šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

Brač: Pustinja Blaca

01.05.2010., subota

Datum izleta: 28. 03. 2010.


Pustinja Blaca nalazi se na istočnom obronku doline na južnoj strani otoka Brača, između Bola i Milne. Najjednostavniji i najkraći prilaz je s kraja široke protupožarne ceste koja se odvaja od asfaltne ceste koja iz Nerežišća vodi na Vidovu goru. Na tom križanju postoji tabla i putokaz i skretanje je nemoguće promašiti. Od skretanja do kraja ceste ima nekih 9km solidnog makadama.

Ovo je jedan od rijetkih izleta koji je započeo silaskom. smijeh Trebalo se 2.5 km dugom, mjestimično izgrađenom stazom, spustiti do Blace smještene na lijevoj padini gudure. Staza je ugodna za hodanje jer je početna strmina ublažena serpentinama.

Kada mi je RR rekao da ćemo na Braču posjetiti i Pustinju Blaca, prva moja asocijacija bila je Sahara…zubo ma kakva pustinja na Braču, a radilo se ustvari o pustinjacima koji su se iz vjerskih razloga duhovno i materijalno odvojili od svijeta kako bi živjeli na osamljenom pustinjskom mjestu.

Pustinjaštvo se najprije razvilo u egipatskoj i sinajskoj pustinji. Iz Egipta se prvo proširilo na područje Judejske pustinje, pa na Bliski istok odakle se širi na Zapad. Kroz povijest se u katoličkoj crkvi razvilo više pustinjačkih redova, a najpoznatiji su kartuzijanci i kamaldolezi. Pustinjačko pravilo imaju i Pavlini, iako su s vremenom razvili oblik života u zajednici.

Bježeći pred Turcima poljički glagoljaši dolaze na Brač gdje se naseljavaju i sredinom 16 stoljeća osnivaju redovničku zadrugu, počinju obrađivati zemlju, te 1570. dobivaju dozvolu za izgradnju samostana i crkve. Razvili su i trgovinu. Nakon nekoliko nesreća u 18 stoljeću gospodarstvo počinje slabiti, a broj pustinjaka se smanjuje.

Od 1862.god. do 1962. god. Blacima su upravljali svećenici Miličevići. Smrću posljednjeg don Nikole Miličevića, poznatog svjetskog astronoma, ova pustinja hrvatskih glagoljaša se ugasila.

Pustinja Blaca bila je poznata zvjezdarnica. Odlukom Međunarodne astronomske unije od 2005. god. dva su asteroida dobila imena Miličević i Brač.

U početku je Pustinja Blaca bila samo kamenjem pregrađena pećina. Zatim su se uz stijenu dozidavale neugledne prizemnice različitih oblika i namjena, a u doba blagostanja višekatnica s balkonom i pločnim krovovima.

Do Blace se može doći i iz Murvice (koja se nalazi pokraj Bola), stazom uz more do uvale Blaca i potom uzbrdo gudurom do samostana za što su potrebna dva do tri sata hoda.

Nakon smrti don Nikole Miličevića ovaj samostan je pretvoren u muzej i etnografski spomenik kulture.

Na ulaznim vratima dočekala nas obavijest da je muzej zbog renoviranja zatvoren. tuzan
Šteta, jer u muzeju se može vidjeti pokućstvo, astronomske sprave, bogata zbirka starinskog oružja, starinski satovi, bogata knjižnica s mnogo neproučenih rukopisa pisanih hrvatskom ćirilicom - poljičicom
Pogled s druge padine na cijeli samostan.I prema uvali Blaca.

Ostalo se još po podnevnom suncu popeti do auta. rolleyes

Bilo mi je žao što je muzej bio zatvoren. Tko zna kada ću opet na Brač, a vjerujem da ga vrijedi vidjeti. I pri slijedećem dolasku polazište će biti Murvica. Čini mi se da bi to mogao biti puno zanimljiviji prilaz uvali i manastiru.

Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)