SVE O MEDICINI https://blog.dnevnik.hr/sveomedicini

srijeda, 24.06.2009.

Bolesti srca

UVOD

Perikarditis je rijetka bolest koja zahvaća 2-6 % ljudi. Najčešće pogađa odrasle muškarce, a rijetki su slučajevi pojave kod djece ili žena. Perikarditis je upala perikarda, odnosno srčane ovojnice. Bolest se može manifestirati u akutnom ili kroničnom obliku.

UZROK

Postoji veliki broj čimbenika koji mogu dovesti do nastanka perikarditisa, a neki od njih su:

Virusi (Echovirus, Mumps, HIV)
Bakterije (Staphylococcus, Streptococcus)
Paraziti (Echinococcosis)
Gljivice (Candida albicans)
Razne bolesti (Melanom, Leukemija, Reumatoidni artritis, Reumatska groznica, Amiloidoza)
Određeni lijekovi



AKUTNI PERIKARDITIS

Najčešće je uzrokovan različitim virusima, a naziva se i suhi perikarditis (pericarditis sicca). Simptomi koji se pojavljuju tijekom ovog oblika bolesti su: gubitak apetita, bolovi u mišićima, znojenje, povišena tjelesna temperatura, umor, te bol u području srca, koji se širi na vrat i lijevo rame. Bol se pojačava tijekom ležanja na leđima, kašljanja i dubokog disanja, pa pacijentima često odgovara sjedeći položaj, jer im se bol tako umanjuje.

Akutni perikarditis može biti i eksudativan zbog oštećenja perikarda. U tom slučaju eksudat se nakuplja u perikardijalnoj šupljini, te izlazi iz žila koje se nalaze na upaljenim perikardijskim listovima.
Simptomi tog oblika perikarditisa su: otežano gutanje, bol u području srca, dispneja, kašalj i štucanje. Lice pacijenta postaje cijanotično, s izbočenim očima, a česta je i pojava vrućice.



KRONIČNI PERIKARDITIS

Kronični perikarditis (Pericarditis constrictiva) je uzrokovan stvaranjem čvrstog, fibroznog perikarda koji ograničava pokrete srca.
Simptomi ovog oblika perikarditisa su: dispneja, kašalj, tahikardija, povećan volumen jetre, cijanoza, te u težim slučajevima ascites i edemi na donjim ekstremitetima
.


SRČANA TAMPONADA

To je stanje u kom dolazi do nakupljanja eksudata u perikardu i izjednačavanja intraperikardnog tlaka s tlakom u srčanim šupljinama, što dovodi do smanjenja opskrbe srca i cijelog organizma krvlju.
Neki od simptoma ovog oblika su: hipotenzija (nizak krvni tlak), tahikardija i sistemski venski zasto
j.


DIJAGNOZA I LIJEČENJE


Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze i kliničkog pregleda, a potrebne su i dodatne pretrage kao što su: RTG, ultrazvuk srca, EKG, CT i magnetska rezonancija.

Liječenje akutnog perikarditisa se obvezno odvija u bolničkim uvjetima, te je kao prvo neophodno smanjiti tjelesnu temperaturu i dovesti do prestanka bolova, za što se primjenjuju analgetici i antipiretici. U liječenju se rabe i kortikosteroidi, antiinflamatorni lijekovi i antibiotici.
Kod slučajeva srčane tamponade neophodna je i evakuacija eksudata.

24.06.2009. u 21:16 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  lipanj, 2009  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Lipanj 2009 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Brojac posjeta





posjete
free counters

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr
www.hitna-pc

http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js">