šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

Istočne padine Ivančice (Varaždinski planinarski put)

05.08.2008., utorak

Varaždinski planinarski put je relativno nova planinarska obilaznica koju je prije tri godine otvorilo HPD «Dugi vrh» iz Varaždina. Prolazi istočnim obroncima Ivančice i može se obići u jednom danu.

Put započinje na želj. st. Krušljevac, gdje se nalazi i prvi žig. Dolazak u Krušljevac vratio me 15-20 godina unatrag, još tamo u srednjoškolsko doba, kada smo na izlete odlazili vlakom (ili rjeđe autobusom) i onda tabanali po asfaltu kroz sela nekad i satima prije nego što bi se približili planini. rolleyes

Pogled na Čevo sa želj. st. Krušljevac

Put iz Krušljevca vodi kroz sela i zaselke, cestom naravno, do sela Podevčevo. Razmišljali smo da li auto ostaviti u Krušljevcu ili Podevčevu. Naime, Varaždinski pl. Put nije kružni i od zadnje KT, Doma Vagon, trebali smo se snaći kako se vratiti do auta. Navodno postoji markirani put od Vagona do Krušljevca, ali smo svejedno odlučili auto ostaviti u Podevčevu.

Podevčevo

Uspon iz Podevčeva na Čevo je zaista strm, pogotovo zadnji dio prilikom izlaska na greben. Prvo se dolazi na vidikovac na kojem smo zatekli neke srednjoškolce.

Pogled na istočne obronke Ivančice i Bednju.

Bednja zoom-om.

Od vidikovca se grebenskim putem za desetak minuta dolazi na vrh Čevo ( 562m, KT-2), koji je naknadno uvršten u Hrvatsku planinarsku obilaznicu. Nažalost, s ovog vrha ne pružaju se nikakvi vidici.

Dalje prema Pustoj Beli ( KT-3) put vodi šumom bez nekih većih uspona ili silaza.

Gradina Pusta Bela spominje se prvi put u 13. stoljeću. Od nje je danas ostalo samo nekoliko urušenih obrambenih zidova smještenih pod krošnjama drveća.
Najbliži prilaz Pustoj Beli je iz sela Belski dol ( pola sata).

S Puste Bele spustili smo se strmom stazom u Belski Dol. Slijedilo je tabanjanje asfaltom prema Završju Podbelskom i mostu preko Bednje.

Pogled na Čevo s mosta.

Nakon pilane Vincek, KT-4, napustili smo nakratko civilizaciju. Bregi su u ovom drugom dijelu puta bili pitomiji, a povremeno se otvarao pogled na Čevo i dio kojim smo prošli.

Nakon šume, kolskih putova i livada došli smo na onaj mrski dio, asfalt. tuzan Opći dojam su popravljali vidici na obronke Ivančice i sam njezin vrh.
U selu Ledinec otvoren je novi planinarski dom ( KT-5), koji se još uređuje, a prilikom našeg dolaska bio je otvoren.

Zadnja, KT-6, je Dom Vagon do kojega se od Ledinca dođe za 15-tak minuta.

U Vagonu smo zatekli dva vesela bračna para koja smo to jutro susreli na Čevu. Pozvali su nas na klopu i piće i stalno nas nudili, i nudili i na kraju nahranili, uključujući i desert, tiramisu dobro spremljen u prijenosnom frižideru. njamifino

Raspitali smo se kod njih kako bi najjednostavnije i najbezbolnije došli do auta koji se nalazio u Podevčevu. Gledajući kartu čekalo nas je dosta tabanjanja asfaltom ( minimum sat i pol- dva rolleyes), ali stariji gospodin se ponudio da će nas svojim autom, kada to zaželimo, odvesti u Podevčevo.
Očito nam je upala sjekira u med, prvo gozba, a onda i prijevoz. Svaka mu dala. zubo

Tko zna, možda netko od tog društva naleti na ovaj blog, pa im se i ovim putem na svemu zahvaljujemo. wink


Satnica hoda:

Podevčevo – Čevo 1h
Čevo – Pusta Bela 1.15h
Pusta Bela – Pilana 0,30h
Pilana – Ledinec 1h
Ledinec – Vagon 0.15h

Ukupno: 4h

Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)