Svaasta

< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Prosinac 2007 (1)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (7)
Rujan 2007 (5)
Kolovoz 2007 (2)
Srpanj 2007 (2)
Lipanj 2007 (9)
Svibanj 2007 (10)
Travanj 2007 (10)
Ožujak 2007 (7)
Veljača 2007 (5)
Siječanj 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

VAŽNO!

Tko smo mi?
Jan
Niki

Prijatelji blogeri:

Tanja-hasky
irida
misko
sewen
propheta nemo
kira
aquaria
teuta
vaxsysl
Neno
daniela
hagakure
indigo

04.04.2007., srijeda

Recenzija filma: 300-drugi dio

Vec cu se na samom pocetku izraziti kao obican gledatelj i reci: fantasticno, prekrasno i art. U petak u 23.59 prvi smo u Hrvatskoj pogledali ekranizirano djelo Franka Millera pod palicom vrhunskog Zacka Snydera.

Vec na samom pocetku filma naslucujemo da ce film imati jasne i kratke dijaloge (laconica brevitas), te neke pomalo gnjusne i krvave scene. 70% filma snimano je ispred tzv. plavog platna, a ostalih 30% u stvarnim interijerima i eksterijerima. No ova cinjenica ne umanjuje dozivljaj jer je sve napravljeno tako realisticno i vrhunski. U pocetku se prikazuje djetinjstvo kralja Leonide koje nije bilo nimalo lako. Nakon tog uvoda film se prebacuje direktno na pricu. Perzijski glasnik dolazi u Spartu i najavljuje im smrt, a tada ga Leonida baca u bunar. To je vjerojatno najpoznatija scena. Zatim Spartanci odlaze do klanca Termopili gdje se hrabro bore iz dana u dan s mnogobrojnom, ali slabom vojskom ludog kralja Kserksa.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

No film nije samo krvoprolice kako su mnogi ocekivali. Osim sto sve vrvi legendarnim citatima, u dijalozima su sadrzane neke mudre misli. Necu odati koje, vec cu vam samo reci da pozorno pratite pricu izoblicenog Spartanca Efijalta, te njegove razgovore s Leonidom i Kserksom.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U ulozi Leonide izvrsno se snasao otkrice filma Gerard Butler. U jednom je liku uspio spojiti i odvaznost i hrabrost i emocije i duhovitost (lakonski odgovori). Oni koji su pomislili da Butler ima onakvo basnoslovno tijelo, prevarili su se. I ono je naravno kompijuterizirano. No, Butler je poklopio sve kriticare koji su ga omalozavali i predstavio se u najboljem svijetlu.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Njegovu zenu, kraljicu Gorgo glumi zanosna Lena Headey koja je solidno odradila svoju ulogu jake i neovisne zene, ni njezina gluma ne odusevljava ni upola koliko Butlerova. Ipak njezin lik nam priusti veliku katarzu koju vam necemo otkriti.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Kralja Kserksa solidno je odglumio najbolji brazilski glumac Rodrigo Santoro. Odglumio je zapravo najbolje sto je mogao jer Kserkso je potpuno kompijuteriziran. Najbolji opis tog lika bio bi: feminizirani egocentricni perverzni dva metra visok gad s dubokim glasom. On cak misli da je bog. Onako kako Leonida predstavlja sve ljudske vrline, tako Kserkso predstavlja sve ljudske mane. Na kraju filma cete dozivjeti jos jednu katarzu koju naravno necemo odati.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Najzanimljivije mjesto u filmu je Kserksov sator gdje cete vidjeti bas svaasta. Od jarca koji svira lutnju preko osakacenih prostitutki i izoblicenih krvnika do samog Kserksa zastat ce vam dah od uzasa.
Film sadrzi sve moguce likove: pohotne starce, perverzne gadove, emotivne heroje, hrabre zene, fufe,
nesretnike i mnoge druge.

Naravno ne smijemo izostaviti muziku Tylera Batesa kojoj cete se zauvijek klanjati. Fantastican miks rocka i istocnjacke glazbe nece vas ostaviti ravnodusnima.
Ipak, na zalost, film sadrzi i svoju negativnu stranu. Naime iz posljednjih recenica u filmu moci cete prepoznati jos jedan rat. Onaj izmedju Iraka i SAD-a. Spartanci tada podsjecaju na americke marince, a Perzijanci na iracke teroriste, te se poziva svijet na borbu protiv Iracana. To je jedna porazavajuca cinjenica u filmu, no to ne umanjuje njegovu glumacku vrijednost.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Za film dajemo ocjenu 9/10!
- 12:08 - Komentari (53) - Printaj - #