šumarKA

Zgode i nezgode jedne šumarice

OSNOVA GOSPODARENJA

11.11.2006., subota

Često se nas šumare optužuje da samo siječemo. mad Načitala sam se toga i na mom dragom Planinarskom forumu, koji u zadnje vrijeme ipak slabo posjećujem, gdje su nas, šumare, pojedinci svrstavali u rang s Mletcima. burninmad Hahari, uništavači, krvnici, sramotna struka, a neki lik nam je «prijetio» i kirurškim zahvatima u vidu lobotomije. cerek Kada kažem nama mislim prvenstveno na tri šumara koja su se na Planinarskom forumu usudili priznati – da su šumari (Meštar, Pan i moja malenkost – Larix). thumbup

Ne vjerujem da bi mi i najzagriženiji pojedinci, koji se ujedno vole deklarirati i kao ekolozi i koji bez grižnje savjesti koriste sve izume modernog društva, a ujedno u tu istu prirodu koju žele sačuvati odlaze motornim vozilima, mogu odgovoriti na jednostavno pitanje koje se nameće. Ako ti ludi šumari kroz desetljeća samo uništavaju i sijeku naše šume zašto nam je država još uvijek tako lijepa i šumovita? bang

Možda ipak nismo ludi, možda smo korak do genijalnosti kada iz ničega uspijevamo stvoriti – nešto. smijeh Zato drago čitateljstvo, ako me više na blogu ne bude, znajte da pokušavam unovčiti svoju genijalnost i primijeniti isti princip na bankovnom računu – iz ničega stvoriti nešto. cerekcerekcerek

Kada smo već kod bankovnog računa, ni vi s njega ne skidate iznose, kako bi se ono reklo, kada vam se digne…osim možda za kakvu dobru ljubavnicu, ali kako u zadnje vrijeme čujem takve više i ne postoje, winkwinkwink tako ni mi ne siječemo koliko, kada i gdje nam se hoće već za to postoje neka pravila. Usporedimo to s recimo oročenom štednjom. Imate glavnicu koju ne dirate, a živite od kamata, tako i mi imamo drvnu zalihu koju ne diramo, a siječemo samo prirast. No dobro, možda oročena štednja i nije najbolji primjer, jer toliko novaca nemate, a i da imate sigurno ne bi tratili vrijeme na čitanje mog bloga već bi uživali na nekom egzotičnom otoku, ali vjerujem da ste shvatili u čemu je bit. rolleyes

I tako, došli smo konačno do naslova – Osnova gospodarenja. Ja ju još iz ljubavi nazivam Zelenom biblijom, što nema nikakve veze s bojom korica. cerek S obzirom na debljinu i mnoštvo informacija možda u početku izgleda zastrašujuće i zbunjujuće, pogotovo pri prvom susretu, ali s vremenom se ju nauči koristiti.

Osnova gospodarenja G.J. «Dobra»Da idem navoditi što sve Osnova gospodarenja sadrži, vjerujte brzo bi se prešaltali na neki drugi blog, pa ću samo napisati ono što je važno za ovaj post, a to je da se u njoj navodi i opis sadašnjeg stanja šuma, te vrsta i opseg radova za tu gospodarsku jedinicu. Za bolje razumijevanje daljnjeg teksta pročitajte prvo moj stari post šumarske oznake u kojem su objašnjeni pojmovi gospodarska jedinica, odjel i odsjek.

Ja radim na radnom mjestu revirnika, a njegov zadatak je, između ostalog, i briga o provođenju propisa iz Osnove gospodarenja, zato se Zelena biblija i ja jako volimo. cerek Obično je jedna gospodarska jedinica = jedan revir, no ne mora to biti tako. Moja GJ «Dobra» sastoji se od dva revira.

GJ «Dobra» se sastoji od 66 odjela i 330 odsjeka, a svaki odsjek u Osnovi zauzima dvije stranice. Sada vam je valjda jasno zašto je Osnova tako debela. nut Uzet ću za primjer 15e odsjek.

