< kolovoz, 2007 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Kolovoz 2008 (1)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (5)
Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (5)
Siječanj 2008 (4)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (5)
Listopad 2007 (8)
Rujan 2007 (6)
Kolovoz 2007 (9)
Srpanj 2007 (10)
Lipanj 2007 (11)
Svibanj 2007 (8)
Travanj 2007 (6)
Ožujak 2007 (6)
Veljača 2007 (9)
Siječanj 2007 (5)
Prosinac 2006 (13)
Studeni 2006 (7)
Listopad 2006 (9)
Rujan 2006 (13)
Kolovoz 2006 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

Opis bloga

Image Hosted by ImageShack.us

...neopisiv blog..ili sto je autor htio reci :))..

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


srijeda, 22.08.2007.

australski sportski duh :)))

Brzo shvatite da kad kazete da idete gledati football zasto australci cudno vas promatraju jer taj isti football kojim mi oznacavano najvazniju sporednu stvar na svijetu - nogomet- je igra sa jajastom loptom a nogomet se naziva - soccer..tako da kad idem gledat Viduku moram razmisliti sto cu reci :))Image Hosted by ImageShack.us

Jos neke sportove koje karakterizira ovo podneblje a koji su slabije zastupljeni u Europi iako ih i tamo ima,pokusat cu vam ukratko objasniti tako kad pogledate nekada Eurosport ozete s ponosom reci da znate kad je osvojen bod ili dan gol :))
Pocnimo sa bejzbolom s obzirom da jedan ukucan odlazi na njegove treninge pa tako moje promatranje bilo je popraceno sa uputstvima pred tekmu.
Bejzbol je igra između dvije momčadi sa po devet igrača koje vodi menadžer, a igra se na ograđenom igralištu pod nadzorom jednog ili više sudaca. Pobjednik je ona momčad koja na kraju utakmice osvoji više runs (bodova). Bodove može osvajati samo momčad koja se nalazi u fazi napada, dok momčad koja se nalazi u obrani nastoji izbacivanjem trojice napadača doći u fazu napada. Bod se osvoji kad neki od igrača momčadi u napadu na dozvoljeni način osvoji sve četiri obilježene baze.
Image Hosted by ImageShack.us

Utakmica ima 9 inninga. Inning (izmjena) je dio utakmice u kojem obje momčadi sudjeluju u fazi obrane i napada. U prvoj je polovici inninga domaća momčad u obrani, a gostujuća u napadu, dok je u drugoj polovici gostujuća momčad u obrani , a domaća u napadu. Momčad se nalazi u u fazi obrane kada su svi njezini igrači s baseball rukavicama raspoređeni u igralištu po svojim pozicijama.

Cilj momčadi u obrani je da izbacivanjem trojice napadača dođe u fazu napada jer se bodovi (runs) osvajaju samo u napadu. Cilj momčadi u napadu je da osvajanjem prve, druge, treće i kućne baze, dakle optrčavanjem sve četiri baze osvoji run (bod).

Momčad se nalazi u fazi napada kada njezini igrači jedan za drugim po unaprijed utvrđenom redoslijedu (Line up) izlaze na udaranje, dok ostali igrači svoj red čekaju na klupi. Nakon što dođe na red svih devet igrača, ponovo počinju od prvog u line up-u.
Image Hosted by ImageShack.us

Najpoznatiji sport koji se igra 'down under' je nogomet, no Australci imaju svoju varijantu koja se obično naziva Aussie rules ili footy, što je ustvari ime za nogomet koji potječe iz Melbournea. Australski nogomet igra se između dvije ekipe od 18 igrača (dopuštene su zamjene igrača), i to na terenima ovalnog oblika čija veličina može varirati. Tereni mogu biti dugi čak i do 185 metara i po tome odskaču od travnjaka na kojima se igraju ostale vrste nogometa. Image Hosted by ImageShack.us




Na oba kraja terena nalaze se golovi, a za svaki pogodak između stativa momčadi dobivaju po šest bodova. U footyju je dopušteno udarati loptu svim dijelovima tijela, ali i s bilo kojeg dijela terena. Utakmica traje četiri puta po 20 minuta, a lopta je jajastog oblika, kao i u američkom footballu. Australski nogomet je poprilično grub sport, prepun kontakata, no igrači ga igraju bez zaštitne opreme. Igra se od ožujka do kolovoza.
Image Hosted by ImageShack.us


Australski je nogomet nastao od ragbija izmjenom nekih pravila i danas je jedan od najpopularnijih sportova u toj zemlji, a njegova službena liga u kojoj igra šesnaest momčadi zove se Australska nogometna liga (Australian football league).
Najblizi srodnik bejzbola je kriket ,popularni sport zemalja Commonwealtha.
Kriket igraju dvije ekipe od po jedanaest igrača na velikom ovalnom terenu. Obično je vanjska granica terena (boundary) označena konopcem. Tačno u sredini terena se nalazi posebno pripremljeno polje dužine 20 m i širine 3 m po nazivu pitch. Sa obje strane pitcha su postavljena po tri štapa (stumps) na kojima su poprečno postavljena po dva manja štapa (bails). Ove kombinacije štapova se zovu wickets.
Image Hosted by ImageShack.us

U partiji kriketa se timovi smjenjuju u ulozi udaračkog tima (batting side) i tima u polju (fielding side). Dio partije između dvije promjene uloga se naziva innings i dobija ime po timu koji je na redu za udaranje. Svaka partija se sastoji od jednog ili od dva inningsa po ekipi.

