šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

PLIŠ ( 933mnv )

14.01.2007., nedjelja

Pred kraj prošle godine Gorski kotar se zabijelio, a u mom kraju je danima bilo maglovito. Idealno vrijeme za bijeg prema moru, u carstvo topline i sunca. cool Odluka je pala, Istra. Motali su mi se po glavi ćićarijski vrhovi: Žbevnica, Orljak i Brajkov vrh. Na kraju, odabran je Pliš, vrh u riječkom zaleđu, nedaleko Klane.

Vozeći se kroz Gorski kotar, obavijen maglom i prekriven snijegom, razmišljala sam kakvo će nas vrijeme dočekati na moru. Nakon Gornjeg Jelenja kao da je netko povukao liniju između magle i sunca. Naslućivala sam da će ovo biti jako dobar izlet. Tek kratko zaustavljanje kod skretanja za Platak zbog slikanja Kamenjaka, našeg drugog današnjeg cilja, bilo je jedino zaustavljanje prije Laza, malog sela nedaleko Klane od kuda je najbliži pješački pristup vrhu.

Krenuli smo kolskim putem, kroz bukovu šumu, blago uzbrdo, praćeni glasnim lavežom jedina dva psa u selu. Bilo je sunčano, ugodno i toplo.Nakon 15-tak minuta kolski put zamijenila je staza koja je vijugala kroz predio koji je krasila borovica, a poslije i grmolike drvenaste vrste.Put je jako dobro označen


Više nije bilo tako ugodno hodati kao na početku puta, jer je bilo jako vjetrovito. rolleyes Zadnji zaklon od vjetra pružila je bukova šuma. Poslije, nakon izlaska na livade, i zadnjih desetak minuta uspona, vjetar je bio toliko jak da me je lagano izbacivao iz ravnoteže. nut

Izlazak na livade


Još malo


Od Laza do vrha trebalo nam je 45 minuta. S obzirom da je travnat, Pliš je lijep vidikovac. thumbup S njega je lijep pogled na Obruč i Grobničke alpe s jedne strane, te Učku s druge. Područje prema Sloveniji bilo je u oblacima, ali vjerujem da se s vrha vidi i Slovenski Snežnik.

Na vrhu


Na vrhu smo se zadržali vrlo kratko, tek toliko da se slikamo i udarimo metalni žig u planinarske dnevnike. Barem malu zaštitu od vjetra pokušala sam pronaći iza stupa smještenog na samom vrhu, no nije pomoglo. Bez obzira na svu robu koju sam na sebe navukla bilo mi je hladno. To me je podsjetilo zašto ne volim planinariti zimi. headbang

Pogled s vrha na Obruč


Brzim tempom spustili smo se u pojas šume koja je ipak malo štitila od jakog vjetra, te se istim putem polako vratili do Laza.

Vratili smo se u Klanu, mjesto koje je meni poznato po tome što na popratnicama prilikom otpreme bukovih trupaca u rubliku kupac upisujem Drvna industrija Klana. yes Mislila sam da ćemo proći pored pilane, ali ona je smještena 2km izvan mjesta u suprotnom smjeru od onoga otkuda smo došli, ali smo zato prošli pored Šumarije.

Očarao me položaj mjesta. Klana je smještena na zaravni, na nekih 600-tinjak metara nad. visine, okružena visokim planinama: Obručem s istoka i Učkom na jugu, 20-tak km sjeverozapadno od Rijeke. Ima zanimljiv geografski položaj, jer se nalazi na granici između Gorskog kotara i riječkog primorja. Drugim riječima – idealno. More je blizu za kupanje, planine za planinarenje, a klima povoljna zbog toplinskog utjecaja primorja. thumbup

Bilo bi šteta otići iz Klane, a ne posjetiti Gradinu, restaurirane ostatke zidina smještene na vrhu brda odmah iznad Klane. Na nju se dolazi kolskim putem kroz staru borovu šumu.

Gradina


Malo povijesti: Gradina je poznata od 15. st. nadalje, ali arheološka istraživanja ukazuju na tragove pravokutnog obrambenog tornja smještenom na samom vrhu, koji je podignut još u vrijeme kasne antike. Toranj se kasnije dograđivao i krajem 15. st. je proširen i dograđen , te je pretvoren u protuturski tabor.

Pogled s Gradine na Klanu


Gradina je zadnji put obnavljana početkom 17. st., a sredinom istog stoljeća, nakon sklapanja mirovnog sporazuma s Venecijom, se napušta. U 19. st. ju je temeljito razorio potres.
Ako se nađete u blizini vrijedi ju posjetiti.

Još je bilo daleko do noći i ostalo je dovoljno vremena za posjet Kamenjaku.
U slijedećem broju: kako jednostavan vrh, ispenjan dva puta može ponuditi pravu malu avanturu, naravno neplanirano. smijeh

Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)