šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

SLOVENIJA - RACNA GORA ( 1140mnv )

04.05.2007., petak

09. 04. 2007.

Većina vas za Racnu goru nikada nije ni čula. rolleyes Nisam ni ja dok me put prije nekoliko godina nije prvi put poveo u te krajeve.
Racna gora nalazi se u slovenskoj pokrajini zvanoj Notranjska i to u njezinom južnom dijelu na granici s Hrvatskom. Dugačka je nekih 8, a široka 4 kilometra i čini ju nekoliko vrhova koji su viši od 1000 metara, ali nažalost obraslih šumom, pa ne pružaju nikakve vidike. no

Najbliži prilaz vrhu je od lovačkog doma.Put u početku vodi šumskom vlakom,a tek je zadnjih desetak minuta zaista strm.Vrh je šumovit i s njega se ne pruža nikakav vidik.Od lovačkog doma do vrha došli smo za 35 minuta.
E sada se ja pitam tko je tu lud. smijeh Voziti se 4 sata u jednom smjeru da bi se čovjek za pola sata popeo na neki šumoviti vrh. headbang Ali, ima razloga.
Što nas navelo na 8-satnu vožnju?
U desnom stupcu ste možda primijetili, a možda i niste, popis obiđenih planinarskih obilaznica. To je ono čime se ja u planinarstvu, više ili manje, bavim. Racna gora je kontrolna točka najduže Slovenske planinarske obilaznice – Transverzale kurirjev in vezistov NOV Slovenije, koju smo ovim izletom (nakon 15 godina) konačno završili i Notranjske planinske poti.

Spomenula sam sve to da bi mogli shvatiti zašto je Racna gora za mene (bila) pogubna. bang Ja tamo više ne idem pa da mi i plate. cerek
Prije nekih 6-7 godina smo se nakon uspona na Slovenski Snežnik zaputili prema Racnoj gori. U to doba obilazili smo Notranjsku planinsku pot, koja i nije tako kratka. Nedostajale su nam još 3 ili 4 kontrolne točke, a jedna od njih je bila i Racna gora. Kada smo auto parkirali kod lovačkog doma shvatili smo da nema mojeg dnevnika te obilaznice. Očito smo ga negdje usput izgubili ili ostavili na nekoj od obiđenih kontrolnih točaka. Čak smo se do zadnje i vratili, ali ga nije bilo. Mislili smo da će ga eventualno netko naći i poslati na moju adresu, ali to se nažalost nije dogodilo. Uvijek se nasmijem tome, jer se to desilo na moj rođendan. nut Tada smo odustali od uspona i vratili se kući.

Sada sam velikodušno na Racnoj gori nekome ostavila svoje štapove za hodanje. headbang Nakon silaska s vrha, naslonila sam ih na jedan debeli grab. Zaboravila sam ih spremiti u auto tako da su moji štapovi ostali pridržavati spomenuti grab. Nekoga će uveseliti, mene je rastužilo jer više bez štapova ne znam hodati. Shvatila sam da ih nema kada sam pred zgradom vadila stvari iz auta. Noseći sve u stan imala sam osjećaj da mi nešto fali, i falilo je, štapovi. mad

No, da ne ispadne da samo kukam dojam izletu popravio je posjet Gradu Snežniku. thumbup

Grad Snežnik s prednje strane.Grad Snežnik nalazi se na jugozapadnom rubu Loške doline. Prvi put se spominje u 13. stoljeću, ali najvjerojatnije potječe iz 11. kada je služio kao osiguranje trgovačkog puta iz Primorja prema sjeveru. U 19. stoljeću se u njemu 7 godina nalazila šumarska škola. Od 13. stoljeća mijenjao je vlasnike sve do kraja 2. sv. rata, a potom je nacionaliziran. Od 1983. godine otvoren je kao muzej.
U blizini dvorca nalaze se dva umjetna jezera.

Grad s druge straneS obzirom na lijepi odraz u vodi napravila sam mnogo fotografija, ali ih ne mogu sve staviti,
pa evo samo dvije.

Ako nemate dobar razlog na Racnu goru se ne isplati ići, ali ovaj dvorac treba svakako posjetiti. thumbup

Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)