Stjepan Šuman

23.12.2019., ponedjeljak

Ministarstvo uništavanja okoliša

Danas, u moru propisa i lažne brige za okolišem (sjetimo se gušenja pod pokroviteljstvom hrvatskih institucija), danas, kad svaka baba na pijaci mora imat natpis protiv korištenja vrećica, kada se plaća porez na ugljični dioksid itd...
...naša krovna institucija za zaštitu okoliša, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike
raspisuje natječaj za zaposlenje za 41 radno mjesto!
(Ide biznis!)

Naravno, gradnja prostorija za 41 osobu, opremanje ureda za 41 osobu, uvođenje grijanja i hlađenja za 41 osobu, wc sa svim sanitarijama, dovodom čiste, hladne i tople, odvodom prljave vode, za 41 osobu, papir za bisanje stražnjice i papir za brisanje nosa, za 41 osobu. Struja, kompjuter, pisaći papir, odvoz otpada itd itd... sve za 41 osobu sigurno je teret za ekosustav. Ali oni su prijeko potrebni što se vidi iz načina njihovog zapošljavanja i što će se vidjeti na kraju ovog teksta. Biznis ide.

Da bi se jedan kandidat prijavio na jedno radno mjesto, mora isprintati 10 papira i staviti ih u jednu kuvertu (te poslati). Ja od tih 41 objavljenih radnih mjesta udovoljavam na njih više od 30. Ako ću ih prijavit 35, moram isprintat 350 listova svojih dokumenata, i kupit 35 koverti jer natječaj kaže ovako:
"Kandidati/kinje koji/e se prijavljuju na više radnih mjesta dužni/e su za svako radno mjesto podnijeti zasebnu prijavu sa svim traženim prilozima."

To me u novcu dođe od 871 do 1256 kuna.
Detaljan izračun:
-printanje: 350 listova x 0.50 kn= 175 kn
-kuverte: 35 prijava x 4,90 kn= 171,5 kn
-poštarina: 35 prijava x 15/18/26*= 525 / 630 / 910 kn *(preporučeno/s povratnicom/osobno primatelju)

Ne može emailom, jer natječaj kaže ovako:
"Prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta podnose se ... neposredno ili preporučeno poštom" (natječaj).

Ukupna prijava košta 871 kn ili 976 kn ili 1256 kn ovisno koliko pouzdano hoću da mi pošta dostavi prijavu.

Možete i osobno urudžbirati, ali onda treba duplo isprintati obrasce prijave čiji se duplikati pojedinačno poštambiljaju na urudžbenom i treba odvojiti vrijeme i novac za gorivo na put u Ministarstvo.

Dalje natječaj kaže: "Osoba koja nije podnijela pravovremenu ili urednu prijavu ne smatra se kandidatom/kinjom prijavljenim/om na javni natječaj, o čemu mu/joj se dostavlja pisana obavijest, u pravilu, elektroničkom poštom."

Stani malo!
Ponovimo ovo zadnje:
"Osoba koja nije podnijela pravovremenu ili urednu prijavune smatra se kandidatom/kinjom prijavljenim/om na javni natječaj, o čemu mu/joj se dostavlja pisana obavijest, u pravilu, elektroničkom poštom.."
Oni ipak imaju internet?

Iza 100 kandidata, ostaje 35.000 stranica papira koje ide u smeće, odnosno , to je 175 kg papira (bez koverti i poštanskih etiketa).
U investiranom novcu za toliko prijava, to je oko 87.100 kn ili 97.600 kn ili 125.600 kn koje 100 kandidata treba potrošiti da se "natječu".
Znate li koliko je "carbon footprint" u zaradi tolikog novca?
I onda se ovo ministarsvo zove Ministarstvo zaštite okoliša?
Prije bi mu pristajao nazov Ministarstvo uništavanja okoliša.

