Svaasta

< listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (7)
Rujan 2007 (5)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (9)
Svibanj 2007 (10)
Travanj 2007 (10)
Ožujak 2007 (7)
Veljača 2007 (5)
Siječanj 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

VAŽNO!

Tko smo mi?
Jan
Niki

Prijatelji blogeri:

Tanja-hasky
irida
misko
sewen
propheta nemo
kira
aquaria
teuta
vaxsysl
Neno
daniela
hagakure
indigo

30.10.2007., utorak

La papessa

Svi mora da su čuli jednom u svom životu za papu Ivanu, ženskoga papu. Činjenica da je postojao ženski papa veoma je interesantna i često predmet rasprave povjesničara od kojih većina tvrdi da nije postojala, a manjina da je. No obje skupine nemaju čvrste dokaze. Sve ostaje na privatnom mišljenju pojedninca.
Martin Polon, poljski kroničar iz 13.st., tvrdi kako je postojalo ženski papa koji je vladao nešto više od dvije godine 850ih između vladavine Benedikta III. i Nikole I. On u svojim tekstovima navodi kako je jedan bogataš imao ljubavnicu Ivanu Anglikinsku. Poveo ju je sa sobom u Atenu gdje ju je prerusio kao muškarca i poslao na sveučilište (što je tada ženama bilo zabranjeno). Ivana je svojim sjajnim znanjem očarala profesore koji su je poslali u govorničku školu u Rim gdej je odušeila crkvenjake koji su je primili u službu ne znajuči da je žena. Ona se tako probijala sve do pozicije biskupa preferatija (kardinala kandidata za papu). Tako je ona postala papa. No za to vrijeme ona je zatrudnjela sa svojim pratiocem i dok je bila u jednoj povorci na konju počela je roditi. Pala je s konja i stenjala u velikim mukama. Dijete je porođeno no Ivana je kamenovana na mjestu do smrti, te vučena kolima po trgu sv. Petra.
Bartolomej navodi slične događaje no smješta radnju između pape Leona IV. i Benedikta III. Giovanni Boccaccio navodi Ivanu kao Agnes, te navodi neke njezine skulpture koje je Crkva vjerojatno uklonila i postavila biste pape Zakerija. Jan Hus, češki mislilac i teolog, na svom je suđenju spomenuo papu Ivanu i kako je tim činom Bog pokazao kako je važna iskrenost i duša, a ne spol, te kako Crkva ne bi trebala imati vođu. Crkva je Husa spalila proglašavajući ga heretikom.
Krajem 13. st. Robert de Uzes navodi sljedeće. Sve do 15. st. nakon incidenta sa Ivanom, pape su morale dokazati svoj spol. Bile su posjednute gole na stolac s rupom dok su kardinali zatim zavukli svoje ruke ispod rupe i provjerili ima li pap testise. Nakon toga bi rekli "Papa ima testise i dapače, lijepo se njišu.". Nakon navoda Klementa VIII. koji negira papu Ivanu, razvile su se legende koje govore o tome da je Ivana nezakonita kći pape Leona IV. i da je zato sebi uzela pravo na božanski mandat. Neke legende govore o tome da Ivana nije ubijena već stavljena u samostan, a njen sin je čak dogurao do mjesta biskupa. Opće je priznata teorija da je Ivana umrla rađajući na ulicama Rima (naravno od onih koji vjeruju u njeno postojanje). Pobornici ideje o nepostojanju pape Ivane svoje će stavove argumentirati ovako. David Blondeln, povjesničar 17. st., navodi kako je ta priča zapravo satira upućena "lošem" papi Ivanu XII. Također su tu i dokazi u brojkama. Leon IV. je umro 17. srpnja 855.g. Postoje kovanice sa carem Lotarom i papom Benediktom III. Lotar je umro 28. rujna 855. što znači da je Benedikt morao biti priznati papa u tom intervalu. Čak ni neprijatelji papinstva u 9. st. poput bizantskog patrijarha Focija ne spominju papu Ivanu.
Neki tvrde da je papa Ivana postojala, neki tvrde da je ona samo tu kao satira papinstvu, neki da je ona simbol feminizma i antišovinizma itd. Postoje razne teorije raznih povjesničara i pisara koji su pretežito nevjerodostojni kako zbog njihove duhovne opredjeljenosti, tako i zbog njihovih osobnih koristi. Crkava viče ne, protestanti da. Neutralni će ostati neopredjeljeni zbog manjka dokaze. Tko zna? Možda nikada nećemo znati...
- 21:37 - Komentari (20) - Printaj - #

23.10.2007., utorak

Status Civitatis Vaticanae

Ili pak Stato della Cittŕ del Vaticano, nama poznatiji kao Vatikan jest ujedno najmanja i jedna od najutjecajnijih zemalja svijeta. Donosimo vam osnovni pregled ove "zemlje" u modernom smislu riječi. Nadamo se da će vam se svidjeti.



