Stjepan Šuman

22.12.2012., subota

Božićni poklon vjernim čitateljima: Besplatni tečaj gletanja

Gletanje- povremena potreba svakog čovjeka. Međutim malo ih zna obaviti uslugu gletanja. Svima voljnima da nauče ovu vještinu i tako otklone potrebu traženja tuđe usluge, poklanjam brzi tečaj gletanja, nivo: osnovni (više vam i ne treba). Osnovno gletanje smatram popravkom manjih rupa, a ne smatram gletanje velikih površina, friških zidova gdje treba bit pravi majstor...

Dakle, ako želite nešto ogletat u kući nađite mjesta gdje je zid nabreknuo i ispucao ili se sa njega već rune peče stare boje. Ali vjerojatno nema potrebe tražiti loš zid jer je on već našao vas. Nabreklina vam kopa oči i stvara tjeskobu čisto iz činjenice da će taj komad otpast kad tad, samo je pitanje vremena i vi to iščekujete i to vam stvara nervozu.



U svakom slučaju, za osnovni tečaj gletanja, osim "oldtimer" zida i volje da se nauči neki "muški posao" treba se potrošit i sto kuna na alat a to je:

-špahtla (proizvoljne veličine ali bolje veća)
-gleterica (vjerovali ili ne)
-šmirglpapir sa svojim hvatačem (držačem, svejedno)

Uz osnovni alat dobro je imati i kist od krečenja za mazanje impregnacijskom emulzijom. Taj isti kist poslije treba i sa alatom za krečenje ako mislite okrečiti pogletano. Krečenje nije tema, ali svakako se mora okrečiti pogletana površina.

Materijal:
-Par starih kartona, novina ili najlona i krep zaštitna traka za zaštitu poda.
-suha glet masa (iz trgovine građevinskim materijalom)
-impregnacijska emulzija

Dakle, krenimo. Pretpostavimo da je tu zid, alat, materijal i volja. Slijedi znanje...


Zid, sastojao se on u osnovi od cigle, armiranog betona, porobetona, zatim žbuke, knaufa, svejedno od kojeg mineralnog materijala, mora biti takav da će vašu glet masu primiti i zadržati. Da bi obavili takvu pripremu zida, morate ga prvo ostrugati špahtlom (podbadanjem ispod svih iole labilnih slojeva stare boje) i to ostrugati bez milosti -sve što se da ostrugati.




Kad ste apsolutno sigurni da je vaš zid dao špahtli sve što je mislio dati (a toga će bit i više nego ste očekivali !), ostavite sve smeće na zaštitnom kartonu ispod zida jer slijedi još prljanja poda.
Inače detaljeno struganje je važno jer ne želite dogodine opet obrađivati zid sa rupama koje su upravo u začetku a vi ih preskačete jer inače imate naviku guranja glave u pijesak. Mala opaska: primjetite koliko je građevina zdrava ne samo zbog fizikalije, već i da spoznate sebe.
Krenite s impregnacijom.



Impregnacija zida:
Zašto je impregnacija potrebna?
Zato jer ako nanesete bilo što na zid koji se runi i praši, to nešto, (iako inače ljepljivo) neće se dobro upiti i spojiti sa prašnjavim zidom jer je prašina higroskopna (odbija vlagu, prekinut je kapilarni prijenos čestica vode odnosno otopina koječega).
Dakle, na mikroskopskoj razini, vaš zid treba jedan poseban tretman zvan impregnacija, a to znači ulazak neke tekućine u pore gdje se ta tekućina i zadrži te obavi nešto (lijepljenje u ovom slučaju). E, sad, zid koji se naočigled mrvi i praši, tu bez impregnacije ne treba ništa ni raditi. Sve ostale (bolje) zidove je još uvijek bolje impregnirati nego ne impregnirati-za svaki slučaj jer impregnacija može samo pomoći.
Impregnacijska emulzija je smjesa vode i sintetičkih spojeva koji se sušenjem stvrdnu i mrvičasti zid pretvore u kompaktnu cjelinu na kojoj se dalje da raditi.
Nikad ne škrtarite sa prvom rukom impregnacije, dapače, zalijte pošteno i natapajte zid kistom, dok god se zid ne napije.



Nakon što se impregnirani zid osuši, on će se sjajiti kao da je plastificiran (to je dobro).

Sušenje, ako vam se ne žuri, bolje ostaviti preko noći, a ako vam se žuri, u grijanim i propuhivanim prostorima, 2-3 sata u najboljem slučaju bit će dosta.
Impregnacija je ključan dio gletanja. On je poveznica starog i novog sloja, i nedostatak nje pretvara neznam kakvo majstorko gletanje u uzaludan posao jer novi sloj dogodine otpada.

Nakon impregnacije, kad ste isprskali zaštitu poda, još je ostavite jer pravo prljanje tek slijedi....Inače, impregnacijske emulzije se obično rade na bazi vode tako da se ne morate bojati za fleke -nisu nepovratne. Malo tople vode i skrućena impregnacija leti samo tako...'ko šećer.

