noći provedene u molitvi, on joj reče: »Volja je Božja da preuzmem vaše duhovno vodstvo i da slijedite moje upute.« Franjo je dugo nosio u sebi ideju o osnivanju jedne kongregacije redovnica koje ne bi živjele u strogoj klauzuri, zatvorene, već u otvorenom samostanu da bi se lakše mogle posvetiti službi bolesnika, siromaha i utamničenih. No, od zamisli do ostvarenja trebalo je premostiti mnoge zapreke…
Po primjeru Isusa, skrivenog u Mariji, prava kći Pohođenja ne traži da se bilo čime ističe, već prebiva sama s Njim u nutrini šutljiva i obuzeta onim što Njega obuzima. Poput Marije ona nosi u sebi Isusa ne samo po milosti nego i po pažnji na Njegovu prisutnost, po sjedinjenju s Njim i u odnosu na svog bližnjega. Sve vježbe redovnica od Pohoda trebaju biti usmjerene sjedinjenju s Bogom, da molitvom i dobrim primjerom, zapravo svetim životom, služe obnovi Crkve i spasu bližnjega. Ljubav prema bližnjemu mora u Pohođenju na poseban način nositi značaj blagosti i krotkosti. U Redu se ne naglašavaju velike tjelesne pokore, ali »Gdje je manje strogosti za tijelo, treba biti više krotkosti srca«, kaže sv. Franjo.
Aktualnosti Pohođenja: Zna se da velika snaga za ostvarenje Kraljevstva Božjega u povijesti čovječanstva nisu naši veliki programi, naše inicijative, organizacije, nego je to milost Božja kada naiđe na ponizan, blagi i velikodušan odgovor.
S ovim Redom usko je povezana pobožnost Srcu Isusovu. Sv. Franjo, tražeći grb za svoj Red, izabrao je jedno srce, probodeno dvjema strelicama, okruženo trnovim vijencem. Tu su upisana imena Isusa i Marije. Godine 1671., u 24. godini života, ulazi u samostan Pohođenja u Paray le Monialu, Margareta Marija Alacoque koju je Gospodin izabrao i odlikovao kao »baštinicu blaga svoga Srca«. U klanjnaju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom ona je promatrala probodeno Srce za spas svijeta, ranjeno grijesima ljudi. Posebna pobožnost prvih petaka donijela je svoje neprocjenjive plodove za cijelu Crkvu.
..............................
Budite malene, ljubite biti nepoznate i prezrene, budite poslušne, popustljive, blage… Sjetite se da je ustanovivši vas u svojoj Crkvi, Bog htio imati najponiznije i najmanje kćeri.
Sv. Ivana de Chantal
..............................
Sestre ovog Reda možete pronaći ako dođete u kapelu vječnog klanjanja u Mošćeničkoj br. 3.
Kapelu “Corpus Domini” zajedno s kućom podiglo je “Društvo sveudiljnog klanjanja” 1940. godine na spomen 1300. godišnjice veza između hrvatskog naroda i Svete Stolice.
Danas u kući imaju svoj samostan sestre Pohoda Marijina, redovnička zajednica kontemplativnog stila života. Sestre su u ovu kuću došle na poziv preuzvišenoga biskupa Josipa Lacha, 1. rujna 1947. godine, da podrže poslanje ove lijepe zavjetne crkve hrvatskog naroda.

Poglavarica : s. M. Alojzija Martinčević
Mošćenička 3
10 000 Zagreb
Telefon: 01/ 3695-242

- 21:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2009 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Prosinac 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (3)
Rujan 2009 (3)
Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Rujan 2008 (5)
Kolovoz 2008 (10)
Srpanj 2008 (6)
Lipanj 2008 (3)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (19)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • prinos darova

    free counters

Linkovi

  • Pet putova pokore
    "...prvo osuditi grijeh, drugo oprostiti uvredu bližnjemu, treće pobožno moliti, četvrto dati milostinju i peto živjeti ponizno."
    Iz Homilija svetog Ivana Zlatoustog, biskupa