Osnovne informacije

Službeni jezik: latinski
Vlada: apsolutarna teokratska elektivna monarhija
Vladar: Benedictus XVI.
Područje: 0.44 km˛
Stanovništvo: 783
Valuta: euro

Vatikan je središte Katoličke Crkve. Na čelu Vatikana je Rimski Biskup, papa. Vladajuća "stranka", odnosno administrativni aparat je Sancta Sedes. Glavna rezidencija pape je Apostolska Palača, što je ujedno i mjesto prebivanja većine Rimskog dvora (CVRIA ROMANA). Papina katedrala je Bazilika Sv. Ivana Lateranskog, a ne Bazilika Sv. Petra što je opća zabluda kod većine ljudi.



Geografija i teritorij

Ime Vatikan dolazi od latinske riječi mons Vaticanus, što bi značilo vatikanski brežuljak. Osim na tome brežuljku, Vatikan se prostire i na vatikanskoj dolini podno brežuljka, nedaleko rijeke Tiber. Današnje granice Vatikana određene su Lateranskim ugovorom koji je potpisan 1929. Radi sigurnosti pape i određivanja zbunjujućih granica, podignut je zid. Izvan originalnih granica postoje još neki dijelovi pod upravom grada, ali oni su, kako ne bi došlo do pravne strke, smatrani ambasadama. Inače, papini se ambasadori zovu nunciji.

Papa i titule

Papa nosi dvije titule koje su u teoriji, za razliku od prakse, dosta različite. Prva je titula insignia Pontifex Maximus, odnosno vrhovnog svećenika i duhovnog vođe Katoličke Crkve kojega bira Kardinalski Zbor. Druga je titula vezana uz papinu svjetovnu vlast, a to je titula Vladara Države Vatikan. Drugi po važnosti na državnoj razini je Predsjednik Pontifikalne Komisije, sadašnji Giovanni Lajolo, koji djeluje kao guverner.

Uprava

Papa je vrhovni i univerzalni vladar, posljednji u Europi takove vrste. Zakonodavno tijelo je Pontifikalna Komisija koja se sastoji od 6 kardinala i predsjednika na mandatu od 5 godina. Izvršno pravo ima predsjednik te uprave koji pak u isto vrijeme nosi i titulu guvernera te prima pomoć od raznih kabineta i ureda, a za vanjske se poslove brine Državni Sekretarijat. Nadalje, duhovnu vlast, ispod pape, ima Kardinalski Zbor. On bira papu i djeluje kao njegov savjetnik. Razne funkcije Zbora su podijeljene u različite kongregate, npr. kongregat za nauk vjere. Za lakše razumijevanje primjer je Hrvatska => Vlada, ministri, sabor/ Papa, kongregati, zbor.

Vojska i policija


Vatikan nikada nije imao pravu vojsku. Zakonski, to je Švicarska Garda, osnovana od pape Julija II. 1506. Na kraju je 2005. brojila 134 članova, isključivo Katolika Švicaraca.
Policijska je snaga Vatikana Vigilanza , koja se sastoji od 130 ljudi.

Ekonomija

Vatikan doslovno živi od milostinje Katolika. Pa se tako ta milostinja nakupila na 252 milijuna dolara u jednoj godini. Zanimljivo je to što su im rashodi 264 milijuna dolara, hmm, puno troše tih 800injak ljudi, uzevši u obzir da crkve kroz svijet rijetko financira direktno Vatikan. Pa čak i struju plaća grad Rim...


- 16:13 - Komentari (23) - Printaj - #

17.10.2007., srijeda

In memoriam: Toše Proeski

"Izgubili smo anđela", kroz suze je rekao Tony Cetinski. I doista, jesmo. Toše Proeski, makedonski pjevač kojeg je zavoljela cijela Hrvatska, jučer je preminuo na mjestu u stravičnoj automobilskoj nesreći na putu za Zagreb. vozač je čini se zaspao za volanom i zabio se u drugo vozilo, ali na suvozačevu stranu, Tošinu stranu. Makedonija u suzama, njihov je predsjednik sabora danas proglasio dan žalosti. Hrvatska isto lije suze za čovjeka božanskiga glasa, kojeg je prepoznao i veliki Đorđe Novković, spokoj mu. Svi su za nj govorili da je uvijek pjevao iz gušta, nikad za lovu. Uvijek je bio veseo i vedar ne dopuštajući nikome tugu i plač. Tako kaže Tony kroz suze. Srcedrapajuća je snimka makedonske emisije na kojoj je Toše gostovao te kobne večeri. Nekoliko je puta ponovio riječi "u budućnosti", "pripremam se" i sl. I to je bilo na emisiji žene koja ga je prva pozvala na svoju emisiju i tako ga upoznala s publikom. On joj je od tad uvijek obećao doći, i to je napravio. Da bar nije. Imao je izbor autom večeras ili avionom ujutro. Krivi izbor.
Istina je čini se što kažu, "Bog uvijek uzima najbolje.". Toše doista bijaše najbolji. Imao je 26 godina. 26. Jedinac. Sjećat ćemo ga se jer to je zaslužio.

