Stjepan Šuman

23.06.2013., nedjelja

Usporedba oglasa za posao: Hrvatska vs Australija

Oglasi su iz moje struke,obadva..
Dakle, ja sam diplomirani inženjer agronomije (stočarstvo/animalne znanosti/uzgoj životinja) te magistar znanosti (ribarstvo). Više od 8 g radnog staža u struci, engleski, kompjuter, itd....CV (povećati)

Ovakve usporedbe nisu iznimka već pravilo, a razlike koje ćemo analizirati govore o načinu života u državi odnosno o mentalitetu..

Krenimo (uzeo sam prva dva najbliža oglasa sa najpoznatijih tražilica sa kriterijom moje struke u ove dvije države)!

Hrvatski oglas (klikni).

Australski oglas (klikni)

Prvo definirajno koliko su kriteriji traženja ispunjeni oglasom:

Hrvatski oglas,
iako imamo predivno more (ZERP izdajnički prepisan na korištenje tuđinina), iako nam je izbirljivo europsko tržište (što je dobro) na par sati vožnje hladnjačom....za ribarskog stručnjaka nema posla (osim preko "rodijaka" u Ministarstvu ili na faksu, i težim slučajem na moru u proizvodnji-a za što nikad nema oglasa).
Dakle, najbliži trenutni posao je poljoprivredni redar. Plaća cca 5000 brutto, to je nekih cca 4000 ako se ne varam. Jadno! A uvjet je "Razina obrazovanja: Fakultet, akademija, magisterij, doktorat". Dakle, oni bi doktora znanosti zaposlili za 4000kn da štanca kazne. I to do povratka djelatnika koji je odsutan. Dakle, ne samo da posao nije trajan, nego se ne zna uopće koliko je kratak, i što ovisi o trećoj osobi.
Sad pogledajmo koliko ima pravnih akata. Ima ih toliko da ti se uopće ne da čitati. I što je najgore, ta šuma pravnih gluposti često služi da se u njoj sakrije neka finta. I sad, najvažnija stvar koja treba pisati u iole suvislom oglasu za posao: Opis radnog mjesta!
Gdje je on? Na njega se upućuje na stranice grada, tamo je dokument u kojem je i opisan (znači ipak je moglo i gore).

Pogledajmo Australce...
Na pretragu po kriterijima struke ima svakodnevno hrpa poslova, i to KONKRETNIH POSLOVA da se to jednostavno ne stigne sve prijaviti, već izađu novi slični poslovi, sve bolji od boljeg, konkretni (kod nas takih jednostavno NEMA).

Prvo što stoji uz sve naslovnice poslova je skraćenje opisa dužnosti na poslu. Dakle stavili su odmah da se i prije otvaranje poveznice vidi što se OČEKUJE OD RADNIKA! (Izgleda da u Hrvatskoj dužnost radnika uopće nije važna.)
Ovaj australski (kao i drugi australski, novozelandski, kanadski, američki itd.) oglas, kad se otvori sadrži samo ono što je zaista važno radniku:
-Tko je kompanija, čime se bavi (3-5 rečenica).
-Gdje je kompanija, lokacija (3-5 rečenica).
-Sve dužnosti koje se očekuju od radnika u poslu.
-Uvjeti koje radnik mora imati.
-Kontakt za aplikaciju i dodatna pitanja

Kao što vidimo, zapadnjaci ovdje nisu naveli plaću, jer se ona vjerojatno "pogađa" (dogovara), ali u pravilu se zna koliko se može očekivati, te da se plati svako odrađeno vrijeme. Kod nas se masovno događa da iako se zna plaća, ne zna se da li će stići, ako ste kod privatnika, a za ostale poslove iako su naveli 500 pravnih akata, zna se da se do takvog (sigurno plaćenog) državnog posla dolazi samo i isključivo preko "rodijaka". Svi koji tvrde da su upali "čisto i pošteno" ili lažu onoga kome to tvrde ili lažu prvo sebe pa onda tako i druge. Ili su im roditelji sredili posao a da oni jadni toga uopće nisu ni svjesni (a vjerojatno se i boje svijesti o takvom čemu).

Što još reći?
Po plodovima se stablo poznaje. U našoj državi,kako radimo tako nam i je. Kako zapošljavamo, uzimamo poslove, radimo poslove (ne svi, ali ekonomski dominantna većina da, dok dobar dio ostaka tolerira ili nema alata za suprotstavljanje...), ...kako radimo tako nam i je. Resursno gledano (ne samo prirodni resursi, već i bistra mladež), resursno smo raj na zemlji, ali resurs je samo uvjet i potencijal, dok je stvarnost sasvim nešto drugo. Stvarno, naša država je, popularno "stranjski" rečeno: SHITHOLE.
Da napomenem, da se ne serem ovim tekstom na našu državu već definiram njeno stanje uzrokovano nemoralom njenih stanovnika (sistematskih lopova i tolerantne većine).
Zašto baš "shithole"?
Zato jer, gledano iz perspektive mladog, zdravog, obrazovanog čovjeka koji bi nastojao pošteno (tako bi se trebalo gledati), reakcija onoga u čemu se nalazi (sustav i država) je potezanje vodokotlića i guranje u dublja sranja (do posla nikako i sve teže). Ne znam je li tako baš svugdje, ali rekao bi da nije, ako ćemo gledati stablo prema plodovima (ekonomskim pokazateljima).

Poanta je da australski oglas odiše sigurnošću, da ako si dobio taj posao, onda možeš biti 100% siguran da su te procijenili kao osobu koja je među svim kandidatima ostavila dojam da će biti najkorisnija za zajednicu (tvrtku).
Dakle, ako si dobio taj posao, možeš biti siguran da nije do stranke, babe, dede, kuma, rodijaka, i sličnih stvarnih čimbenika kojima su paravan silne pravila zapošljavana u oglasu, koja kao da govore:

Ovaj posao nije namješten!







- 20:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2013 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Hortus Dei

-specijalno rušenje stabala
-šišanje živice
-oblikovanje grmlja
-košnja travnjaka
-sadnja drveća i ukrasnog bilja
-uređenje staza i ograda
-vrtni bazeni

mobitel 099 7662 501











don Radić:
Svaki tjedan
nagovor jedan


Tomislav Ivančić
Duhovna obnova

Milivoj Bolobanić:
Kako prepoznati
zamke Zloga





brojilo montirano 27.9.12. (tadašnji total=31.000)


23.5.2013. postavljeno





Locations of Site Visitors





mah Molitve: mah

Molitve svete Brigite
Molitve svetog Pia



Film o padre Piu,
najpoznatijem mistiku
i svecu 20. stoljeća:

Prvi dio
Drugi dio