MOLITVA PRIJE VAŽNE ODLUKE



  • "Oče vječne svjetlosti, koji si neizmjerna mudrost i beskrajno milosrđe, ti jedini znaš što je za me dobro i korisno za moju dušu. Ti najbolje znaš, kojim bih putem morao krenuti i prema kojem cilju upraviti svoju volju. Tebi su poznate dobre i zle posljedice, kojima mogu uroditi moje odluke za me i za moje bližnje. Pošalji stoga svoga Duha Prosvjetitelja u moje srce, da uvidim, što je istinito, a što lažno, što je dobro, a što zlo, što je tebi ugodno, a što mrsko. Daj mi zatim jakost, da ono, što sam po tvom nadahnuću uvidio kao tvoju volju, doista i prihvatim, te izaberem ono, što bih na smrtnom času želio da sam izabrao. U tvoje, dakle ime, Gospodine, razmislit ću, što mi je činiti i pred tvojim licem stvoriti odluku, a onda uz tvoju svemoguću pomoć nastojat ću da ostvarim ono, što sam odlučio."
    (Joh. M. Sailer) Srce Isusovo spasenje naše, Zagreb 1998. str. 434.



    Jadranka Mlinar

    Napravi svoju značku


    Molitva Svetom Mihovilu Arkanđelu!
    U Ime Oca i Sina i Duha Svetoga, Amen.
    Sveti Mihovile Arkanđele, preslavni Kneže Nebeske vojske, brani nas u boju protiv snaga tame i njezinih duhovnih zloća. Priteci u pomoć nama koji smo bili stvoreni od Boga, i otkupljeni uz veliku cijenu od tiranije đavla. Ti si u Crkvi čašćen kao njezin zaštitnik i čuvar, i Tebi je Gospodin povijerio duše koje će jednoga dana zaposijesti nebeska sjedišta. Moli zato Boga mira neka drži sotonu satrtog pod svojim nogama, da ne može zarobljavat ljude i škoditi Crkvi. Predstavi Svevišnjem sa tvojim i naše molitve da u obilju siđe na nas Božansko Milosrđe i da bi Ti mogao svezati zmaja, staru zmiju sotonu, i svezanog ponovo baciti u ponor, odakle više neće moći zavoditi duše. AMEN!

MOLITVA ZA SEDAM DAROVA DUHA SVETOGA

  • "Dođi, božanski Tješitelju i ispuni mi srce sa sedam svojih darova!
    Dođi, Duše mudrosti, i prožmi moje srce i dušu. Nauči me tako promatrati i cijeniti nebeske stvari, da ih nad sve zemaljske stvari zavolim i iskreno tražim.
    Dođi, Duše razuma, i prosvijetli moju dušu da tvoje božanske riječi i tajne sebi na spasenje pravo shvatim i po toj spoznaji se ravnam.
    Dođi, Duše savjeta, i pouči moje srce u svemu da bude sklono na dobro, a izbjegava zlo. Vodi me i upravljaj u svakoj nejasnoći, da nikada ne skrenem s puta koji me vodi k spasenju!
    Dođi, Duše jakosti, i nastani se u meni! Ohrabri me u svim nevoljama, ojačaj me u bolima i protivštinama, daj mi snage proti svim napastima zlobnog duha, da ti u svemu ugodim.
    Dođi, Duše znanja, i nauči me pravo spoznati prolazne stvari ovoga svijeta, da se njima služim jedino na tvoju proslavu i na spas svoje duše.
    Dođi, Duše pobožnosti, i potakni moje srce na pravu pobožnost i svetu ljubav prema Bogu, da tebe uvijek iskreno tražim, tebe u ljubavi nađem i zauvijek te posjedujem.
    Dođi, Duše straha Božjega, i prožmi moje srce svetim strahom, da na te, svoga Boga, neprestano mislim i izbjegavam sve, što bi moglo biti mrsko tvom božanskom veličanstvu. Amen."
    (W. Nakatenus D.I.) Srce Isusovo spasenje naše, Zagreb, 1998. str. 329.