IN MEMORIAM: TOŠE PROESKI (1981. - 2007.) POČIVAO U MIRU!
- 12:21 - Komentari (17) - Printaj - #

11.10.2007., četvrtak

Biti "normalan"

Čovjek je slobodan kad nema ništa. Znamo li doista cjeniti što imamo, dok to ne izgubimo? Danas sam u školi doživio nešto što mi je otvorilo oči. Čudno, to mi je pred nosom već mjesecima, ali tek sam sada to primjetio. Dječak, prvi razred, potpuni invalid. Majka ga vozi po školi u kolicima jer nije u mogućnosti hodati. Niti ruku sam ne može podići, majka mu je stavi na stol, kako bi mogao pisati. Mora gledati vršnjake oko sebe kako skaču, kako se vesele, kako su...“normalni“.
Tada sam se zapitao, što je „normalno“? On, koji je potpuno odbačen zato što je drukčiji, odlučio je ići u školu s „normalnom“ djecom. Mogao je ići u posebne ustanove, gdje bi bio okružen s ljudima poput sebe. Ali ne želi, i to ga čini posebnim.Ogromna je volja potrebna za nešto takvo. Neopisiva želja za znanjem, prevelik duh. On se ne žali na školu, ne opija se, ne gleda na stvari čisto površno. Iako je on invalid tijelom, on je atleta dušom.
Gledam druge. Neki još mamurni od prošlonoćne pijanke, neki ludiraju, neki su utučeni. Pogledam njega, a on se smiješi. Smiješi se! Čovjek potpuno ograničen, koji potpuno zavisi od ostalih, najsretniji je među njima. Njihova tijela su možda zdrava, ali duh im je u kolicima. On cijeni samo što je među drugim ljudima, što ima šansu biti kao drugi...biti „normalan“. Oni se žale na svaku sitnicu, smeta im škola, torba, zaboravili su se nažderati poput svinja ujutro. A sada vi meni recite, između njih i njega, tko je prikovan za stolicu?

- 19:58 - Komentari (19) - Printaj - #

10.10.2007., srijeda

De schola...

Zašto škola traje 5 dana u tjednu i uz to nam je cijeli raspored nakrcan do kraja? Za razliku od nas u Francuskoj će od sljedeće školske godine uvesti novi sustav školovanja tj. 4 školska dana u tjednu s time da srijedom nema škole. Mi se tome možemo diviti koliko hoćemo, ali kod nas to neće tako skoro zaživjeti jer ljudi na čelu našeg školstva ne razmišljaju tako. Umjesto da ljudima olakšaju život u školi, učine ga zabavnijim i još k tome da nešto nauče, oni razmišljaju kako da nakrcaju raspored, kako da stave što više gradiva i kako da što više muče djecu. Jedan od primjera kako poboljšati to jest uvođenje rasporeda koji će olakšati i dan ali i učeničku torbu koja u osnovnim školama teži 10-ak kila dok u srednjim debelo premašuje 15 kila. Jednostavno treba razmišljati onako kako učenik razmišlja jer ako je učenik sretan ,sretni su svi...
Mi možda nećemo tako skoro uvesti neke drastične promjene,ali se barem treba pričati i raspravljati o tim stvarima tako da bi se dalja budućnost popravila. Mislim da sam vam dao dovoljno tema za razgovor danas stoga do sljedećeg pisanja...

