šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

Karavanke - Kepa ( 2143m )

11.11.2007., nedjelja

14. 07. 2007.

Znam da sam za mnoge slovenske vrhove rekla da su me oduševili, ali Kepa je zaista na mene ostavila poseban dojam. Nalazi se u zapadnom dijelu Karavanki, ali za razliku od većine vrhova tog masiva koji se iz Savinjske doline lijepo vide ona je oku s te strane zaklonjena, ali je zato pogled s Koroške na nju otvoren.

Opet ću reći, mnogi za nju nisu ni čuli, ali moram priznati da je i meni bila nepoznata do prošle godine kada sam ju gledala s njezinog jugoistočnog susjeda, Dovške Babe (1892m). I oduševila sam se. wink Kada smo taj vikend razmišljali gdje bi, ja sam kao iz topa ispalila – na Kepu. zubo RR me malo čudno pogledao, ali nije mu bilo žao, jer je Kepa i na njega ostavila isti dojam.

Sa slovenske strane postoje samo dva prilaza, iz Belce i iz Dovja (oba mjesta se nalaze na cesti Jesenice – Kranjska Gora). Odlučili smo se za ovaj prvi, jer je kraći. Markirani put vodi iz samog mjesta, koje se nalazi na 700 metara nadmorske visine, a uspon traje 4.30 do 5 sati. Puno previše, cerekcerek ali zato postoji cesta kojom se dužina puta može i više od duplo smanjiti.

Nastavili smo cestom prema Kranjskoj Gori i nakon cca 2 km od Belca skrenuli na makadamsku cestu, na koju kasnije izlazi i markirani put iz Belca. Cesta prolazi kanjonom istoimenog potoka, a pogledi u dubinu, na potok, oduzimaju dah. rolleyesCesta prolazi i kroz nekoliko tunela.
Nisam mogla dobiti bolju sliku od ove, ali i ova dobro očarava unutrašnjost tunela.Markirani put vodi cestom sve do rampe, gdje prelazi potok i zalazi u šumu. Iz Belca do rampe ima sat i pol hoda. Kako bi još vremena uštedjeli krenuli smo dalje cestom, jer rampa nije bila zaključana. Cesta se uspinje na samu slovensko-austrijsku granicu, na planinu Jepica, otkuda do vrha ima sat i pol do dva.Vrlo brzo se dolazi do malog skloništa koje može pružiti nužni smještaj trojici ( mršavih) planinara. nutOvako to izgleda unutra.Kada se dođe u pojas klekovine počinju se otvarati predivni vidici.
Pogled na Triglav, a kosa u prvom planu zove se Sleme (2076m), jedan od vrhova koji svakako želim osvojiti.Uspon je strm.Uskoro se otvorio i pogled na Kepu.Pogled na Peč (1510m), vrh koji se nalazi na tromeđi Slovenije, Austrije i Italije.Pogled i na Austriju.Još malo i na vrhu smo.A na vrhu iznenađenje.
Gužva, kao da sam na karlovačkom Korzu. zuboVeliki metalni križ nalazi se na austrijskoj strani vrha.A pogled?
Možda me je baš pogled najviše oduševio.
Nema što se ne vidi. thumbup

Julijske Alpe s Triglavom.I opet Triglav.Pogled prema jugoistoku i ostalim vrhovima Karavanki.Panoramski pogled na Austriju.Gužva na vrhu se smanjuje.
Grupa koja se spušta u Austriju.Planinari koji se spuštaju u Sloveniju.Očarana usponom i vidicima nisam ni bila svjesna koliko je kompletan uspon strm, na pojedinim mjestima čak jako strm. Tek pri spustu obratila sam pozornost na strminu. rolleyesI što da na kraju kažem?
Posjetite taj vrh. Za i manje od dva sata uspona uživat ćete u predivnim vidicima s više od 2100 metara nadmorske visine.
I neće vam biti žao. thumbup

Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)