Ovako to izgleda sve na hrpi.Ali idemo redom.Za svaki odsjek dati su opći podaci kao npr. starost, površina, nadmorska visina, bonitet staništa, fitocenoza, šumski predjel itd, te opis sastojine.
Ispod općih podataka nalazi se tablica u kojoj se navodi i ukupna drvna zaliha u tom odsjeku, i to po vrstama drveća. Konkretno, u 15e odsjeku ima 147m3 smreke, 512m3 bijelog bora, 262m3 crnog bora i 97m3 ariša ili ukupno 1018m3. Dakle, mi znamo koliko i čega u svakom odsjeku imamo i ja kao revirnik tu drvnu masu dužim.Osnova gospodarenja donosi se za razdoblje od 10 godina, a orjentaciono i za slijedećih 30.
Osnova GJ «Dobra» vrijedi za razdoblje od 01.01.2001. do 31. 12. 2010. godine i u tom razdoblju u 15e odsjeku treba posjeći 100m3A okvirni plan za narednih 30 godine je sječa 120m3 u razdoblju od 2011.-2020. godine, te 130m3 u razdoblju od 2020. – 2040. godine. Jest, pravi smo hahari koji svoje uništavačke pohode planiraju 40 godina unaprijed. winkwinkwink
Ispod tablice vidi se popis uzgojnih radova koji se u odsjeku trebaju obaviti. Kako je dio tog odsjeka stradao od snjegoloma propisano je popunjavanje sadnicama, uz pripremne radove za popunjavanje, te njegu mladih sadnica.Sva posječena drvna masa, kao i izvršeni uzgojni radovi evidentiraju se zbog razduženja.

Sada ćete se vjerojatno pitati tko radi tu Osnovu i donosi propise. Odgovor je – taksator (pozdrav Panu!). kiss Kada se Osnova donese pregledava ju posebna komisija, a odobrava Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva.

Još malo o tome kako moja briga o provedbi Osnove izgleda u praksi... u najkraćim crtama. U Osnovi postoji i rekapitualcija svih propisanih radova. Recimo da u 10 godina na svom reviru moram posjeći 20000m3 drvne mase, pošumiti 20 hektara i izvršiti njegu na 100 hektara. Kada to podijelim na 10 godina ispada da godišnje moram posjeći 2000m3 drvne mase, pošumiti 2 hektara i izvršiti njegu na 10 hektara.
Moj revir ima površinu od 2050 hektara. Kako bi u svakom odsjeku pravovremeno obavila pojedine radove moram jako dobro poznavati sve odsjeke. Planovi za slijedeću godinu rade se obično u listopadu, zato ja već tamo u ljeto počnem obilaziti odsjeke i snimati situaciju kako bi u listopadu imala kompletan popis radova koji će se na reviru obavljati naredne godine.

I za kraj. Nemojte misliti da se treba držati Zelene biblije kao pijan plota. rolleyes 10 godina je dugačak period u kojemu u pojedinim odsjecima može iz raznoraznih razloga doći do promjena zato se neki propisi koje određuje Osnova ne provedu, ali izvrše se i neki radovi koje Osnova nije propisala zato jer je stanje na terenu pokazalo da ih treba izvršiti. Određena odstupanja od propisa su dozvoljena.

Eto, toliko o ovoj temi. Htjela sam vam samo ukratko i što je jednostavnije moguće objasniti da mi šumari ne siječemo stihijski, već planirano. thumbup
Svaka čast onome tko je ovo pročitao od kraja, i usput nešto i shvatio. rolleyes

Komentari

<< Arhiva >>

Google search — pretražite http://suma.blog.hr/

Prikaz komentara po želji možete uključiti ili isključiti, a ako mi želite pisati, možete mi se javiti e-poštom.

Planinarenje

Na dva kotača

Podzemni svijet

Putovanja

Blogersko društvo

od 01.01.2016
hit counter


  • posjetitelja online
  • Blogerica.com
  • Free counter and web stats
  • Free Counter
  • kako-radi.blog.hr
 
Lora

Lora

Nerazdvojna suputnica, prijateljica i planinarka (20. 11. 1994 — 13. 02. 2007.)