šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

HEDERA HELIX - BRŠLJAN

06.04.2011., srijeda

Ponekad Otto i ja za šetnje šumom dobijemo društvo. Ne smeta mi, katkad, iako više uživam sama slušajući šuštanje lišća pod nogama i uživajući u raznim zvukovima šume i njezinih stanovnika: vjetar u krošnjama drveća ili bijeg preplašene srne. Ali, vrlo je interesantno kroz šumu mlatiti i s totalnim autsajderom, smijeh he, he, što nedavno imah priliku
- A koje je ovo drvo?
- Hrast kitnjak – rekoh, zadržavajući pogled u visini očiju
- A ovo?
- Pitomi kesten
- Pa nisi pošteno ni pogledala!
- Nemam sad kaj gledati osim kore ( i nekad otpalog suhog lišća oko stabla ), a i znaš, nije lako položiti dendrologiju na faksu, zubo bar prije nije bilo a ne znam kak' je sada, jer moraš znati prepoznati vrstu prema listu, plodu, izbojku i pupovima…a tih vrsta ima poprilično…
Ovom razgovoru je prethodilo pitanje, postavljeno još u gradu, na putu prema šumi.
- Što je ovo što isprepliće donji dio živice?
- Bršljan – rekoh
Malo dalje:
- A ovo što se penje uz zid? Boja lista je ista, ali je list drugačijeg oblika.
- I to je bršljan.
I onda mi padne na pamet, pa mogla bi ja na blogu o bršljanu. smijeh


Red Umbelliflorae čine dvije porodice: Cornaceae (tu vam spada dren i svib) i Araliaceae kojoj pripada bršljan čiji areal Europa, sjeverna Afrika i jugozapadna Azija.
Bršljan je zimzelena, drvenasta biljka puzavica…
ili penjačica.

Penje se zračnim korijenjem tako da se uhvati za podlogu, stablo ili neki zid, i može dosegnuti visinu do 30m. Vjerujem da će te , ako malo pogledate što raste po gradskim parkovima, pronaći bršljan koji je gotovo u potpunosti okružio deblo i grane i «guši» ga.

Iako više ne radim u šumariji vrlo se jasno sjećam koliko je znoja prolio jedan od mojih lugara dok je mačetom, na metar visine stabla, odsjekao dio bršljana debelog desetak centimetara i visokog gotovo kao stablo i tako pružio šansu stablu da ugleda svijetlo dana kada se bršljan, zbog prekida dovođenja hrane, počne sušiti.

Ovaj bršljan na donjem dijelu stabla nije ni pola onoga. eek Žao mi je da to nisam fotkala. Teško je povjerovati, ali vjerojatno nisam imala fotoaparat što se katkad znalo desiti.

No, vratimo se mojoj pratnji na jednoj od šumskih šetnji, koju su zbunili potpuno različiti listovi iste biljke. Nije ni čudno zbog velikih oscilacija u veličini ( listovi mogu biti dugi 4 do 10 cm, a široki 2 do 7 cm ) i obliku.

A tome je tako zbog heterofilije ili jednostavno rečeno pojave listova različita oblika na istoj biljci. I jedni i drugi listovi su jednostavni, ravnoga ruba.

Listovi na lisnim (sterilnim) izbojcima imaju tri do pet jače ili manje izražena režnja koji su tupo trokutasti, a osnova lista ima oblik srca.

A listovi na cvjetnim (fertilnim) izbojcima su jajasto rombični do jajasti, dugačko šiljastog vrha s zaobljenom do klinastom osnovom.

Listovi su, i fertilni i sterilni, s gornje strane tamnozeleni, sjajni i glatki, a s donje svjetlozeleni do žućkastozeleni , u početku dlakavi, a poslije goli.

Bršljan cvjeta od kolovoza do listopada, cvjetovi su žutozeleni, mirišljavi, u polukuglastom štitastom cvatu.
Plod je okrugla, tamnoplava boba koja sazrijeva u proljeće. Ptice ga rado jedu, no da vam nije palo na pamet probati ga,lud za čovjeka je otrovan. wink

Bršljan ima spor prirast i može doživjeti i nekoliko stotina godina.
U prošlim vremenima bio je simbol plodnosti i besmrtnosti vjerojatno zbog svoje otpornosti i toga što je cijele godine zelen.
Rani su kršćani mrtve polagali na podlogu od bršljanovog lišća.
Slike bršljana mogu se naći u mnogim srednjovjekovnim crkvama, a bršljan se i danas nalazi na mnogim grobovima.
Budući da je čvrsto pripijen uz drvo ima simbol vjernosti i sretnog braka.
Zbog svoje podatnosti i omatanja oko podloge pri rastu, bršljan je i simbol ženstvenosti.

U 16st. posvećuje mu se pažnja kao lijeku protiv upala dišnog sustava. Bršljan sadrži djelotvorne tvari, saponine, koji se izdvajaju iz listova. Brojna klinička ispitivanja pokazala su i dokazala njegovu djelotvornost (aktivni sastojak alfa-hederin) u liječenju kašlja.
Eto, pila i ja prošlu zimu Prospan sirup zbog kašlja koji me dugo mučio. Dobro, pomogao mi je, ali mi je okusom odvratan. rolleyes

I na kraju svega, ponavljam, važno je zapamtiti da mu je plod otrovan.

Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)