nedjelja, 23.07.2006.

BMX

BMX… neki još ni čuli za to nisu. (rofl) Da odmah razjasnimo, to je onaj mali bike za dječicu. :D Barem tako izgleda.

Image Hosted by ImageShack.us

Ajde, dosta zajebancije, pa da krenemo od povijesti BMX-a:
BMX je akronim za Bicycle Motocross. To je zabavan i ektreman sport koji se pojavio u Kaliforniji u ranim 70-tima prošlog stoljeća. U to vrijeme popularan sport bio je motocross, koji je privukao mnogu djecu da sa svojim 20 inčnim biciklima imitiraju vozaće motocross-a. Kako je vrijeme prolazilo počele su se konstruirati prve rampe, skakaonice, staze, i počela su prva natjecanja. BMX je postajao sve popularniji i oformljena je prva bmx organizacija pod imenom NBL (National Bicycle League). Danas je bmx zastupljen podjednako na svim kontinentima i razvija se vrlo brzo. Najveća natjecanja održavaju se u SAD-u, a to su X Games i Gravity Games na kojima su osim bmx-a zastupljeni i ostali ekstremni sportovi.
BMX se može podijeliti u sljedeće kategorije:
- Dirt Jump
- Street
- Ramp/Vert/Halfpipe
- Flatland
- Race


Dirt Jump:
Vozi se na unaprijed pripremljenim dirt parkovima , gdje je puno zemlje lopatama i bagerima aranžirano tako da se preko njih što ljepše može odskočiti i doskočiti. Bit dirtjumpa je u zraku napraviti nešto što rulji oduzima dah, dakle moglo bi se reći da se čisti dirtjump svodi na trikove u zraku ili nakon slijetanja. Mekano slijetanje nakon hvatanja zraka je uvijek osigurano u obliku nekog transitiona, većinom nizbrdice koja lijepo amortizira doskok. Disciplina je nastala od originalnog BMXa, samo što se vozi i na MTBovima. Rame su male (visinom) i dugačke, i većinom imaju prednje suspenzije, namještene da rade sporo, jer ne postoje hrpe malih bumpova (izbočina) kao u prirodi, koje treba brzo pojesti, nego samo velik doskok kojeg treba sporo amortizirati. Često se vide i single-speedovi, a ako ne, onda zadrti dirtjumperi obično odbace barem prednji mjenjač. Natjecanja se voze na ocijenjivanje vozača, tj. njegovih trikova.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Street:
Street potječe iz BMX svijeta i danas se djelomično preklapa s novouvedenim pojmom jibbinga, prvenstveno iz razloga što je dobar dio tehnika/trikova isti. U streetu su naglašeni trikovi, eyecandyji i crowdpleaseri - dakle skoro sve što možeš izvesti na biciklu a da nije okretanje pedala dok voziš prema naprijed, može naći primjenu u streetu. Bicikli na kojima se vozi su uglavnom specifične geometrije, točno na pola puta između trials i DS/DJ bicikla, sa tvrdim vilicama, uglavnom jednim prednjim lančanikom ili čak samo s jednom brzinom. Česti su 24" kotači koji omogućuju lakše bacanje bicikla, iako je pitanje gdje će ta priča završiti jer su street-specific bicikli relativna novost (u odnosu na većinu ostalih disciplina), pa su moguće svakave promjene. Zbog toga većina dedicated street rama posjeduje mogućnost monitranja i 24" i 26" kotača, jer svaki rajder ima svoj ukus i potrebe. Iako su jako slični, najčešća razlika u konfiguraciji između street bicikla i jib bicikla je prednja suspenzija, koja se češće nalazi na jib bikeu. Natjecanja se provode u sk8 parkovima (ili bajk-parkovima, ako je zemlja razvijena), a vozi se pojedinačno na bodove. Sudci ocijenjuju stil, težinu i originalnost trikova, postotak iskorištenja cijelog poligona i slično.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Ramp/Vert/Halfpipe:
Vert kategorija se koristi u skate parkovima. Ima više naziva, kao ‘rampa’ ili ‘halfpipe’. U Zagrebu najbolji sk8 park je onaj koji je na Jarunu. Najpoznatiji trikovi koji se izvode na sk8 parkovima, u vert kategoriji su ‘Superman’, ‘backflip’, ‘180°’, ‘360°’, ‘barspin’, ‘tailwhip’, ‘backflip’, ‘hurricane’, ‘no handed suicide’, itd...
Mislim da ste svi upoznati sa ovom kategorijom, pa mi radije ne bi previše zanovijetali o tome. Evo vam malo slika (na ove prve dvije slike se nalazi Petrin brat, Luka… svaka ti dala, majstore):

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Flatland:
Rođen u ranim 80-tima, Flatland je univerzalna disciplina biciklizma koja ujedinjuje
preciznost, fizičku spremu, individualni stil, inovacije, i iziskuje veliku predanost.
Da ne zanovijetamo previše… evo najpoznatijih trikova, tj. tehnika:
- 180° rollback
- barspin
- boomerang
- cherry picker
- dork wheelie
- endo
- infinity roll
- rock walk
- sliders
- tailwhip

Boomerang:
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Našli smo i jedne super video isječke. Odlične snimke sa još boljim pjesmama u pozadini. thumbup

Ovo je malo u sk8 parku:


A ovo je legenda Edwin DeLaRosa:


I još veća legenda, Corey Martiney:



Došli smo do kraja, ali moramo se još zahvaliti nekima koji su nam pomogli. Dakle, zahvaljujemo:
Petri (puffa, ljubafi kiss)
Luki (Petrin brat, legendooo)
Lani
Matt Hoffmanu (smijeh)

Nadamo se da ste uživali. Do sljedećeg puta... wave

- 10:56 - komentari (142) - print - BMX -

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.