šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

MUHARA – Amanita muscaria

29.09.2007., subota

Mnogi, koji nemaju veze sa šumarstvom, su mislili da znam raspoznavati gljive, barem one poznatije. Bili su uvjereni kako nas tome nauče na faksu u jednom kolegiju, ne znam kako je sada, ali u moje doba nijedan kolegij se nije doticao te tematike. nut

Bez obzira što sam puno lutala planinama i šumama nikada nisam pokazivala interes za bavljenje gljivama. rolleyes Možda je razlog tome i moja nekonzumacija istih, što je sigurno, sigurno je. cerekcerek

Priznajem, dok nisam počela raditi nisam znala ni vrganj raspoznati. headbang
Znam da će se mnogi zgroziti, ali to je (bilo) tako. zubo
Onda sam uz lugara počela lagano upoznavati svijet gljiva. Nije ni on neki maher, ali raspoznaje mnoge gljive koje se mogu naći u našim šumama.
Prošli tjedan sam kupila knjižurinu o gljivama kako bi proširila znanje. thumbup

Ovaj tjedan smo lugar i ja u jednoj crnogoričnoj šumi naletjeli na mnogo muhara. Baš su mi bile lijepe, mogu čak reći da mi je to jedna od ljepših gljiva.Muhara se ubraja u OTROVNE gljive.
Ime je dobila po tome što su je u nekim krajevima europe kuhali u mlijeku i kao insekticid koristili za uništavanje muha.
Raste od ljeta do kraja jeseni u bukovim, hrastovim i crnogoričnim šumama.
Klobuk joj je 5 do 20 cm širok, mesnat, redovito crvene boje s primjesom žute. Pokriven je bijelim bradavičastim ostacima ovoja koji se lako skidaju i za kišnih dana se mogu potpuno isplahnuti.Kažu da bi se muhara mogla zamijeniti sa zaštićenom i cijenjenom BLAGVOM.
Osobno mi se čini da je te dvije gljive u razvijenom stadiju teško zamijeniti zbog ostataka ovoja na površini klobuka kod muhare. Međutim, u stadiju kada blagva izgleda kao jaje zamjena je vjerojatnija (ili se to meni tako čini).

BlagvaMuharaGlavna razlika između te dvije vrste:
Blagva – ima žućkasto meso i klobuk bez ostatka ovoja
Muhara ima bijelo meso i redovito ostatke ovoja na površini klobuka u obliku malih krpica.kao što sam već napisala, muhara je otrovna, sadrži muskarin, iboteničnu kiselinu, muscimol i muskazon. Ipak, u istočnoj Europi, te nekim dijelovima Italije se priprema za jelo i to na način da se ukloni kožica ( koja sadrži najviše muskarina ), gljiva se prokuha, voda odlije, a poslije se gljiva dugo drži nasoljena.A jest, ludih li ljudi, uz toliko jestivih gljiva oni moraju jesti otrovne. ludzubo

Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)