šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

OD STABLA DO TRUPCA

25.02.2007., nedjelja

Jednom me jedan planinar pitao što znače one šarene pločice na «balvanima», pa se ja baš neki dan sjetila da bi o tome mogla pisati na blogu. cool Planinareći i sama često naletim na lagere, ili ono što je od njih ostalo, pa se uvijek zaustavim i pogledam kakvu «robu» imaju kolege iz drugih uprava i šumarija.

Ali, krenimo redom. Ni vama roditelji nisu objašnjavali zašto se dijete hrani majčinim mlijekom, a da vam prije toga nisu objasnili kako dolazi na svijet. Ma znate onu priču o pčelici i cvijetu. smijehsmijeh Znanstvenu fantastiku u vidu roda ćemo zaboraviti. smijeh

Na našim prometnicama često vidite kamione natovarene trupcima (oblovinom) ili ogrjevnim drvom ( u obliku višemetrice ili metrice ). Pokušat ću vam najjednostavnije i najkraće objasniti kako dolazimo do tog (našeg – šumarskog ) konačnog proizvoda.

Glavni akteri priče:

Radnici- sjekačiI poslovođa radilišta i(ili) pomoćnik revirnika u punoj ratnoj…cerek ups radnoj spremi, koja obuhvaća: tobolac s pločicama popularno zvani VeBeeR, nut režijski čekić, promjerka, kreda ili sprej i knjiga primanja ( u novije vrijeme terensko računalo). Ponekad zbog nedostatka ljudi i sama radim taj posao iako nije u opisu mog radnog mjesta.Prije početka sječe u svakoj sječini se određuje metoda sječe i izrade:
- sortimentna metoda – znači da će se svi sortimenti izraditi u šumi
- poludebalna metoda – znači da će se u šumi samo odvojiti trupci od ogrjevnog drva
- debalna metoda – kojom se cijela stabla vuku na pomoćno stovarište na kojem se onda izrađuju sortimenti.

Primanje u šumi. Ah, nisam imala bolju sliku. noSvaka metoda ima svojih prednosti i nedostataka. Sortimentnu metodu vole radnici-sjekači, jer svaki dan znaju svoj učinak, dok je poslovođe vole jer nakon kiša i topljenja snijega nisu u blatu. S druge pak strane kod te metode poslovođe se prilično nahodaju, jer stalno moraju cirkulirati od radnika do radnika i preuzimati robu kako se ista ne bi zatrpala. Kretanje često otežava gust pomladak ili sloj grmlja, a o brdovitom terenu da i ne govorimo. Uz to radnici ne rade svi zajedno, već dvojica u jednoj partiji, a zbog sigurnosti partija od partije mora biti udaljena minimalno za dvije visine stabla. Moja šumarija ima 8 radnika, dakle 4 partije, koje kada se rašire u sječini mogu biti međusobno udaljeni i nekoliko stotina metara.

Poludebalna i debalna metoda poslovođi daju više predaha pogotovo ako na izvlačenju rade do dva traktora i ako je udaljenost privlačenja veća. Uz to lakše je klasirati na pomoćnom stovarištu.

Vratimo se na početak. Kada radnik obori stablo ( ili kada cijelo deblo dođe na pomoćno stovarište) poslovođa mora radniku obilježiti gdje će deblo prerezivati, a to se stručno zove prikrajanje.A da bi se znalo prikrajati treba poznavati Hrvatske norme tj. standarde. Prvo se odvoji oblovina od ogrijevnog drva. U ogrijevno drvo spadaju dijelovi debla tanji od 25 cm na srednjem promjeru, te deblji koji prema standardu ne zadovoljavaju uvjete za oblovinu.

Oblovina se prema standardu dijeli na:
F1 – furnirski trupac I klase - crvena pločica
F2 – furnirski trupac II klase, tj. kod bukve L – za ljuštenje – zelena pločica
I klasa – pilanska oblovina I klase – plava pločica
II klasa – pilanska oblovina II klase – bijela pločica
III klasa – pilanska oblovina treće klase – crna pločica,
Još imamo i pragovsku oblovinu, tanku oblovinu i TT stupove žuta pločica

Trupci trešnje i iza ogrijevno drvo na Glavnom stovarištu u Mrzlom PoljuFurnirski trupac bukvePilanska oblovina I klasePilanska oblovina III klaseTT stupovi smreke dužine od 7 do 13 metara, promjer na tanjem kraju 17cmNema smisla da vas zamaram sa standardom za svaku pojedinu klasu, jer ima toga… rolleyes ali ukratko na primjeru bukve to bi izgledalo ovako:
Duljina oblovine je minimalno 2 metra rastući po 10cm. Prvo na deblu gledam krivine, pa promjer, pa kvrge, zatim obilježavam radniku gdje će deblo prerezivati. Već tada sam prema vidljivim parametrima odredila klase svakom pojedinom trupcu. Nakon što radnik prereže na obilježenim mjestima još pogledam svaki trupac posebno, naročito čela zbog crvenog srca ( ili kerna), a možda je i nakon okretanja trupca na vidjelo izašla još neka greška.

Minimalni promjer za F je 40cm, L 35cm, I klasu 30cm, II i III klasu 25 cm – sve bez kore
Dozvoljeno crveno srce u postocima promjera - F – 20%, L-70%, I – 50%, II – 80%, III – neograničeno.
I tako vam je to određeno za sve greške: usukanost, žljebovitost, kvrge, sljepice (urasle kvrge), ekscentrično srce, bušotine od kukaca…ima toga i možda izgleda komplicirano, ali nije kada se uđe u štos. cool

Na svaki trupac nabija se odgovarajuća identifikacijska pločica na kojoj je oznaka uprave šuma i šumarije, te serijski broj, te se na oba kraja trupca udara otisak režijskog čekića. Trupcu se mjeri dužina i srednji promjer i sve se to, uz vrstu drveta, upisuje u Knjigu primanja ili unosi u terensko računalo. Dakle, svaki trupac ima svoje «ime i prezime». yes

Mjerenje promjeraMjerenje dužineZabijanje pločiceZatim jedna dobra teta u šumariji, malo se ulizujem jer znam da će ovo pročitati, cerekcerek te podatke unaša u računalo, ili presipava iz terenskog računala tako da u svakom trenutku znamo koliko čega imamo na svakom pomoćnom stovarištu i(li) šumi.

Prilikom otpreme s pomoćnog stovarišta vozaču kamiona se izdaje popratnica. Kod otpreme ogrjevnog drva u popratnicu se upisuje količina ogrjevnog drva u kubicima ili metrima ako je riječ o metrici, a kod oblovine brojevi pločica.

OtpremaI to bi bilo to. thumbup

Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)