šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

SI dio Slovenije - Vinska gora

11.05.2008., nedjelja

27. 04. 2008.

Vinska gora se nalazi sjeveroistočno od Velenja. Iako smo prolazili tim krajem nikada nisam obraćala pozornost na šumoviti greben koji doseže skoro 1000 metara nadmorske visine, dok iz kartonske kutije pune planinarskih dnevnika nisam izvukla kartončić planinarske obilaznice Po poteh Vinske gore.
Obilaznica ima 14 kontrolnih točaka, kružnog je oblika i može se obići za 8 sati hoda.

Put započinje u gostioni Obirc, na cesti Velenje – Arja Vas, koja je ujedno i 1 kontrolna točka puta.

Nakon desetak minuta hoda cestom došli smo do KT-2 Kmetije Kranc. Put je dalje vodio kroz sela i zaseoke, uglavnom cestom, a s dobivanjem na visini otvarali su se sve ljepši pogledi na ovaj pitomi kraj.

Prolazeći pored kuća ljudi su nas pozdravljali, a i ovdašnji psi su miroljubivi jer su nam uglavnom prilazili želeći se maziti. sretan Ne sjećam se da je ijedan na cijelom kružnom putu zalajao.

Napustivši zadnji zaselak zašli smo u šumu te se strmijim putem, koji je pri kraju osiguran čeličnom užadi, popeli do Gonžarjeve peči – KT-3

Gonžarjeva peč je skup stijena koje se strmo obrušavaju prema naselju Vinska gora što ovom vidikovcu zbog avionskog pogleda daje posebnu draž. Malo zaklonjena drvećem vidi se i TE u Šoštnju.
Put se dalje uspinje strmo uzbrdo, na zaravan podno grebena Radojč – Ramškov vrh s pogledom na ta dva spomenuta vrha.

Otvara se i pogled na TE u Šoštnju.

Nakon blagog uspona livadom slijedi strmiji uspon kroz šumu na Radojč ( 937m ) koji je ujedno i KT 4.

Nažalost, vrh je obrastao šumom i s njega se ne pružaju vidici osim možda u vrijeme mirovanja vegetacije kada su krošnje stabala bez lišća.

Put je dalje, prema KT – 5, odnosno Ramškovom vrhu vodio grebenom. Društvo nam je pravio jedan stariji brbljavi gospodin od kojeg se uopće nije dalo doći do riječi. Bilo ga je zanimljivo slušati jer je cijeli radni vijek proveo radeći u rudniku, a nakon prežvakanih tema o poslu prešli smo na bosanske planine. Naime, gospodin je naturalizirani Slovenac porijeklom iz Bosne.

Put je prolazio dijelom šume koja se zove Stare bukve, a ja se pitam zašto. zubo

Put između Radojča i Ramškovog vrha

Ramškov vrh ( 970m ) je također obrastao u vegetaciju, pa vidika s njega gotovo i nema. Prema sjeveru prostire se masiv Paškog kozjaka koji se sada samo nadzirao između krošanja stabala. Naturaliziranog Slovenca prepustili smo starijem bračnom paru koji se na vrhu odmarao, a mi smo nastavili dalje prema Lovačkoj kući.
Spust s vrha nije strm, vodi šumskom vlakom s koje se povremeno otvaraju lijepi vidici na sjeveroistočni dio Slovenije.

Teren je pitom, prava idila, a zbog mnoštva makadamskih cesta pogodan za brdski biciklizam. yes

U Lovačkoj kući, koja je ujedno i KT 6, nismo se zadržavali, već smo nastavili dalje prema KT –7, tj. Temnjaku.
Temnjak (793m) je šumoviti vrh na koji se od Lovačke kuće, blago uzbrdo, popne za 20-tak minuta
Još 15-tak minuta hoda šumom i stiže se na Vinsku goru ( 806m) – KT 8

Od vidika opet ništa. Za razliku od dosadašnjeg spusta ovaj s Vinske gore je poprilično strm, barem dok se ne dođe do makadamske ceste i potoka koji nas je doveo do mlina i Kmetije Vovk, 9. KT puta. Nakon kmetije Vovk napustili smo šumska prostranstva i približili se više civilizaciji, asfaltirane ceste, zaseoci, seoski psi i jedno uređeno lovište na padini vrha Gorjak – 452m (KT 10).

Put na vrh vodio je rubom lovišta i koliko se god trudila da vidim barem jedan četveronožni gulaš ostala sam kratkih rukava. smijeh

Na vrhu.

Pitomi brežuljci.

Od svega me najviše iznenadila slijedeća, KT 11, iliti Bunker, koja se nalazi na asfaltiranoj cesti. Čemu pobogu? lud Pogotovo zato što u opisu puta piše da se bunkeri nalaze malo niže od ceste, da je markacija slaba i da se na tom mjestu nema što vidjeti.

Ali dobro, nastavili smo dalje prema vrhu zanimljivog imena – Dolina - 507m (12 KT) smijeh

Nažalost, sliku šumovitog vrha, čudnog imena i bez vidika nećete vidjeti jer mi je jedina snimljena fotografija ispala očajno.

S Doline (kako ovo glupo zvuči zubo) smo se spustili do predzadnje, 13. KT – Razgorce, gdje se nalazi grob trojici partizana.

Slijedio je strmi spust na glavnu cestu za Velenje.

A zatim i savladavanje vodene prepreke. wink
Potok nije bio dubok, ali se tako jednostavno nije dao savladati. Bio je preširok za preskakanje, pa se trebalo snaći.
Ženski mozak je problem riješio na slijedeći način – štapovi za hodanje zbog održavanje ravnoteže, te par kamena koji su virili iz vode. Malo spretnosti i bila sam na drugoj strani suha. cerek
Muški mozak je morao pokazati svoju sirovu snagu nošenjem pronađenog debla do vode i korištenjem istoga kao most. pjeva

Uspon na zadnju , 14 KT – Lipnik ( 486m), bio je više-manje ugodan.

Na Lipniku

S Lipnika smo krenuli prema Kmetiji Obirc i autu. Put je dijelom vodio kroz šumu, dijelom kroz zaseoke iz kojih se pružao pogled na cijeli greben kojim smo to jutro prošli.
Cijelu kružnu turu obišli smo za 8 sati hoda.
Bez obzira na vrhove s kojih se ne pruža vidik i naseljena mjesta mogu slobodno reći da mi je ova obilaznica jedna od ljepših. Posebno trebam naglasiti kako je cijeli put dobro obilježen, i planinarskim oznakama i putokazima i kako je na svakoj KT navedena satnica hoda do slijedeće i prethodne točke. I naravno, svi žigovi su na broju. thumbup


Korisni linkovi:

Po poteh Vinske gore - opći podaci o obilaznici

Opis puta

O mjestu Vinska gora


Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)