Za svaasta.blog.hr,
Karlo
- 16:41 - Komentari (7) - Printaj - #

04.10.2007., četvrtak

Judita

Pročitajući "Juditu" Mire Gavrana, nisam mogao prestati biti zamišljen nad tom knjigom. Naime Gavran je uzeo biblijsku priču Starog zavjeta, te ju napisao modernije i , najvažnije, iz Juditine perspektive. Knjiga se, vjerujem da znate, radi o životu jedne žene i njezinim mislima. Ona živi u židovskome gradu Betuliji, te se od samih početaka počinje propitivati o životu i počinje sumnjati u Svete Zakone koji su u to doba bili neosporivi. Ona se tako ženi s čovjekom kojeg ne voli i kada on umre ona ne osjeća tugu. Smatrajući to groznim, ona ga oplakuje 2 godine te postaje svojevrsnim sveticom. Pravi zaplet kreće dolaskom velike vojske babilonskog kralja Nabukodnosora, vođene neustrašivim i nepobjedivim Holofernom. Stavljajući grad pod opsadu, on prekida dotok vode i hrane te je grad u kaosu. Starješine se tada dosjete da bi udovica Judita mogala zavesti Holoferna, te mu odsjeći glavu tj. ubiti ga. Ona sa svojom sluškinjom Šuom izlazi iz grada praveći se da je prognana te ju primaju u Holofernov šator. Misleći kako će je Holoferno već prve noći životinjski zgrabiti u postelje, gadno se prevarila. I u tome se nalazi njena tragedija. Ispast će da je Holoferno čovjek ispred svoga vremena. Pošten, neustrašiv, nježan i naučen. Judita će prema njemu osjetiti ono što nikada nije prema ikojem drugom muškarcu. Ona će 4 dana s njim pričati, filozofirati, te voditi ljubav odgađajući ono za što je poslana. On je također nesretan jer zna kako mće ga Nabukodnosor nakon ove opsade prognati jer mu više neće biti potreban. Peti dan Judita će ubiti Holoferna, vojska će se povući, a hoće li ona biti nagrađena? Ne bih rekao. Zatvorena je u hram kao svetica i junakinja, nos odjeljena od svijeta i opet potpuno sama. Ovom je pričom Biblija htjela dokazati kako se vjeru u Jahvu mora staviti ispred svega. Pitanje se postavlja kako biste vi reagirali. Moja je prva pomisao bila ova. Ja bih nagovorio Holoferna da pusti grad na miru, te da svoju vojsku povede na Nabukodnosora jer bi ga se ionako riješio, a vojska je potpuno vjerna Holofernu. To je pomalo bajkoviti scenarij. Možda je to priča o ženi koja je stavila svoje ljude ispred sebe, iako je ona ta koja zaslužuje spasenje i sreću. Holoferno i Judita jednostavno su tragični likovi koji su se našli u krivo vrijeme na krivom mjestu. Da su se upoznali pod drugim okolnostima bila bi to bajkovita veza, veoma napredna jer Holofern je za razliku od mnogih muškaraca cijenio ženski rod. Zapitamo se za što se Judita žrtvovala? Za što je žrtvovala sreću i toplinu? Propitavši malo ljude uokolo, zapazio sam da ih je 95% odgovorilo da bi oni postupili suprotno, tj. na način da Holoferno svrgne "kukavičkog i umišljenog Nabukodnosora". Bilo kako bilo ovo je priča s fabulom na kojoj ne možete ostati ravnodušni. Pitam ja vas. Kako biste vi postupili?
- 21:25 - Komentari (13) - Printaj - #

02.10.2007., utorak

McLarenova špijunaža

Prošlog tjedna je završio jedan od najvećih skandala u Formuli 1, ali i u sportu uopće i to kaznom od 100 milijuna američkih dolara te oduzimanjem svih momčadskih ili ti konstruktorskih bodova. Ali vratimo se mi 3 mjeseca unatrag kada je sve to i počelo......
Uglavnom, sve je počelo u ožujku 2007. godine kada je vodeći Ferrarijev inžinjer poslao 780 strogo povjerljivih stranica vodećem McLarenovom inženjeru. I da sada sve ne duljim o tome što se događalo tijekom sljedećih nekoliko mjeseci ukratko mogu reći da su koristili i obilno razgovarali o tim podacima.
No da ne bi bilo sve tako tužno McLaren se može utješiti činjenicom da neće morati platiti cijeli iznos već samo onaj iznos koji je umanjen od iznosa koji bi dobili da su osvojili konstruktorski naslov( komlicirano zvuči, zar ne?, iskreno ,smiješno je i meni.) . I na kraju cijena ispada nekih 20-ak milijuna američkih dolara što je smiješan iznos za tako veliku korporaciju poput njih.
Najviše u cijeloj toj priči gubi Ferrari čiji je sav uloženi trud otišao u vjetar. Ukratko radili su cijelu zimu, proljeće i ljeto za ništa, da bi im mclaren ukrao podatke i poboljšao svoj bolid. Realno gledajući mclaren ima svoje testove i istraživanja i ferrarijeve i ustvari su dvostruko u prednosti. Ali svejedno ferrari se ne predaje i bori se svom snagom jer znate onu
Sve se vraća, sve se plaća...

Za svaasta.blog.hr,
Karlo
- 12:05 - Komentari (3) - Printaj - #