Priprema glet mase:
Glet masu zamijesite gusto, da ostaje na špahtli (može i još gušće) i BEZ GRUDVICA. Za male radove je zgodna gumena posudica od pola litre. Lako se pere.
Ako mijesite u kantama, pazite na ostatke u kanti, po rubovima, od prošlog posla jer su mrve u glet masi katastrofa za ovaj posao. Gletanje je najfiniji građevinski posao.

Gletericu dešnjaci uzimaju u desnu ruku (a u lijevoj drže špahtlu).

Prvo zahvatite (odokativno procijenjenu) potrebnu količinu glet mase za rupu koju ste odlučili prvu žrtvovati. ŠPAHTLOM

Slijedi umjetnost:
Sa špahtle glet masu rasporedite finim baletanskim pokretom po rubu gleterice (obično ¸u duljini koja pokriva rupu). Sad fino gletericom nanesite masu po rupi. Nakon toga gletericom (čistim dijelom) položenom skoro da leži po zidu, pređite preko nanešene mase, tako da se masa utisne u sve depresije rupe te da se višak mase skine iz rupe, i to sve u jednom potezu!
Ovo je onaj umjetnički dio koji se mora vježbati i puno ćete puta to napraviti dok ga ne usavršite. Kad ovo savladate počet ćete, onako majstorski brzo, miješali svoju grudvu glet mase, međusobno, špahlom i gletericom. To se radi da se ne stvore grudice jer se skidanjem sa zida glet masa suši, a mora bit bez grudica...uglavnom do tog nivoa treba okrpiti 50 rupa.


Ne keljajte previše po svojim prvim rupama,kako god da ste ih napravili ostavite ih da se osuše (preko noći, ili 5-6 sati u grijanim prostorima). Sušenjem, glet masa se skuplja i njena površina pada ispod okolne površine zida. To je razlog da rupu ogletate i drugom rukom, ali tek kad se prva potpuno osuši, što se vidi po posvijetljenoj boji i na dodir.

Kad je i druga ruka POTPUNO suha ('ko barut), uzme se šmirglpapir, neke srednje gradacije, bolje da je finiji nego grublji, i šmirgla se po ogletanom. Pri tom zid ne smije biti ni malo vlažan jer se gletana površina zagrebava i uništava, a šmirglpapir se nabije glet masom i postaje neupotrebljiv.
Šmirglpapir se drži hvatačem, (može i komadom ravnog drveta, oko čije ste ravne plohe omota šmirgl-papir). Šmirgla se fino i u svim smjerovima, bez vekog upiranja, te u dugim potezima. Fina prašina ošmirglane glet mase će jednsotavno kliziti ispod papira i sipati se po podu, dio odlazi u zrak. Da bi smanjili štetu, zatvorite sve prozore i vrata, maknite sve čisto iz svog dometa, zaštitite sve nezaštićeno, evakuirajte supružnicu/ka, djecu i starce jer je ova prašina svojih prvih par minuta leta užas koji treba minimalizirati. Ne zaboravit prije svega zaštitit svoja pluća gas-maskom, ili maskom protiv prašine ili bar krpom ili majicom. Ukoliko šmirglate iznad glave, bilo kakve cvike će vam dobro doći.

Ošmirglana rupa će biti u razini okolne zidne površine i treba je još samo pomesti metlom, da se maknu grumeni prašine koje ne želite prilijepiti bojom.
I vaše gletanje je gotovo!

Bojanje je može izvršiti odmah, ne mora se, ali je preporučljivo dok je sva zaštita na mjestu da ne štitimo dva puta, te da se izgletana rupa impregnira otopinom u boji (koja poveže sebe i glet masu u jednu cjelinu koja se više ne praši).
Ukoliko bojate na već pogletano i pošmirglano ili na već od prije postojeću boju, nema potrebe impregnirati (što mnogi početnici greškom misle da se mora). Malo nejasno, ali kad shvatite sve komponente zida bit će jednostavno zaključiti što raditi. A za to treba prakse, pa zato:
Naprijed!










Oznake: gletanje


- 19:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< prosinac, 2012 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Hortus Dei

-specijalno rušenje stabala
-šišanje živice
-oblikovanje grmlja
-košnja travnjaka
-sadnja drveća i ukrasnog bilja
-uređenje staza i ograda
-vrtni bazeni

mobitel 099 7662 501











don Radić:
Svaki tjedan
nagovor jedan


Tomislav Ivančić
Duhovna obnova

Milivoj Bolobanić:
Kako prepoznati
zamke Zloga





brojilo montirano 27.9.12. (tadašnji total=31.000)


23.5.2013. postavljeno





Locations of Site Visitors





mah Molitve: mah

Molitve svete Brigite
Molitve svetog Pia



Film o padre Piu,
najpoznatijem mistiku
i svecu 20. stoljeća:

Prvi dio
Drugi dio