Svaasta

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (7)
Rujan 2007 (5)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (9)
Svibanj 2007 (10)
Travanj 2007 (10)
Ožujak 2007 (7)
Veljača 2007 (5)
Siječanj 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

VAŽNO!

Tko smo mi?
Jan
Niki

Prijatelji blogeri:

Tanja-hasky
irida
misko
sewen
propheta nemo
kira
aquaria
teuta
vaxsysl
Neno
daniela
hagakure
indigo

18.06.2007., ponedjeljak

Hereza

Jednostavno, hereza je mišljenje ili učenje koje se direktno razlikuje ili sukobljava s općim učenjima Kršćanskih Crkava (č. Katolici, Pravoslavci, Protestanti itd.). Sama riječ dolazi od grč. hairesis, što grubo znači izbor vjere. Možemo zaključiti da se kroz herezu provodi misao da je svaka vjera osim one ortodoksne (ortho= pravo, doxa= vjera), odnosno, Kršćanske, zabranjena. Naravno, termin hereza i ortodoks se može koristiti na svaki pojam ovisno o gledištu, ali je zbog tamne prošlosti dobila svoje sadašnje značenje - borba protiv "vještica".

Inkvizicija

Sveta Inkvizicija ili Inkvizicija kako se popularno naziva je termin za suzbijanje hereze, pokrenut od Rimokatoličke Crkve. Od ranih početaka Crkva se borila protiv dva največa neprijatelja - vjerom rimskih careva i unutarnjim neslaganjem. Tada se protiv toga borilo jednostavnim ekskomuniciranjem iz Zajednice, ali proglasom Konstantina 313. ("In hoc signum vinces") Crkva prikuplja sve veći i veći utjecaj a time i povlastice, pogotovo proglasom Teodozija I. iz 380. Tada metode Crkve postaju sve bahatije i strože da bi svoj vrhunac dosegle pogubljenjem Priscilijana Avilskog. Važno je znati da su se jedni od najvažnijih crkvenih ljudi toga vremena, Ambrozije Milanski, Martin Tourški te papa Siricije, protivili uvođenju takovih metoda. Ipak, smaknuće je provedeno i tako je započelo mračno doba crkvene povijesti.

Od 12.st Crkva počinje sve organitiraniju "borbu" protiv hereze. Tako je od tada Inkvizicija poznata kao "Inquisitio Haereticae Pravitatis Sanctum Officium", odnosno "Sveti Ured za Inkviziciju Izvrnutosti Hereze".

U 13.st Dominikanski red dobiva službu nad Inkvizicijom. Tada malobrojne inkvizitore je predvodio Veliki Inkvizitor, te će se takovo ustrojstvo održati do 19.st

Srednjevjekovna inkvizicija
-------------------------------

Prve inkvizicijske akcije, otprilike u 12/13.st. Uglavnom protiv Katarizma i Waldenzijanizma

Španjolska inkvizicija
------------------------------

Postavljena od španjolskog kralja Ferdinanda i kraljice Isabelle s odobrenjem pape Siksta IV. Uglavnom pokrenuta radi progona protivnika na državnoj razini, kasnije razvijena u unutrašnju policiju.

I tako dalje, mislim da se ne treba više nabrajati. Uglavnom, inkvizicija je bila veoma močno oružje, ali ne samo u rukama Crkve, već i države. Treba se zapitati, događa li se to i danas, ali na neki drugi način? Što vi učinite kada čujete za neki novi pokret, religiju itd. Ja garantiram da večina kaže "Pfft, čudaci.." a zapravo ne poštuju niti vjeru koju su oni sami odabrali. Hereza kao termin će postojati uvijek, ali ne nužno kao vjersko pitanje. Danas, svaka osoba koja se ponaša suprotno od "prihvačenoga" je heretik današnjice, progonjen od večine, na potpuno pogrešan način.
- 18:33 - Komentari (19) - Printaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se