šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

SJEVERNI VELEBIT - VELIKI RAJINAC (1667m)

26.05.2007., subota

29. 04. 2007

Veliki Rajinac je kontrolna točka planinarske obilaznice Lički gorski biseri, a da nije tako vjerojatno za njega ne bi ni čula. Na mnogo poznatijem Malom Rajincu (1699m) bila sam prije 6 ili 7 godina.

Uspon na Veliki Rajinac počinje kod planinarske kuće «Apatišan».Proučavajući planinarsku kartu vidjeli smo da se cestom može doći još bliže vrhu, ali na putu nam se isprečila zaključana rampa. Nije bilo druge nego auto ostaviti kod planinarske kuće.Put vodi kroz šumu i nekoliko puta siječe cestu. Monotoniju uspona bez vidika povremeno su razbijali zanimljivi oblici stijena ili stabala.Uspon je dugotrajan, ali blag, tek zadnjih pola sata dolazi se na strminu, prvo kroz šumu, a potom se izlazi iz pojasa vegetacije pa se otvara vidik prema Hajdučkim kukovima.Vrh.Vidik zbog izmaglice nije bio nešto očaravajući. Razaznala sam Jezera.Gromovaču i Crikvenu ispod kojih ide Premužićeva staza.Prema knjizi Planinarske kuće u Hrvatskoj od Apatišana do vrha ima 3.30h, prema vodiču Lički gorski biseri, 2.45h. Naš dobar prijatelj nam je rekao da je do vrha išao više od tri sata, pa smo se i mi pripremili za dugačak uspon, no mi smo satnicu skratili na 2.30h…a uopće nismo žurili. smijeh

Od svih velebitskih vrhova na kojima sam bila ovaj je na mene ostavio najlošiji dojam. rolleyes Uspon je dug i monoton, nema kružne ture već se istim putem ide na vrh i s njega, a što se vidika tiče, više volim pogled na more i otoke.

Ostajte mi pozdravljeni, u slijedećem broju: južni Velebit - Crnopac

Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)