Mratovo

nedjelja, 27.07.2008.

"Divne li čovjekove zadaće: da moli i ljubi!"

Iz Kateheheze svetog Ivana Marije Vianneya, prezbitera (znanog pod nadimkom Župnik Arški)
"Promotrite, djeco moja: blago kršćaninovo nije na zemlji, nego na nebu. Misao nam dakle treba da bude ondje gdje nam je blago.
Divne li čovjekove zadaće da moli i ljubi! Moliti i ljubiti, evo blaženstva čovjekova na zemlji.
Molitva nije ništa drugo doli sjedinjenje s Bogom. Ima li tko srce čisto i s Bogom povezano, zalije ga neka slast i slatkoća što opaja svjetlom koje posvuda rasipa svoje zrake. U tom nutarnjem sjedinjenju Bog i duša jesu kao dvije svijeće što se u jednu stapaju te ih više nitko ne može rastaviti. Divna li je to zbilja, to sjedinjenje Boga sa svojim malim stvorom; sreća je to neshvatljiva.
Po sebi smo nedostojni moliti, ali Bog je dobar te je dopustio da se s njim mognemo porazgovoriti. Naša mu je molitva kâd.
Djeco moja, srce vam je maleno, ali ga molitva širi i osposobljava da ljubi Boga. Molitva nam omogućuje da unaprijed kušamo nebesku sreću, da na nas siđe dio raja. Ona nas nikada ne ostavlja bez slasti, jer je kao med koji teče u dušu i sve zaslađuje. U dobro se obavljenoj molitvi boli rastapaju kao snijeg na suncu.
Molitva ima i to svojstvo da nam vrijeme hitro prođe, a čovjeka ispunja tolikom slašću te i ne zapaža dugočasnosti. Čujte, kad bijah župnikom u mjestu Bresse, jednom mi svi kolege bijahu bolesni, pa mi je bilo mnogo putovati, a ja sam se dobrome Bogu molio i vjerujte, vrijeme mi se nije odugovlačilo.
Ima ih koji se sasvim utope u molitvu kao riba u more, jer su posve dobrom Bogu darovani. Nema razdijeljenosti u njihovu srcu. O kako volim te plemenite duše! Sveti Franjo Asiški i sveta Koleta gledali su Bogu i s njime razgovarali kao što se mi među sobom razgovaramo.
Mi naprotiv toliko puta dođemo u crkvu a da ne znamo što da počnemo, što da molimo! A kad idemu nekom čovjeku, dobro znamo radi čega idemo k njemu. Štoviše, ima i takvih koji kao da ovako dobrome Bogu vele: "Progovorit ću s tobom dvije-tri, samo da te se riješim ..." Ja često u sebi mislim ovo: Kad odlazimo da se poklonimo Gospodinu, postigli bismo sve što želimo, samo ako to zaištemo posve živom vjerom i čistim srcem"

Ove riječi duboko su me se dojmile prošle godine 4. kolovoza kada sam ih pročitala u Časoslovu u Službi čitanja. Toga dana slavimo Spomen svetog Ivana Marije Vianneya pezbitera, Župnika Arškog. Bogu Hvala!

- 11:15 - Komentari (5) - Isprintaj - #

subota, 12.07.2008.

Čuvaj me, Gospodine, kao zjenicu oka svoga

Zvoni mi od neki dan iz molitve Časoslova. Kling klang

- 16:47 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 11.07.2008.

Vijesti sa hrvatske televizije II

Naš župnik web župe Gospe Sinjske pater Luka od Raspete Ljubavi dobio svoj donacijski broj telefona 060 600 001. Neka kap dobrote postane slap!

- 15:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.07.2008.

Vijesti sa hrvatske televizije

Sve je počelo neki dan kada sam razmišljala o onom svom davanju ruke Isusu i Mariji u trenutku vlastite smrti.
Pa sam se pitala: a zašto bih tek onda, u tom trenutku dala Isusu ruku. Ko zna kako će to tada biti. Bolje da ja Isusu odmah dam ruku i da tako s njim idem dalje u život.
I onda je išlo dalje s duhovnom pričešću kod Corpus Domini i tom ozdraviteljskom, iscjeliteljskom prisutnošću Isusovom u mom životu. Aleluja! Amen.
Slava Gospodinu.
Potpis Isusovka

- 17:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 09.07.2008.

Corpus Domini

Prepisujem Svetu Tereziju od Isusa: "Kad se ne pričestite i ne sudjelujete na Misi, možete se duhovno pričestiti što je veoma korisno... Tako se u vas utiskuje mnogo ljubavi našeg Gospodina." (Crkva o Euharistiji, 34)

- 23:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

"Dobrote tvoje, Gospodine, puna je zemlja; ..."