Što se samog natječaja tiče znamo dobro kako se natječaji u hrvatskim državnim institucijama provode i u tome je odgovor na ovu ekološku i financijsku katastrofu koju MInistarstvo zaštite okoliša izaziva.
Zar se oni kroz ovu ekološku, financijsku i drugu prijetnju ipak ne brinu da se što manje ljudi prijavi?
Zato je natječaj i objavljen u samo Božićno vrijeme. Tko će čitati narodne novine, sakupljati papire po institucijma koje ne rade blagdanima, prijavljivati i ići na testiranje koja će vjerojatno biti za Nove godine ili Tri kralja?

I tako se nastavlja moja već zapostavljena tema: Kako se raznim makinacijama a vidimo i financijskom i ekološkom prijetnjom (Ministarstva koje bi te prijetnje tebalo otklanjati) osigurava sredstvo trgovanja i uhljebljivanja u državi stranačkih i klanskih.



Od jednog prosječnog stabla se dobije 805 listova papira A4 (80g). Za 100 kandidata koji se javljaju na 35 od 41 radnog mjesta (ostalo su pripravnička) treba samo za dokumente (bez kuverti i poštanskih etiketa) 43.48 stabla (zaokružimo na 44).

Institucija koja će potrošiti resurs od 44 stabla i 100.000 kuna da običnom poštom umjesto elektronskom primi prijave kandidata na natječaj zove se Ministarstvo zaštite okoliša?

Isti dan, 22.12.2019. ovo ministarstvo je objavilo još jedan natječaj, sa nekih 12 radnih mjesta.
Da se prijavim?






Oznake: Ministarstvo zaštite okoliša


- 11:34 - Komentari (2) - Isprintaj - #

15.01.2016., petak

A gdje je ulje?

Ulio sam novo ulje u auto i potražio na internetu da vidim gdje se zbrinjava staro. Jako teško sam našao ovu adresu: Ina maziva u Heinzelovoj, industrijska zona. Zagreb.Tamo sam danas ostavio 5l.

Iako ih je bilo teško naći, nadam se, i vjerujem da nisu jedini koji skupljaju otpadno motorno ulje, jer sam, kako kaže portir, bio prva osoba od 8. mjeseca prošle godine koja je tamo donijela ulje na zbrinjavanje. A to sam i vidio pri upisu u očevidnik.
Da, očevidnik, jer otpadno motorno ulje je ekstremni kancerogen.



Jedan znanstveni rad (Kiš, 2007) dokazuje jako raširenu zloupotrebu otpadnog motornog ulja u Republici Hrvatskoj.

Ajmo sad malo matematike:
Ako se od količine prodanog motornog ulja (evidentirane u gospodarskoj komori ili negdje drugo) oduzme količina propisno zaprimljenog i zbrinutog
(evidentirana u Ministarstvu zaštite okoliša), ostat će razlika "nestalog" otpadnog motornog ulja.
Druga strane jednadžbe je broj bolesnih građana (evidentirano u Ministarstvu zdravlja).

Ako je promet i zbrinjavanje otpadnog motornog ulja, inače ekstremnog kancerogena, strogo regulirano zakonom, zašto se taj zakon ne izvršava i tko su krivci? Da li se zarađuje na zloupotrebi otpadnog motornog ulja? Tko zarađuje? Koliko?

Koliko građana je to platilo zdravljem, a da i ne znaju zašto su bolesni?

Oznake: otpadno motorno ulje, policiklički aromatski ugljikovodici, tumor, kancerogen, mutagen, spina bifida, teški metali, Ministarstvo zaštite okoliša, gospodarenje opasnim otpadom, PAH, smrt


- 13:33 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2023  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Hortus Dei

-specijalno rušenje stabala
-šišanje živice
-oblikovanje grmlja
-košnja travnjaka
-sadnja drveća i ukrasnog bilja
-uređenje staza i ograda
-vrtni bazeni

mobitel 099 7662 501











don Radić:
Svaki tjedan
nagovor jedan


Tomislav Ivančić
Duhovna obnova

Milivoj Bolobanić:
Kako prepoznati
zamke Zloga





brojilo montirano 27.9.12. (tadašnji total=31.000)


23.5.2013. postavljeno





Locations of Site Visitors





mah Molitve: mah

Molitve svete Brigite
Molitve svetog Pia



Film o padre Piu,
najpoznatijem mistiku
i svecu 20. stoljeća:

Prvi dio
Drugi dio