šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

zadnji izlet u 2007. - Sisol ( 833m )

02.01.2008., srijeda

Dvoumili smo se da li ćemo planinarsku godinu završiti usponom na Sisol ili kružnom turom obilazeći vrhove u okolici planinarskog doma Lisina. Bilo mi je potpuno svejedno, samo da je toplije nego u kontinentalnom dijelu Hrvatske, te da nema snijega. wink

Odlučili smo se za Sisol, vrh koji dominira južnim dijelom hrpta Učke. Ili u prijevodu, kada se vozite riječkom obilaznicom, i tamo negdje kod Vrata Jadrana (benzinske pumpe) bacite pogled na Riječki zaljev iznad kojeg dominira najviši vrh Učke, Vojak, pratite pogledom greben prema jugu i na njegovom kraju, jedan blizu drugog, vidjet ćete tri izražena vrha, e onaj na kraju je Sisol.

Uspon na Sisol započinje u Brseču (157m), malom mjestu na cesti Rijeka – Pula.Ovo je moj treći uspon na taj vrh. cool
Prvi put sam također išla iz Brseča, a moglo bi tome biti već i deset godina, a drugi put, u jesen 2000. išla sam s jednom manjom grupom planinara s Poklona, preko Vojaka, na Sisol sa spustom u Brseč (opaka tura). zubo

Put nas je od glavne ceste poveo prema zadnjim kućama u selu. Staza vodi baš kroz dvorište jedne kuće i tu su nas dočekala dva lajava psa, nezavezana. Nakon zadnjih kuća put se, ne odveć strmo, uspinjao na prirodnu terasu zvanu Plužina.Pogled na Brseč.S terase greben ne izgleda ni visoko, ni daleko, niti strmo.Jedino čega se sjećam s cijelog uspona na Sisol je opožarena površina. Naime, prije desetak godina, neposredno prije našeg uspona na vrh, dio padine izgorio je u požaru. Sjećam se sablasnih ostataka izgorenih stabala, pepela i sivila.
Sada su me spašena stabla podsjetila na taj požar.

Od prirodne terase, do grebena put je strm, ali se zato cijelo vrijeme može uživati u lijepom pogledu na Brseč, Cres i Riječki zaljev . thumbupAli usponu nikada kraja…ipak, još malo. rolleyesPod samim grebenom nalazi se križanje. Lijevi put vodi na Sisol, a desni na Šikovac (780m). Prema putokazu do oba vrha ima 15 minuta hoda što mora da je mjerio neki trkač s genima divokoze. cerekOdlučili smo se prvo za Šikovec, vrh na grebenskom putu za Učku koji je ujedno i kontrolna točka Istarskog planinarskog puta.
Izlaskom na sami greben otvara se pogled na unutrašnjost Istre. Šteta samo što vidik nije bio bolji. tuzanJako me je zanimao taj put do Šikovca. 2000. godine, kada smo išli s Učke na Sisol računali smo na laku orijentaciju, kao što uostalom piše u planinarskom vodiču, zbog golog grebena. Markacije su tada bile loše i izgubili smo ih kada smo naišli na novu protupožarnu cestu. Ispalo je da orijentacija ipak nije tako laka, pa smo promašili put za Šikovec i protupožarnom cestom nastavili prema Brseču da bi se na kraju vraćali na greben.

A grebenski put je stvarno nešto posebno, ne samo zbog teškog terena u vidu oštrih, kamenih gromada, već zbog predivnog pogleda – na more, unutrašnjost Istre i Učku. thumbup

Put prema Šikovcu, u sredini slike u daljini je Učka, a kameni vršak je Šikovac.Pogled na Brseč, dio Cresa i Riječki zaljev.Još malo.

Od Brseča do Šikovca trebala su nam dva sata.
Na vrhu.Pogled s vrha na greben kojim smo došli i Sisol.Istim smo se putem vratili do križanja, te krenuli na drugu stranu prema Sisolu.
Odmah nakon križanja nalazi se prirodno okno.Po pitanju terena uspon na Sisol je teži. Stijene su oštre, male, velike, rascijepane i potrebna je opreznost.Grebenom od Šikovca do Sisola hodali smo 45 minuta.
Na vrhu.Na vrhu se nalaze čak tri žiga: metalni visinski od HPO-a, metalni od Labinskog planinarskog puta i obični u tuljcu od Istarskog planinarskog puta, raj za žigoljupce. zubo
Prema prvoj varijanti planirali smo se sa Sisola spustiti u Plomin, te se autobusom (raspitali smo se prije za vozni red) vratiti u Brseč. Da smo ostali pri toj varijanti čekali bi u Plominu dosta dugo autobus, pa smo se ipak odlučili vratiti istim putem natrag.

Pri povratku smo osjetili kako je zahladilo, iako je to još uvijek bilo ugodno u odnosu na kontinentalne negativne temperature.
Lijep završetak godine, šteta što vidici nisu bili bolji. thumbup

Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)