čujem danas u podnevnoj molitvi Časoslova. Ima i drugi red:
"...nauči me odredbama svojim." Ps 119, 64. VIII. (Het)
Pa tko da se ne raduje!

- 23:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Prosinac 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Kolovoz 2010 (1)
Svibanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (3)
Rujan 2009 (3)
Kolovoz 2009 (3)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Rujan 2008 (5)
Kolovoz 2008 (10)
Srpanj 2008 (6)
Lipanj 2008 (3)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (19)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

 • prinos darova

  free counters

Linkovi

 • Pet putova pokore
  "...prvo osuditi grijeh, drugo oprostiti uvredu bližnjemu, treće pobožno moliti, četvrto dati milostinju i peto živjeti ponizno."
  Iz Homilija svetog Ivana Zlatoustog, biskupa

MOLITVA PRIJE VAŽNE ODLUKE • "Oče vječne svjetlosti, koji si neizmjerna mudrost i beskrajno milosrđe, ti jedini znaš što je za me dobro i korisno za moju dušu. Ti najbolje znaš, kojim bih putem morao krenuti i prema kojem cilju upraviti svoju volju. Tebi su poznate dobre i zle posljedice, kojima mogu uroditi moje odluke za me i za moje bližnje. Pošalji stoga svoga Duha Prosvjetitelja u moje srce, da uvidim, što je istinito, a što lažno, što je dobro, a što zlo, što je tebi ugodno, a što mrsko. Daj mi zatim jakost, da ono, što sam po tvom nadahnuću uvidio kao tvoju volju, doista i prihvatim, te izaberem ono, što bih na smrtnom času želio da sam izabrao. U tvoje, dakle ime, Gospodine, razmislit ću, što mi je činiti i pred tvojim licem stvoriti odluku, a onda uz tvoju svemoguću pomoć nastojat ću da ostvarim ono, što sam odlučio."
  (Joh. M. Sailer) Srce Isusovo spasenje naše, Zagreb 1998. str. 434.  Jadranka Mlinar

  Napravi svoju značku


  Molitva Svetom Mihovilu Arkanđelu!
  U Ime Oca i Sina i Duha Svetoga, Amen.
  Sveti Mihovile Arkanđele, preslavni Kneže Nebeske vojske, brani nas u boju protiv snaga tame i njezinih duhovnih zloća. Priteci u pomoć nama koji smo bili stvoreni od Boga, i otkupljeni uz veliku cijenu od tiranije đavla. Ti si u Crkvi čašćen kao njezin zaštitnik i čuvar, i Tebi je Gospodin povijerio duše koje će jednoga dana zaposijesti nebeska sjedišta. Moli zato Boga mira neka drži sotonu satrtog pod svojim nogama, da ne može zarobljavat ljude i škoditi Crkvi. Predstavi Svevišnjem sa tvojim i naše molitve da u obilju siđe na nas Božansko Milosrđe i da bi Ti mogao svezati zmaja, staru zmiju sotonu, i svezanog ponovo baciti u ponor, odakle više neće moći zavoditi duše. AMEN!

MOLITVA ZA SEDAM DAROVA DUHA SVETOGA

 • "Dođi, božanski Tješitelju i ispuni mi srce sa sedam svojih darova!
  Dođi, Duše mudrosti, i prožmi moje srce i dušu. Nauči me tako promatrati i cijeniti nebeske stvari, da ih nad sve zemaljske stvari zavolim i iskreno tražim.
  Dođi, Duše razuma, i prosvijetli moju dušu da tvoje božanske riječi i tajne sebi na spasenje pravo shvatim i po toj spoznaji se ravnam.
  Dođi, Duše savjeta, i pouči moje srce u svemu da bude sklono na dobro, a izbjegava zlo. Vodi me i upravljaj u svakoj nejasnoći, da nikada ne skrenem s puta koji me vodi k spasenju!
  Dođi, Duše jakosti, i nastani se u meni! Ohrabri me u svim nevoljama, ojačaj me u bolima i protivštinama, daj mi snage proti svim napastima zlobnog duha, da ti u svemu ugodim.
  Dođi, Duše znanja, i nauči me pravo spoznati prolazne stvari ovoga svijeta, da se njima služim jedino na tvoju proslavu i na spas svoje duše.
  Dođi, Duše pobožnosti, i potakni moje srce na pravu pobožnost i svetu ljubav prema Bogu, da tebe uvijek iskreno tražim, tebe u ljubavi nađem i zauvijek te posjedujem.
  Dođi, Duše straha Božjega, i prožmi moje srce svetim strahom, da na te, svoga Boga, neprestano mislim i izbjegavam sve, što bi moglo biti mrsko tvom božanskom veličanstvu. Amen."
  (W. Nakatenus D.I.) Srce Isusovo spasenje naše, Zagreb, 1998. str. 329.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se