Svaasta

< prosinac, 2007  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (7)
Rujan 2007 (5)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (9)
Svibanj 2007 (10)
Travanj 2007 (10)
Ožujak 2007 (7)
Veljača 2007 (5)
Siječanj 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

VAŽNO!

Tko smo mi?
Jan
Niki

Prijatelji blogeri:

Tanja-hasky
irida
misko
sewen
propheta nemo
kira
aquaria
teuta
vaxsysl
Neno
daniela
hagakure
indigo

03.12.2007., ponedjeljak

Lijevo ili desno?

Izbori za novu stranku i za novog premijera još su u tijeku. Htjeli smo malo pričekati do pisanja novog posta sve dok se ne izabere pobjednik, no pošto se i to razvlači i predugo traje (kao i sve u ovoj zemlji), red je da napišemo post o tome.
Pred tjedan dana glasanje za budućnost Hrvatske je završilo i pobjedio je HDZ, no s jako malom prednošću nad glavnim rivalima SDP-om. HNS i HSS-HSLS su najveći dobitnici parlamentarnih izbora, kao i veliko iznenađenja Glavaševe stranke, a najviše su podbacili umirovljenici i HSP. Očito smo podjeljeni između ljevice i desnice. Mislim da će se samnom svi složiti kada kažem da je HDZ relativni pobjednik ponajviše zahvaljujući dijaspori. To je naravno i razlog zašto su oni jedini za taj zakon o glasanju dijaspore. SDP je pobjedio u 6 biračkih jedinica u Hrvatskoj, naspram HDZ-ovih 4. Za SDP su glasali najviše sjevernjaci (Zagreb) i Istrani, a za HDZ Dalmatinska zagora i Slavonija.
Glasanje dijaspore potpuni je podbačaj hrvatskog društva, jer taj je zakon potpuno apsurdan. Zašto bi neki koji ne plaćaju ovdje porez i koji ne znaju kako se ovdje živi odlučivali o sudbini građana u Hrvatskoj? To nema smisla. Sad će neki reći da je to njihova građanska dužnost. E, pa nije. Oni imaju obavljati svoje dužnosti isključivo u zemlji u kojoj žive jer sve ostalo je nacionalizam i nelogičnost. Dijaspora ima pravo voljeti svoju zemlju, no nemaju pravo o njoj odlučivati.
HDZ je napravio par loših poteza u svojoj kampanji, počevši na indirektno napadanje SDP-a izbornim plakatom, pozivanjem na sportaše, te poglavito bahatošću Ive Sanadera koji izjavljuje besmislice poput one gdje ljudi izlaze na ulice i pitaju se kad će HDZ napokon zavladati.
SDP je također napravio loš potez izborom prvotnog premijera Ljube Jurčića koji, da prostite, s onakvim palcem ne može biti vođa. Nakon toga je uslijedila vijesto o Milanoviću kao kandidatu za premijera. Bolje, no to opet izaziva nepovjerenje i nekolegijalnost.
Doba potez za kampanju HDZ-a je izbacivanje kompromitirajućeg Kalmete sa slike javnosti, a SDP-ov slogan "Odlučimo u Hrvatskoj" jako je djelovao na veće gradove koji plaćaju najviše poreza u zemlji.
Također bih ukazao na hrvatsku bahatost i primitivizam koji su se pojavili u strankama. Gotovo su se svi kandidati oslovljavali na plakatima sa "dr." i slično. U zapadnim zemljama to je izrazito nekulturno i samodopadno.
Sada kada su se stranke opredjelile na lijevo i desno, ostao je još samo HSS kao najvažnija stranka čija će odluka koalicije s HDZ-om i SDP-om odlučiti o pobjedniku i mandataru. Josip Friščić je poznat kao izraziti ljevičar, no njegova izjava o tome kao je mandat trebalo odmah dati HDZ-u budi mnoga mišljenja i spekulacije.
Predsjednik Mesić čeka na većinskog pobjednika iako je prilično jasno tko je njegov favorit. Nekorektno, no možda i bolje.
U sljedeća 2 tjedna trebala bi se razvezati ova složena kobasica nacionalnih izbora. Koalicije će odlučiti, no jedno je sigurno. Već dugo hrvatski parlament nije imao ovako šarolike izbore.
- 17:02 - Komentari (34) - Printaj - #