Što je ostalo? :)





OTKUD DOLAZE SNOVI?

Navodno se u vrijeme Rimskog carstva senat okupljao kako bi analizirao i interpretirao snove, osobito u kriznim situacijama. Od ogromne je važnosti bilo protumačiti što „bogovi prenose“ generalima prije neizvjesnog vojničkog pohoda.
U mojoj obitelji proročki snovi normalna su pojava. Otac često priča kako je točno znao koji će ispit na fakultetu proći, a koji će pasti „kao kruška“. Na takve na posljetku više nije ni izlazio :)
Čak se i meni dogodilo da sam dvaput sanjala ono što se na vlas ponovilo u stvarnosti, tako da iz prve ruke modu potvrditi da je to moguće.

Snovi su također čest izvor podataka vezanih za umjetnost, bussiness i znanost. Dakle, može se reći da su snovi medij kojim se odnekud – iz čista mira – pojavljuju kreativne ideje i fantastične inovacije.
Povijesni dokumenti obiluju zapisima o snovima i pokušaju njihovih objašnjenja, od Biblije do indijskih svetih spisa, američkih Indijanaca, Grka... Freuda i Junga.

Otto Loewi, njemački farmakolog, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, otkrio je da mu je san pomogao otkriti eksperiment kojim je dokazao teoriju kemijske transmisije živčanog impulsa.

Friedrich August Kekulé godinama bezuspješno pokušavao otkriti molekularnu strukturu benzena. Jednoga dana je zadrijemao i sanjao atome kako u obliku zmija formiraju različite strukture i lance. U snu je vidio kako zmija grize svoj rep, formirajući tako prstenastu strukturu. Probudio se uzbuđen, shvativši kako je struktura benzena zapravo ZATVORENI prsten. Ovo revolucionarno otkriće i njemu je donijelo Nobelovu nagradu.

Elias Howe šivaći stroj izumio je 1845. Bilo mu je jasno da stroj mora imati iglu koja će prolaziti kroz tkaninu, ali nikako nije mogao smisliti kako bi to točno trebalo izgledati. A onda je jedne noći sanjao kako je zarobljenik grupe domorodaca koji su plesali oko njega sa kopljima koja su imala rupice na vrhu. Probudio se i shvatio rješenje svog problema sa šivaćim strojem. Ostalo je povijest.

Srinivasa Ramanujan iz Indije, jedan od najvećih matematičkih genija, teoreme beskonačnih nizova, određenih integrala, kontinualnih razlomaka i elemenata teorija brojeva dobio je u snu, od „božice Namakal“. "Promatrao sam kako odjednom ruka počinje pisati po ekranu...“

Madame C.J. Walker, osnivačica uspješne afro-američke kozmetičke kompanije koja ju je učinila milijunerkom. 1890. patila je od infekcije koja je prouzročila gubitak kose. A onda je usnila san koji je riješio njen problem, i ne samo to:
„Velik crnac rekao mi je što da utrljam u kosu. Neki od tih sastojaka rasli su u Africi i poslala sam po njih, izmiješala, stavila na glavu i nekoliko tjedana kasnije kosa se počela oporavljati. Isprobala sam na prijateljima, pomoglo im je. Onda mi je palo na pamet da to prodajem.“

Za razradu periodnog sustava elemenata ruskom kemičaru Mendeljejevu je trebao ogroman broj podataka o svojstvima elemenata i njihovih spojeva, koje je u to doba bilo vrlo teško prikupiti. Za svaki je element Mendeljejev podatke napisao na karticu i kartice složio po atomskim težinama, ali iz tog materijala nije mogao dokučiti periodni zakon, i to zato što su mnogi podaci bili pogrešni, a velik broj elemenata još nije bio otkriven. Kako je sâm pričao, nakon mnogih uzaludnih pokušaja tijekom tri dana i tri neprospavane noći čvrsto je zaspao i sanjao o periodnom sustavu. Probudivši se, opet se prihvatio posla i vrlo brzo složio prihvatljivu tablicu periodnog sustava.

Sanjate li korisne snove? :)


(Post je objavljen 22.10.2011.)



23.06.2012. u 15:16 sati | 0 Komentara | Print | Link | Na vrh

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

  lipanj, 2012  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Lipanj 2012 (9)

Komentari da/ne?


Opis bloga