šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

KARAVANKE - Peca (2125m)

21.01.2011., petak

BLAŽ JE UDOMLJEN - POSTAO JE OSJEČANIN. sretansretan


Vrijeme izleta: 11. 07. 2010.

Još kad smo krenuli na taj dvodnevni izlet, na kojem smo prvi dan bili na Komenu i Travniku, a drugi dan je planirana Peca, nismo znali gdje ćemo prespavati. Naime, Dom na Peci je od parkirališta udaljen 45 minuta hoda i stvarno mi se nije dalo tegliti stvari do Doma, kada relativno blizu, sat – sat i pol vožnje ima drugih domova s cestovnim prilazom. Tako smo odlučili prespavati na Naravskim ledinama, pod Uršljom gorom, gdje smo već nekoliko puta noćili i uvijek bili zadovoljni i smještajem i hranom. thumbup

S obzirom da je bilo ljeto htjeli smo što ranije započeti s usponom, pa smo se to jutro rano ustali, potrpali sve stvari u auto i krenuli prema Peci. Nakon nešto više od 10km relativno lošeg makadama došli smo na asfalt i bezbrižno putovali prema mom, od uspostavljanja dijagnoze, najvišem cilju, Peci. sretan Negdje na pola puta kroz glavu mi je proletjela pomisao…bakse. eek Spavali smo u depadansi i bakse smo ostavili u hodniku, RR je svoje pokupio, ja nisam jer sam mislila da će to on napraviti i tako smo se s polovice puta vratili po bakse. rolleyesDa se radilo o bilo čemu drugome ne bi se vraćali, ali u tenisicama stvarno nisam mogla na vrh. zubo

I tako smo s usponom započeli, umjesto oko 8h kako smo planirali, negdje oko 10h.
Put u početku vodi makadamskom cestom…

…pa lošim kolskim putom…

…koji ima i prečica.

Dom na Peci (1665m) se nalazi pod istočnim dijelom vrha Mala Peca (1731). Ogroman je, elektrificiran i možda djeluje da svojom glomaznošću ne pripada tu, ali se lijepo uklapa u okolni ambijent. thumbup Nije oduvijek bio takav, s vremenom se proširivao, a prvi je na tom mjestu izgrađen i otvoren još davne 1928. godine.

U Domu i oko Doma bilo je jako puno planinara. Vrlo kratko smo se odmorili i krenuli dalje. Općenito se ne odmaramo puno, niti dugo dok ne dosegnemo cilj, jer se nakon hlađenja mišića teško pokrenuti. wink
Uskom stazom kroz šumu došli smo na proplanak na čijem je kraju križanje.

Lijevi put vodi na vrh zelo zahtevnom poti, a desni «normalnom». Prilikom prošlog posjeta Peci smo zelo zahtevnom poti išli gore, a normalnim putom dolje (što preporučujem), thumbup ali sada, zbog moje zdravstvene situacije, morala sam ići lakšim putom.

Nakon križanja se vrlo brzo zalazi u pojas klekovine. Hlada je sve manje, a ljetno podnevno sunce prži li ga prži. zujo

Ali se zato otvaraju vidici, na Dom… sretan

…Črne na Koroškem sretan
Inače, Peca spada među najveće i najviše masive Karavanki. Pruža se u smjeru SZ – JI. Greben je uska, valovita i visoka zaravan dužine 6km iz koje se uzdižu ne puno viši zaobljeni vrhovi.

Najviša kota u masivu je Kordeževa glava(2125m), drugi vrh po visini je Bistriška špica (2114m) i između njih, treći po visini, Končnikov vrh (2110m)

Državna granica (Slo – A) ide s Končnikovog vrha na Koredeževu glavu, pa se većina planine nalazi na teritoriju Austrije.

Pogled unatrag.

Izlazak na greben.

Rhododendron hirsutum – čekinjasti ili dlakavi sleč

Uspjela sam se popeti na 2125 metara visoku Kordeževu glavu cool, iza mene na slici Austrija.

Stajala sam na vrhu i sjetila se kako već stotinjak visinskih metara niže postoje rudarski tuneli. I ne bi to možda bilo toliko čudno, da se ne radi od preko 800 km tunela. eek Slijedeće pitanje koje se nameće je, pa gdje to stane? smijeh A sve postane jasno kada se pročita podatak da se najviši rov nalazi na 2060 mnv, a najniži na 268, 1700 visinskih metara, prošaranih tunelima. Impresivno. wink Radi se o rudniku olova i cinka u kojem su prvi iskopi počeli još u 17. stoljeću.

Ono što svakako preporučujem je obilazak muzeja. thumbup RR je još prije više od 10 godina vodio tri organizirana planinarska izleta u uređene rudnike Slovenije (Idrija – rudnik žive, Velenje – rudnik ugljena i Mežica – rudnik olova i cinka). Ne sjećam se zašto ja nisam bila u Mežici, ali se sjećam da smo planirali ići ponovo. Naime, ne znam da li to još negdje postoji, tamo se može doživjeti prava avantura. Radi se o biciklističkoj stazi dužine nešto malo više od 5km, koja započinje u jednoj dolini, a završava u susjednoj, dakle vozi se kroz planinu. Naravno sve je to organizirano.thumbup

Koga zanima, evo linkova:

Muzej Mežica

Podzemlje Pece


Na vrhu se odmarao popriličan broj planinara. Upisna knjiga je pokazala da se do 12h, na vrh popelo, ni više- ni manje 150 planinara, yes mnogi su još pristizali.

S vrha se pruža pogled na vrhunce Kamniških Alpa, Karavanke, a za dobra vremena i dio Julijskih Alpa.

Pogled na Austriju.

Nakon podužeg odmora, u rano poslijepodne, kada je više planinara silazilo s planine nego što se na nju penjalo, i mi smo krenuli prema Domu na Peci.

Ovo je pogled prilikom spusta na stjenovitu, zelo zahtevnu pot.

Črna na Koroškem.

Na proplanku, nakon spajanja sa zelo zahtevnom poti lovila sam ovog lijepog leptira kako bi dobila donekle dobru fotku. Dobro me je izvozao. Eto, to je razlog zašto više volim fotkati biljke…one mi ne bježe. smijeh

Danje paunče (Inachis io))

U Domu smo se odmorili, ručali i lagano se spustili do auta.

Satnica hoda:
Auto – dom na Peci 1h
Dom – Kordeževa glava 1h i 40 min.
Vrh – Dom – auto – 1 sat i 50 min.

Ukupno: 4h i 30 min.

Nakon tog izleta sam kao cilj postavila Dom na Kamniškom sedlu i uspon na Branu, veća visinska razlika, bez zelo zahtevnih poti, veselila se tome i sve se srušilo kao kula od karata kada sam se još krajem srpnja prošle godine počela loše osjećati. Nažalost, ispalo je da mi je Peca bila zadnji izlet te godine.

Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)