šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

ĆIĆARIJA - ŽUPANJ VRH (1138mnv) i ORLJAK (1106mnv)

03.03.2007., subota

18. 02. 2007.

Mogu reći da Ćićariju u planinarskom smislu prilično dobro poznajem, ali svaka planina je posebna, nudi različiti spektar doživljaja ovisno o godišnjem dobu, vremenskim (ne)prilikama, pa čak i društvu s kojim se na planinu ide. Korita sam do sada posjetila dva puta. Prvi put s PD «Dubovac» iz Karlovca koje je organiziralo izlet autobusom, a tura je bila: Poklon – Planik – Korita – Brgudac, te drugi put u vlastitoj režiji s usponom iz Brgudca.

Razlog ponovnom posjetu tom dijelu Ćićarije je nova kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice (HPO), Županj vrh, koji je zamijenio dosadašnji Brajkov vrh.

Brgudac


Uspon do Kuće na Koritima pod Brajkovim vrhom (1010m) započinje u selu Brgudac, koje je duboko uvučeno u masiv Ćićarije i koje danas broji tek nekoliko stanovnika. Put se do planinarske kuće uspinje kroz šumu crnog bora, a vremenski traje 45 minuta.

Planinarska kuća


Kuća je dobila ime po nepresušivom izvoru iz kojega se voda prelijeva iz korita u korito, te nakon 50-tak metara tvori jezerce. Iznad izvora nalazi se Brajkov vrh čije bijele stijene u kombinaciji sa zelenilom šume crnog bora odiše romantikom, barem meni. yes

Korita i Brajkov vrh


Nakon kratkog posjeta Kući i ugodnim druženjem s domarom, zaputili smo se prema Županj vrhu. Uspon na vrh je ugodan, vodi kroz bukovu šumu koja sa zapadne strane dopire sve do vrha, a traje 30 minuta.

Prema Županj vrhu


Na vrhu


S vrha je lijep pogled na Planik (1272m) i Vojak (1401m), najviši vrh Učke. Mene je ustvari očarao pogled na drugu stranu, na snijegom pokrivenu špicu Slovenskog Snežnika (1796m).

Pogled s vrha na Slovenski Snežnik (pomoću zoom-a)


S vrha smo se istim putem vratili do Korita, te se strmom stazom popeli na Brajkov vrh. Ne znam razloge njegovog izbacivanja iz HPO, ali Brajkov vrh je lijepi vidikovac. Pogled se otvara na Županj vrh, Planik i Vojak, a najviše daha možda oduzima avionski pogled na Korita i jezerce.

Na Brajkovom vrhu, u pozadini Planik


Pogled na Županj vrh


Pogled na Korita


Kada smo se spustili u Brgudac preostalo nam je još sasvim dovoljno vremena za posjet Orljaku ( 1106m ), vrhu u sz dijelu Ćićarije. Na njega se može iz Račje Vasi ( 1.30h ), a najbliži prilaz (30 minuta) je s prijevoja na makadamskoj cesti koja iz Račje Vasi vodi u Veprinac (3.5km od Račje Vasi). Za one koji jako vole svog limenog ljubimca na 4 kotača taj put ne preporučujem, jer cesta i nije baš u najboljem stanju.

Na prijevoju


Uspon je blag, ali vodi kroz gustu vegetaciju. Markacije su dobre, bar se tako sada čini kada šuma nije prolistala. Nakon desetak minuta uspona put se spaja s onim koji na vrh vodi iz Račje Vasi, a malo kasnije odvaja se put za Gomilu (1241m). Križanja su dobro označena. Pet minuta prije vrha izlazi se iz pojasa vegetacije na kamenitu glavicu.

Izlaz iz pojasa vegetacije


Na vrhu razočaranje zbog nedostatka žiga, koji je prema podacima s Planinarskog foruma još jučer tamo bio (ma nismo žigomani, al' nas žigovi vesele). smijehsmijeh Pogled s vrha je fantastičan. Kako je vrh gol vidik se otvara na sve strane. Vidjeli su se Županj vrh, Brajkov vrh, Planik i Vojak, a pogled na Slovenski Snežnik bio je ljepši od onoga sa Županj vrha, jer ga je tamo malo zaklanjala vegetacija.

Na Orljaku


Pogled s vrha na Županj vrh, Planik, Brajkov vrh i Vojak


Pogled na Slavnik (Slovenija)


Kao i na prethodnim vrhovima ni na ovome se nismo dugo zadržavali. Iako je bilo sunčano, bilo je vjetrovito i prohladno, pa smo se istim putem lagano spustili do auta.

Bio je ovo jedan lijep i sadržajan izlet. Vratit ćemo se ponovo u te krajeve.

Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)