Udaračka ekipa pokušava osvojiti što veći broj poena (runs). Po jedan udarač (batsman) iz udaračke ekipe se nalazi pored svakog wicketa. Svi ostali igrači iz udaračke ekipe se u ovom inningsu nalaze izvan terena i ulaze u igru tek kad jedan od udarača „ispadne“.

Bacač (bowler) ekipe u polju baca (odnosno bowla u stručnom žargonu) ukupno šest lopti (ovo se naziva over) s jedne strane pitcha udaraču koji se nalazi na drugoj strani pitcha. Ovaj udarač se naziva striker. Iza njega i njegovog wicketa stoji jedan igrač ekipe u polju (tzv. wicket-keeper) koji kao jedini iz svog tima ima pravo da nosi rukavice za hvatanje. Ostalih devet igrača tima u polju (tzv. fielders) su raspoređeni po cijelom terenu.

Na kraju pitcha na kojem se bowla stoji jedan od dvojice sudija (umpire) a drugi je na visini strikera ali udaljen otprilike 20 metara.

Nakon svakog overa dolazi do promjene bowlera i lopta se bowla s druge strane pitcha.
Image Hosted by ImageShack.us

Ono sto ovdasnji klinci najvise vole igrati u vrijeme svoji pauza za rucak je hokej na travi,popularn loptacki sport na ovom otoku.
Tradicionalno se igralo na travnatim igralištima, po čemu je i ova vrsta hokeja dobila ime.
Kasnije se sve više prelazilo na umjetne površine, odnosno na umjetne travnjake.Igra se na igralištu oblika četvorine, a protege su mu: duljina 91,4 metra, a širina 55 metara.Image Hosted by ImageShack.us


Igralište je podijeljeno na dva jednaka podjeljka. Podjela je napravljena poprijeko, tako da je svaka polovica duga 40,7 metara. Ta središnja crta je puna crta.

Svaka polovica igrališta je opet podijeljena napola, na 22,9 metara i označena je punom crtom. Ta se crta naziva "crta 25 jarda".


Crtež igrališta za hokej na traviCilj je postići pogodak. Pogodak je postignut kada se progura loptica kroz vrata, koja su idućih protega: visina 2,14 metara, a širina 3,66 metara.

Vrata se nalaze na suprotnim krajevima igrališta, na sredini kraćeg kraja četvorine.

Oko vrata su ucrtana dva polukruga. Unutarnji polukrug je označen punom crtom. Polumjera je 14,63 metra od stojnih greda (ne sredine vrata), i naziva ga se pucačkim polukrugom (zvanog također i kao "D" i "l^uk"). Vanjski polukrug je 5 jarda dulji od unutarnjeg polukruga, i označen je iscrtkano.

Točka kaznenog udarca se nalazi 6,4 metra od vratiju.Image Hosted by ImageShack.us


Na kraćim stranicama igrališta, 5 jarda od vratiju, sa svake strane se nalazi oznaka za kazneni udarac iz kuta za momčad koja je u fazi obrane, a 10 jarda sa svake strane od vratiju se nalazi oznaka za kazneni udarac iz kuta za momčad koja je u fazi napada.

Na duljim stranicama igrališta, 5 jarda od kraja igrališta na svakoj polovici se nalazi oznaka za dugi udarac iz kuta za momčad koja je u fazi napada.
Netball je igra nalik kosarki.Poznata kao kosarka za zene prepoznatljiva je po kosevima koji su za razliku od klasicna kosa samo sa prstenom.Igraju timovi sa jednakim pozicijama od 7 igraca.Image Hosted by ImageShack.us

Softball se zasniva na bejzbolu samo sto je lopta veca ali ne i meksa kako bi se moglo zakljuciti po imenu :))mekša kao što bi se dalo zakljuciti iz imena.Image Hosted by ImageShack.us
Baseballska palica je nesto deblja od softballske i cesto je drvena, dok je u softballu metalna. U baseballu se pitcha preko ramena, a u softballu ispod ramena. Softball igralište je manje i igra se samo sedam inninga(izmjena obrana/napad) u usporedbi sa baseballom gdje se igra devet.Image Hosted by ImageShack.us

Golf je igra u kojoj su suprotstavljeni igrač i golfsko igralište. Svaki igrač ima lopticu i komplet palica i bit je u tome da se loptica udarena palicom odvede od početnog područja Tee-off do rupe Hole i to sa što manjim brojem udaraca.
Image Hosted by ImageShack.us

Svaki udarac bio uspješan ili ne računa se u rezultat, a ako se dogodi povreda određenog pravila igre onda se dodaju i kazneni bodovi odnosno udarci.

U igri se igrači susreću sa raznim fizičkim preprekama na terenu, jednako kao i s onim psihičke naravi. Golf je igra koja zahtijeva preciznost, strpljenje, smirenost i strategijsko razmišljanje.
I jedan od najlaksih 'sportova' za zene i sve ljubitelje Apolonskih tijela je i listanje kalendara koji neki od ovih razvijenih momaka objavljuju svake godine..Pa eto,kako kaze poznata narodna - u zdravom tijelu zdrav duh,a ja glasam za - rujanskog :))

Image Hosted by ImageShack.us



| komentari (8) | print | # |

<< Arhiva >>