Stjepan Šuman

09.08.2015., nedjelja

Kako položiti IELTS test

Ako se ima iznimno puno vremena (više od 6mj) pročitati ovu knjigu:
LINK: 101 helpful hints for IELTS
Ako se ima djelomično vremena, pročitati "napreskoke". Preskočiti uvodne dijelove i čitati što osjetite najkorisnijim. Pa taman to bilo sve skupa 20 str. Ali nije presudno

Najvažnije:
Vježbanje IELTS-a na ovoj stranici: LINK

Vježbanje treba započeti idealno pola godine prije testa, a najkasnije 3 mjeseca prije testa.

Vježbe raditi ujutro u komadu čitavi test (cca 3 sata trajanja). Ako idete na posao u 6, dinite se u 3, ali test odraditi do kraja i bez prekida, točno kako se odrađuje u stvarnosti.
To je važno jer vam je najveći dio pripreme zapravo treniranje mozga na trosatno besprekidno driblanje engleskog, i to u sekvencama kakve vas čekaju na testu.
Isprintajte si negdje formulare za odgovore kakvi vas točno čekaju i na testu te si upisujte odgovore u te šprance, točno nakon sekvenci koje vas očekuju na stvarnom testu. To će vas pripremiti da stvarno na testu nemate ništa neočekivano i otkloniti vam sav suvišan rad mozga, koje treba biti oslobođeno da izađe sav vaš potencijal engleskom a ne da vam misli lutaju jeste li dobro upisali i slicno....
isprintati sa ovoga šprance za odgovore, za 3 dijela bez intervjua
LINK1 slušanje
LINK2 čitanje
LINK3 pisanje

Intervju, doći potpuno opušten a ne npr posvađan sa ukućanima, ili nervozan zbog vožnje u kašnjenju i slično...Ne učiti ništa napamet, ali se pripremiti iz linkane literature na moguća pitanja jer se stvarno redovito vrte. Pričati sa nekim o tome a ako nemate nikoga onda sami pričajte na engleskom o tom pitanjima.

Zapamtite da pripremom nećete postići veću ocjenu nego za koju znate engleski ali bez dobre pripreme ćete siguno dobiti jako nižu ocjenu jer je test izuzetno mentalno zahtjevan, jako dug i jako brz i onome koji ga prvi put vidi neće biti jasno više od pola toga što zapravo na testu uopće treba raditi. Što pratiti a što upisivati, a vrijeme ide... a kad se jednom takvi izgube u testu ne mogu se više naći do kuda su uopće i stigli sa testom i sve ode... Bio sam tamo i vidio sam to oko sebe.

Inače rođeni Englez prosječno dobiva ocjenu 6 ako se ne pripremi.
A vi koji imate engleski kao drugi jezik morate otkloniti svaku moguću neizvjesnost, odnosno morate ne samo znati kakva vas pitanja čekaju, kako morate razmišljati i kako odgovarati, već to morate i utrenirati, tu rutinu i sposobnost mozga da to radi 3 sata bez prekida, vrlo intenzivno.

Jedino na takav način je moguće se pripremiti.

Tko ima više vremena dobro je i u dva navrata dnevno vježbati cijeli test (dakle 3+3 sata). Više od toga je skoro pa neizvedivo jer se mozak premori.


Turbo charge:
Zadnjih 15 dana je dobro, tko može izolirati se, poslati supruga/suprugu, i djecu njegovima i osloboditi mozak svih suvišnih informacija. Čak je dobro izbjegavati i druženja i sretanja razna jer uvuku u suvišnu priču kada se trebate sve više koncentrirati.

Extra bi-turbo charge:
Vozite bicikl, plivajte i šetajte, molite....
Dan-dva, prije testa NE vježbajte test. Samo se opustite, i rekreirajte u prirodi, te se koncentrirajte na test i vizualizirajte si ga u glavi. Ja bi tu opet preskočio druženja i internet surfanja (osim ako su nužni za opuštanje) da izbjegnem distrakciju nepotrebnim temama i infomacijama i podacima.
Važna je opuštenost ali maksimalna usredotočenost i jednako tako neopterećenost suvišnim.
Ne zaboravite i dobru prehranu te dosta tekućine. Prije testa svakako treba biti pun barem ugljikohidrata, jer bez njih mozak radi ne modu : "economic".
I ne pijte puno vode neposredno prije samog test, ne budite ni žedni ali nemojte se dovesti u situaciju da morate u WC svakih pola sata jer za to nema vremena. Izmjenu tekućina napravite puno prije tako da na testu nemate ni pomisao na WC jedno 4 sata. Dakle ta 4 sata da nemate ni glad ni žeđ ni slabost, ništa, samo test koji vam je već u malom mozgu.
Drukčije ne ide.

Oznake: IELTS test


- 23:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< kolovoz, 2015 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hortus Dei

-specijalno rušenje stabala
-šišanje živice
-oblikovanje grmlja
-košnja travnjaka
-sadnja drveća i ukrasnog bilja
-uređenje staza i ograda
-vrtni bazeni

mobitel 099 7662 501











don Radić:
Svaki tjedan
nagovor jedan


Tomislav Ivančić
Duhovna obnova

Milivoj Bolobanić:
Kako prepoznati
zamke Zloga





brojilo montirano 27.9.12. (tadašnji total=31.000)


23.5.2013. postavljeno





Locations of Site Visitors





mah Molitve: mah

Molitve svete Brigite
Molitve svetog Pia



Film o padre Piu,
najpoznatijem mistiku
i svecu 20. stoljeća:

Prvi dio
Drugi dio