Stjepan Šuman

06.10.2015., utorak

Croatian cowboys

Dinko ovo, Zoran ono...
poznata imena o stranom dokumentarcu o cijeloj jednoj industriji a di nema ni riječi o tome da su tu industriju izumili upravo Hrvati u Port Lincolnu. Ajde, na kraju filma je rekao "father of tuna farming" ali ne bi riječ rekli da je tip hrvatskog porijekla, kao da to porijeklo nema veze sa filmom.

Radi se o uzgoju tune, koja je 1980-ih godina postala ugrožena pa su uvedene kvote ali su se naši inteligentni ljudi sjetili da ulovljenu kvotu od X kg ne ubiju na licu mjesta (i prodaju Japancima), nego da je zatvore u kaveze i tove te tako umnogostruče onako, kvotama ograničenu dobit.



Ovako uzgojena tuna ne samo da je mnogostruko teža od ulovljene, već je i daleko boljeg okusa zbog puno intramuskularne masti, jer puno jede a malo se giba. Ta mast daje svo bogatsvo ovoj ribi koja se znala po komadu prodat i za više od $ 50.000,...
I tek tako i tada je zapravo otkrivena slast po prvi put uzgoje tune. Otkriće koje je stvorilo industriju što vrti love u tko zna kojim ciframa... milijarde!

Baš o ovome pisao magisterij prije 10 godina (ali sam obranio neki drugi, o tome ima za čitati u postovima iz 2011, lijevo u kalendaru).

Eto, uglavnom mogli su bar spomenuti jednu rečenicu, da su to..."fishermen that came from Croatia, invented this kind of sea farming" što to zapravo i jest, i to kako sam rekao, radi kvota a ne radi poštede velikih tuna. I ovo je otkriće ribara a ne birokrata u institucijama zaštite mora.

Sjetimo se još jednog velikog otkrića (zapravo izuma) hrvatskih iseljenika, a u ribarskoj industriji. To je...?
Ajmo, opća kultura...

Puretić
sa Brača
izumio "Puretic power block"

Kako mu spomenik kaže, izum mi je "savršenstvo jednostavnosti" (isto k'o i ovo sa tunama) koje je "povijesna prekretnica ribarstva 20.st".


Puretića su Ameri počastili izumiteljem godine 1975.
A Kanađani su ga čak stavili na novčanicu od 5 dolara.



Ako 5 CAD usporedimo sa recimo 20 HRK, Puretić je Kanađanima isto kao nama ban Jelačić, a kladim se da 99.9% Hrvata nema pojma o Puretiću niti je u hrvatskim udžbenicima.

Toliko o tome koliko smo doživljeni u svijetu i tko je za to najviše kriv (naši domaći). Samo još jedan primjer, Novi Zeland ima potpisane sveučilipne sporazume o međusobnom priznavanju diploma čak sa Rumunjskom. Znate li gdje smo mi? Zajedno sa Afganistanom, Somalijom i sličnima. Tko je tome kriv? Domaća posla. Dragi naši Hrvati zbog koji se uostalom i iseljava pa se nije ničemu čudit.

A di je National Geographic u svemu tome?

Ha, oni su zapeli u svom komercijalnom dramatiziranju.



Oznake: croatian cowboys, hrvatski kauboji, uzgoj tune, port lincoln, tuna farming


- 00:48 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2023  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Hortus Dei

-specijalno rušenje stabala
-šišanje živice
-oblikovanje grmlja
-košnja travnjaka
-sadnja drveća i ukrasnog bilja
-uređenje staza i ograda
-vrtni bazeni

mobitel 099 7662 501











don Radić:
Svaki tjedan
nagovor jedan


Tomislav Ivančić
Duhovna obnova

Milivoj Bolobanić:
Kako prepoznati
zamke Zloga





brojilo montirano 27.9.12. (tadašnji total=31.000)


23.5.2013. postavljeno





Locations of Site Visitors





mah Molitve: mah

Molitve svete Brigite
Molitve svetog Pia



Film o padre Piu,
najpoznatijem mistiku
i svecu 20. stoljeća:

Prvi dio
Drugi dio